in

ALG6-Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu

ALG6-Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

ALG6-Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu (ALG6-CDG, Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu Tip lc olarak da bilinir.), vücudun birçok parçasını etkileyen kalıtsal bir durumdur. ALG6-CDG’nin belirtileri ve semptomları, durumu olan insanlar arasında büyük ölçüde değişir.

ALGC6-DCG’li bireyler, tipik olarak hastalığın belirtilerini ve semptomlarını bebeklik sırasında geliştirirler. Kilo almakta ve beklenen oranda büyümekte zorluk çekebilirler (gelişememe). Etkilenen bebekler, genellikle zayıf kas tonusuna (hipotoni) ve gelişimsel gecikmeye sahiptir.

ALG6-CDG’li kişiler, nöbetler, koordinasyon ve denge sorunları (ataksi) veya aşırı enerji eksikliği (uyuşukluk) ve geçici felç içeren inme benzeri ataklara sahip olabilirler. Ayrıca kan pıhtılaşma problemleri geliştirebilirler. ALG6-CDG’li bazı bireyler, aynı yöne bakmayan (şaşılık) gözler ve görme kaybına neden olan Retinitis Pigmentosa adı verilen bir göz bozukluğu da dahil olmak üzere göz anormalliklerine sahip olabilirler. ALG6-CDG’li kadınlar, cinsel gelişimi yönlendiren hormonların üretimini etkileyen, Hipergonodotropik Hipogonodizm’e sahiptirler. Sonuç olarak, ALG6-CDG’li kadınların çoğu, ergenlik dönemine giremez.

Sıklık

ALG6-CDG’nin yaygınlığı bilinmemektedir, ancak Konjenital Glikozilasyon Bozukluğu’nun en yaygın ikinci tipi olduğu düşünülmektedir. Bilimsel literatürde 30’dan fazla ALG6-CDG vakası tanımlanmıştır.

Nedenler

ALG6-CDG’ye, ALG6 genindeki mutasyonlar sebep olmaktadır. Bu gen, glikozilasyon olarak adlandırılan, bir sürece dahil olan, bir enzimin üretim emrini verir. Glikozilasyon, şeker moleküllerinin (monosakkaritler) ve kompleks zincirli şeker moleküllerinin (oligosakkaritler), proteinlere ve yağlara eklenmesi işlemidir. Glikozilasyon, proteinleri ve yağları modifiye eder, böylece daha çeşitli fonksiyonlar gerçekleştirebilirler. ALG6 geninden üretilen enzim, glikoz adı verilen basit bir şekeri, büyüyen oligosakkarite aktarır. Doğru sayıda şeker molekülü birbirine bağlandıktan sonra, oligosakkarit bir proteine veya yağa bağlanır.

ALG6 gen mutasyonları, azaltılmış veya hiç aktivitesi olmayan anormal bir enzimin üretilmesine yol açar. Düzgün çalışan bir enzim olmadan, glikozilasyon normal olarak ilerleyemez ve oligosakkaritler eksiktir. Sonuç olarak glikozilasyon azalır ya da yoktur. ALG6-CDG’deki çok çeşitli belirtiler ve semptomlar, muhtemelen beyin, gözler, karaciğer ve hormon üreten (endokrin) sistem de dahil olmak üzere birçok organ ve dokuda normal fonksiyon için gerekli olan proteinlerin ve yağların glikozilasyonunun bozulmasından kaynaklanmaktadır.

Kalıtım Modeli 

Bu durum otozomal resesif bir modelde (Görsel 1) kalıtsaldır, yani her hücredeki genin, her iki kopyası da mutasyonlara sahiptir. Otozomal resesif durumu olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri, mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak tipik olarak durumun belirtilerini ve semptomlarını göstermezler.

Görsel 1: Otozomal Resesif Kalıtım
Görsel 1: Otozomal Resesif Kalıtım

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • ALG6-CDG
  • karbonhidrat Eksikliği Olan Glikoprotein Sendromu Tip Ic
  • Karbonhidrat Eksikliği Olan Glikoprotein Sendromu Tip 5
  • CDG Sendromu Tip Ic
  • CDG1C
  • CDGIc
  • Konjenital Glikozilasyon lc Tipi Bozukluğu
  • Glikoziltransferaz 1 Eksikliği

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/alg6-congenital-disorder-of-glycosylation

Görsel Kaynak: https://gormons.ru/zhelezy/shhitovidnaya-zheleza/autoimmunnyj-tireoidit-i-beremennost-planirovanie/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir