in

HavalıHavalı AğlamaklıAğlamaklı EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın ÇılgıncaÇılgınca

Tiroid Hormonları Nedir?

Tiroid Bezi ve Hormonları: T3 ve T4

İçindekiler

Tanım

Tiroid bezi, endokrin sistem için önemli bir bezdir. Bu bez, boynun önünde bulunur ve tiroid hormonlarının üretilmesinden sorumludur. Tiroid bezi, Triiyodotironin (T3) ve Tiroksin (T4) hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu hormonlar kilo, enerji seviyesi, içsel sıcaklık, deri, saç, tırnak uzaması ve daha birçok durumda etkilerini gösterirler.

T4 Nedir?

Tiroksin (T4), hipofiz bezi ve hipotalamus tarafından denetlenen hormon, tiroid bezi tarafından salgılanır. Geri bildirim sistemi hipotalamusa, tirotropin salgılayıcı hormonu salgılaması için sinyal gönderir ve bu durum hipofiz bezini, tiroid uyarıcı hormonu salgılaması için harekete geçirir.

T3 Nedir?

Triiyodotironin (T3), tiroid bezinden üretilen ikinci hormondur fakat aynı zamanda başka dokularda T4’ün deiyodinasyonu (enzimatik dönüşümü) ile de üretilebilir. T3 Hormonu, kas kontrolü, beyin işlevi ve gelişimi, kalp ve sindirim işlemi gibi olayların devamlılığını sağlar. Vücudun metabolik hızında ve kemik sağlığının sürdürülmesinde önemli işlevi vardır.

T3 ve T4 ile İlgili Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Kan dolaşımında çok fazla T3 bulunması, Tirotoksikoz olarak bilinir. Bu rahatsızlık, tiroid bezindeki aşırı çalışmadan veya Hipertiroidizmden dolayı ortaya çıkar. Hipertiroidizm; Graves Hastalığı, tiroid iltihabı veya iyi huylu tümör gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkar. Tirotoksikoz belirtileri arasında kilo kaybı, artan iştah seviyesi, çarpıntı, düzensiz âdet döngüsü, yorgunluk, öfkelenme ve saç incelmesi vardır. Hipertiroidizm, T3 içeren takviye ilaçlar alındığı zaman da kendini gösterebilir.

Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeteri kadar tiroid hormonu üretemediği zaman kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, Hashimoto Tiroiditi veya belirli ilaçlar gibi otoimmün koşullardan kaynaklanabilir.

Hipotiroidizm, aile içinde kendini gösterme eğilimine sahiptir ve genel olarak kadınlarda olmak üzere yetişkinlerde yaygındır. Belirtiler arasında yorgunluk, zihinsel depresyon, soğuk hissetme, kilo alma, kuru deri, kabızlık ve âdet düzensizlikleri olabilir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/thyroid-hormones

Görsel Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/thyroid-hormones

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir