in

HavalıHavalı EntellektüelEntellektüel ŞaşkınŞaşkın ÇalışkanÇalışkan AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca

Yasak Meyve

Antik çağlarda turunçgillere, yasak meyve denilirmiş. İlginç değil mi? Meyveyi yasaklamak yanlış bir düşünce olsa da gerçeklik payı olabilir mi?

Giriş

Antik çağlarda turunçgillere, yasak meyve denilirmiş. İlginç değil mi? Meyveyi yasaklamak yanlış bir düşünce olsa da gerçeklik payı olabilir mi?

Turunçgiller Neden Yasak Meyve Oldu?

Günümüzde C vitamini kullanımı çok yaygın. Suda eriyen C vitamini insan vücudunda depo edilmiyor. Çok meyve yesek de hücreler ihtiyacı kadar olan C vitamini alır, fazlası ise vücuttan atılır.

İlaçlar genelde acıdır. Bunun için turunçgilleri tatlandırıcı madde olarak kullanmayı denemişlerdir. Bazı ilaçlar, turunçgillerle alındığında, karaciğerdeki bazı enzimleri etkilemektedir. Bu durum ilaç zehirlenmelerine yol açabilir.

Bazı ülkelerde ilaçların üzerinde, “Bu ilacı, turunçgillerle almayınız!” uyarısı bulunmaktadır. Bu yüzden yasak meyve olarak tanımlanır. Hatta 1997 yılında İngiltere’de, alerjilere karşı kullanılan (antihistaminik) ve terfenadin maddesi içeren bir ilaç, hayatı tehdit edici özellikte kalp atım düzensizliğine yol açtığı için piyasadan kaldırılmıştır. Turunçgillerdeki kimyevi maddeler, ilaçları vücutta zararsız hale getiren enzim sistemlerini bloke ettiğinden istenmeyen durumların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

C vitamini (askorbik asit) vücuttaki binlerce enzimden biri olan prolil hidroksilaz enziminin normal çalışması için gereklidir. Bu enzim, kollajen isimli proteinin sentezinde kullanılır.

C Vitamini Ne İşe Yarar?

Prolil hidroksilaz enzimindeki demir (Fe) atomunun dengede kalmasını sağlar.

Kollajen, vücutta en fazla bulunan proteinlerden olup kemik, diş, deri, bağ dokusu, böbrek ve kıkırdak gibi dokuların hücre dışı esas maddesini oluşturur.

C vitamini eksikliğine bağlı olarak Skorbit Hastalığı (Görsel 1), ilk defa 1749 yılında rapor edilmiştir. Bu hastalık uzun süre yeşil sebze ve meyve yemeyen denizcilerde görüldüğü için Denizci Hastalığı olarak da bilinir. Turunçgillere ait meyve ve meyve sularının, Skorbit Hastalığı’nı önleyici bir faktör olduğunun anlaşılmasıyla, bu meyveler ilgi odağı haline gelmiştir. Günümüzde bu hastalık çok nadir görülen bir hastalıktır.

Yasak Meyve
Görsel 1: Skorbit Hastalığı/NCBI

Kaynak: https://saglik.beyan.org/saglik/iki-ucu-kesin-bir-molekul-c-vitamini.html

Görsel Kaynak: https://best-wallpaper.net/Fruit-still-life-citrus-lemons-grapefruit_iphone_wallpaper.html

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

14 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir