in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan

Kalsitonin Hormonu Nedir?

Kan-Kemik Kalsiyum Dengesini Etkileyen Hormon: Kalsitonin

Kalsitonin Hormonu Nedir?

İş hormonal sağlığa geldiğinde tiroit bezlerinin önemli bir rolü vardır. Tiroit bezleri günlük hayatımızda ihtiyacımız olan hormonların çoğunun üretim ve kontrol yeridir. Kalsitonin hormonu bunlardan biridir.

Kalsitonin hormonu tiroit bezlerinde bulunan C-hücreleri tarafından üretilir ve salınımı gerçekleşir. Paratiroid hormonuyla zıt çalışan bu hormon kandaki kalsiyum ve fosfat miktarlarının dengelenmesinde rol oynar.

Kalsitonin Ne Yapar?

Kalsitonin potasyum ve kalsiyum miktarının kontrolü üzerine çalışır. Kontrolünü kemik dokuyu parçalayan osteoklastların işlevlerini inhibe ederek sağlar. Osteoklast bir kemik dokusu parçaladığında kemik dokudaki kalsiyum kana karışır. Kemiğin tamamının kırılmasını önleyerek kalsitonin kandaki kalsiyumun azalmasını sağlar. Kalsitonin aynı zamanda kanda emilen kalsiyum miktarını da azaltarak seviyenin düşmesinde yardımcı olur.

Kalsitonin hormonunun salgılanmasını kandaki kalsiyum miktarı tarafından kontrol edilir. Vücuttaki kalsiyum miktarı arttıkça kandaki kalsitonin miktarı da atar; kalsiyum miktarı azaldıkça kalsitonin miktarı da azalır.

Kalsitoninden Kaynaklı Oluşabilecek Rahatsızlıklar Nelerdir?

Kalsitonin önemi çok bilinmese de oldukça eşsiz bir hormondur. Doktorlar kalsitoninin ne olduğunu bildikleri için azlığında veya fazlalığında gözükecek semptomları da anlayabilirler. Vücut bu tiroit hormonunun az olması veya fazla olması durumunda bile normal işlevlerine devam eder. Tiroitleri alınmış hastaların vücutlarında hiçbir şekilde kalsitonin bulunmamasına rağmen hiçbir belirti göstermezler.

Bazı durumlarda kanda yüksek miktarda kalsitonin bulunması tiroit kanserinin nadir türlerinden birinin semptomlarından olabilir. Tiroitlerdeki C hücreleri ile başlayan bu kanserin çoklu endokrin neoplazi tip 2b ve çoklu endokrin neoplazi tip 2a ile bağlantılı olduğu belirtilebilir lakin kandaki kalsitonin miktarının kansere neden olduğu söylenemez.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/calcitonin

Görsel Kaynak: http://www.yesimerbil.com/tiroid-bezi-hakkinda

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum