in

AğlamaklıAğlamaklı HavalıHavalı ÇılgıncaÇılgınca

Baraitser-Winter Sendromu

Baraitser-Winter sendromu; Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Bu Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Baraitser-Winter sendromu, vücudun birçok bölümünün, özellikle de yüzün ve beynin gelişimini etkileyen bir durumdur.

Sıradışı bir yüz görünümü Baraitser-Winter sendromunun en yaygın özelliğidir. Belirgin yüz özellikleri arasında geniş aralıklı gözler (hipertelorizm), büyük göz kapağı açıklıkları, sarkık göz kapakları (ptozis), yüksek kemerli kaşlar, geniş bir burun köprüsü ve burun ucu, burun ve üst dudak arasında uzun bir boşluk (philtrum), tam yanaklar ve sivri bir çene bulunabilir.

Baraitser-Winter sendromu olan çoğu insanda yapısal beyin anormallikleri de mevcuttur. Bu anormallikler, sinir hücrelerinin (nöronlar) gelişmekte olan beyindeki uygun konumlarına hareket ettiği bir süreç olan bozulmuş nöronal göç ile ilgilidir. Baraitser-Winter sendromu ile ilişkili en sık görülen beyin anormalliği, daha az kıvrım ve oluk ile anormal derecede pürüzsüz bir yüzeye sahip olan beynin bir alanı olan pachygyria’dır. Daha az sıklıkla, etkilenen bireylerde lissensefali görülmektedir, bu da pachygyria’ya benzer ancak tüm beyin yüzeyini içerir. Bu yapısal değişiklikler hafif ila ciddi zihinsel engelliliğe, gelişimsel gecikmeye ve nöbetlere neden olabilir.

Baraitser-Winter sendromunun diğer özellikleri arasında kısa boy, kulak anormallikleri ve işitme kaybı, kalp defektleri, fazladan (kopyalanmış) bir başparmak varlığı , böbrek ve idrar sisteminin anormallikleri sayılabilir. Bazı etkilenen bireyler, doğumda mevcut olabilecek veya zaman içinde gelişebilecek olan dirsekler ve dizler gibi büyük eklemlerin sınırlı hareketine sahip olabilir. Nadiren, Baraitser-Winter sendromu olan kişilerin istemsiz kas gerilmeleri (distoni) vardır.

Sıklık

Baraitser-Winter sendromu nadir görülen bir durumdur. Tıp literatüründe 50’den az olgu bildirilmiştir.

Nedenler

Baraitser-Winter sendromu, ACTB veya ACTG1 genindeki mutasyonlardan kaynaklanabilir. Bu genler, sırasıyla beta (β)-actin ve gamma (γ)-actin olarak adlandırılan proteinleri yapmak için talimatlar sağlar. Bu proteinler vücuttaki hücrelerde aktiftir (eksprese edilir). Aktin hücre iskeleti adı verilen ve hücrenin yapısal çerçevesini oluşturan bir lifler ağı halinde düzenlenmişlerdir. Aktin hücre iskeleti, hücre şeklini belirleme ve hücrelerin hareket etmesine izin verme dahil olmak üzere birçok kritik fonksiyona sahiptir.

ACTB veya ACTG1 genindeki mutasyonlar β-aktin veya γ-aktin fonksiyonunu değiştirir. Arızalı aktin, hücrelerin yapısını ve organizasyonunu değiştiren ve hareket kabiliyetlerini etkileyen aktin, hücre iskeletinde değişikliklere neden olur. Bu iki aktin proteini, vücuttaki hücrelerde bulunduğundan ve birçok hücre aktivitesinde yer aldığından, işlevleriyle ilgili problemler, nöronal göç dahil olmak üzere birçok gelişmeyi etkiler. Bu değişiklikler Baraitser-Winter sendromu ile ilişkili çeşitli belirti ve semptomların altını çizmektedir.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal dominant olarak tanımlanır, bu da her hücrede değiştirilmiş genin bir kopyasının bulunması, bozukluğa neden olmak için yeterli olduğu anlamına gelir. Bu durum hemen hemen her zaman ACTB veya ACTG1 genindeki yeni (de novo) mutasyonlardan kaynaklanır ve ailesinde bozukluk öyküsü olmayan kişilerde ortaya çıkar.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • BRWS
  • serebro-frontofasiyal sendrom, tip 3
  • Fryns-Aftimos sendromu
  • Pitozis, hipertelorizm ve zihinsel geriliği olan iris kolobomu

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/baraitser-winter-syndrome

Görsel Kaynak: https://www.nature.com/articles/ejhg201495

Editör: Züleyha DEMİRCİ

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir