in

ATL1 Geni Nedir?

ATL1 Geni ve Kromozomal Konumu

İçindekiler

ATL1 Geni: Atlastin GTPaz 1

Normal Fonksiyonu

ATL1 geni, atlastin-1 proteinin sentezinde görev alır. Atlastin-1 öncelikle beyinde ve omurilikte (merkezi sinir sistemi), özellikle omurilikten aşağı doğru uzanan sinir hücrelerinde (kortikospinal yollar) üretilir. Bu nöronlar istemli kas hareketine yol açan elektrik sinyalleri gönderir. Bu protein nöronlarda, protein işleme ve dağıtımında rol oynayan  endoplazmik retikulumda bulunur. Atlastin-1, endoplazmik retikulumun yapısını oluşturan tübülleri bir araya getirir. Atlastin-1 ayrıca nöronların ucunda bulunan aksonal büyüme konileri adı verilen bölmelerde de aktiftir. Aksonal büyüme konileri, kas hareketini işaret eden sinir uyarılarını ileten, akson adı verilen özel uzantıların büyümesini yönlendirir. Atlastin-1, gelişim sırasında etkilidir ve aksonal büyüme konileri içerisinde, aksonların büyümesine yardım eder.

Genetik Değişikliklerle Bağlantılı Sağlık Sorunları

Spastik Parapleji Tip 3A

ATL1 genindeki yaklaşık 60 mutasyonun spastik parapleji tip 3A’ya neden olduğu bulunmuştur. Bu hastalık çocuklukta başlayan kas tutulması (spastisite) ve bacakların zayıflığı (parapleji)  ile ilişkilidir. Spastik parapleji tip 3A’ya neden olan mutasyonların çoğu, atlastin-1 proteindeki protein yapı bloğunu (amino asit) değiştirir. Bu mutasyonlar muhtemelen bu hücrelerin içindeki maddelerin dağılımı da dahil olmak üzere nöronların çalışmasını engelleyen atlastin-1’in anormal aktivitesine yol açmaktadır. Atlastin-1 proteininin eksikliği, aksonların büyümesini de kısıtlayabilir. Kortikospinal yolların uzun nöronları içinde, bu sorunlar hücre ölümüne yol açabilir. Sonuç olarak, nöronlar uyarıları özellikle ayaktaki diğer nöronlara ve kaslara iletilmemektedirler. Bu bozulmuş sinir fonksiyonu spastik parapleji tip 3A’nın belirti ve semptomlarına yol açar.

Diğer Bozukluklar

ATL1 genindeki mutasyonların kalıtsal duyusal nöropati tip ID olarak adlandırılan bir duruma neden olduğu bulunmuştur. Bu hastalık bacak ve ayaklardaki sinir anormallikleri ile bağlantılıdır (periferik nöropati). Bu hastalığı olan birçok insanda karıncalanma veya sızlama hissi (parestezi), refleks kaybı, güç kaybı ve acıya karşı duyarsızlık oluşur. Bu bireylerin ayaklarında sıklıkla açık yaralar oluşur ve bu yaraların acısını hissedemedikleri için acil tedavi istemezler. Tedavi olmadan, ülserler enfekte olabilir ve çevresindeki alanın amputasyonunu (uzvun kesilmesi) gerektirebilir.

En az dört ATL1 gen mutasyonunun kalıtsal duyusal nöropati tip ID’ye neden olduğu bulunmuştur. Bu mutasyonlar, sinir hücresi işlevini bozar ve spastik parapleji tip 3A’ya (yukarıda tarif edilen) neden olan ATL1 gen mutasyonlarının etkilerine benzer şekilde sinir uyarılarının iletimini azaltır. Bazı ATL1 gen mutasyonlarının neden kalıtsal duyusal nöropati tipi ID’ye  ve diğerlerinin neden spastik parapleji tip 3A’ya neden olduğu bilinmemektedir.

Bu Gen için Diğer İsimler

  • AD-FSP
  • ATLA1_HUMAN
  • Atlastin
  • Atlastin1
  • FsP1
  • GBP3
  • Guanilat bağlayıcı protein 3

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ATL1

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir