in

ÇalışkanÇalışkan

Alerji Kan Testi Nedir?

Alerji Kan Testi Tanım ve Protokol

İçindekiler

Alerji ve Alerjen Nedir?

Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemiyle ilgili yaygın ve kronik bir durumdur. Normalde bağışıklık sistemi; virüsler, bakteriler ve diğer bulaşıcı ajanlarla savaşmaya çalışır. Alerjiniz olduğunda ise bağışıklık sisteminiz toz veya polen gibi zararsız maddeleri tehdit olarak görür. Bu algılanan tehditle savaşmak için bağışıklık sistemi, immünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorlar üretir.

Alerjik reaksiyona neden olan maddelere alerjenler denir. Toz ve polenin yanı sıra diğer yaygın alerjenler arasında hayvanların tüy ve kepekleri, fındık ve kabuklu deniz ürünleri dahil yiyecekler ve penisilin gibi bazı ilaçlar bulunur. Alerji semptomları, hapşırma ve burun tıkanıklığından anafilaksi (alerjik şok) adı verilen hayati tehlike içeren bir komplikasyona kadar değişebilir.

Alerji Kan Testi Nedir?

Alerji kan testi, kandaki IgE antikorlarının miktarını ölçen testtir. Az miktarda IgE antikoru normaldir. Daha büyük miktarda IgE, alerjiniz olduğu anlamına gelebilir. Bu seviyenin yüksek olması alerji belirtisi olabilir ancak miktar sadece alerji olduğunda yükselmez. Bunun yanı sıra alerjik hastalıklarda IgE yüksek, normal hatta düşük seviyelerde olabilir. Ayrıca total IgE nin normal değerleri yaş gruplarına göre farklı seviyelerde olabilir. IgE yüksekliği, alerjik hastalıklar dışında bazı enfeksiyon hastalıklarında, özellikle paraziter enfeksiyonlarda, bazı kanser türlerinde ve otoimmun dediğimiz hastalıklarda da yükselebilir. Bu sebeplerden ötürü IgE’nin sayısal değerlerini vermedim. Belirteceğim semptomları yaşamanız halinde doktora danışınız.

Alerji Kan Testi Türleri

  1. IgE alerji testi
  2. Kantitatif IgE
  3. İmmünoglobulin E: Kullanılan en yaygın kan testi türü
  4. Toplam IgE: Kandaki toplam IgE antikorlarının sayısını ve alerjene özgü olmayan düzeyi ölçer.
  5. Spesifik IgE: Bireysel alerjenlere(alerjene özgü) yanıt olarak IgE antikorlarının seviyesini ölçer.
Görsel 1

Alerji Kan Testi Yapılan Durumlar

  • Alerji semptomlarınız varsa doktorunuz alerji testi isteyebilir. Bu semptomlar:
  • Tıkalı burun veya burun akıntısı
  • Hapşırma
  • Kaşıntılı sulu gözler
  • Ürtiker(Kurdeşen)
  • İshal
  • Kusma
  • Nefes darlığı
  • Öksürme
  • Hırıltı

Alerji Kan Testi Süreci

Alerji kan testi için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yoktur. Bir sağlık uzmanı, iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alır. İğne takıldıktan sonra az miktarda kan, bir test tüpüne alınır. Bu süreçte biraz batma hissedebilirsiniz.

Alerji Kan Testi Risk İçeriyor mu?

Alerji kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. İğnenin takıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir ancak çoğu semptom hızla geçer.

Alerji Kan Testi Haricinde IgE cilt testi, IgE seviyelerini ölçerek ve doğrudan ciltte bir reaksiyon arayarak alerjileri tespit etmenin başka bir yoludur. Sağlık uzmanınız, IgE alerji kan testi yerine veya buna ek olarak bir IgE cilt testi isteyebilir.

Sonuç

Toplam IgE seviyeleriniz normalden yüksekse bu muhtemelen bir tür alerjiniz olduğu anlamına gelir ancak neye alerjiniz olduğunu ortaya çıkarmaz. Spesifik IgE testi, alerjinizin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Sonuçlarınız bir alerji gösteriyorsa bunun için bir tedavi planı önerilir. Tedavi planınız, alerjinizin türüne ve şiddetine bağlı olacaktır. Ölüme sebebiyet verebilen ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaktik şok riski taşıyan kişiler, alerjiye neden olan maddeden kaçınmak için ekstra özen göstermelidir. Yanlarında her zaman acil epinefrin(adrenalin) tedavi materyallerini taşımaları gerekebilir.

Kaynaklar:

  1. https://medlineplus.gov/lab-tests/allergy-blood-test/#:~:text=Allergy%20blood%20tests%20are%20used,in%20response%20to%20individual%20allergens
  2. https://www.anatomica.com.tr/alerji-testleri-nelerdir#:~:text=Alerji%20Te%C5%9Fhisi%20%C4%B0%C3%A7in%20Yap%C4%B1lan%20En,Patch%20)%20ve%20Kanda%20yap%C4%B1lan%20testlerdir.
  3. http://www.izmiralerjimerkezi.com/alerji-testi?gclid=Cj0KCQiA48j9BRC-ARIsAMQu3WSAHNmE7JiC8kZidr3WrreISUkysMJxIbq5l63Ki9MQ3ymiaGrz6D4aAsFkEALw_wcB

Görsel Kaynak: https://www.lgs-analisis.es/wp-content/uploads/2018/12/analisis-resultados-750×375.jpg

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir