in

ZFP57 Geni Nedir?

ZFP57 Geni; Normal Fonksiyonu, Sağlık Koşulları, Kromozomal Konumu ve Diğer İsimleri

İçindekiler

ZFP57 Geni: ZFP57 Çinko Parmak Proteini

Normal Fonksiyon

ZFP57 geninden üretilen protein birçok hücresel fonksiyonlarda görev alan, çinko parmak proteinleri olarak isimlendirilmiş gen ailesinin üyesidir. Çinko parmak proteinleri, her biri çinko parmak alanları olarak isimlendirilmiş bir veya birden fazla kısa bölgeyi kapsamaktadır. Bu kısa bölgeler, belirli bir protein yapı blokları olan amino asitlerin yanında bir veya birden fazla sayıda çinko iyonlarını içermektedir.

Çinko parmak proteinleri öncelikle DNA’da belirli genlerin yakınındaki bölgelere bağlanır ve gerektiğinde genleri açar ve kapatır. Transkripsiyon faktörleri DNA’ya bağlanan, belirli genlerin aktivitesini düzenleyen proteinlerdir. Ancak bazı çinko parmak proteinlerinin başlıca RNA ve protein olmak üzere diğer moleküllere bağlanabildiği keşfedilmiştir.

ZFP57 proteini, 1 karbon atomu ve 3 hidrojen atomundan oluşan metil gruplarını ekledikten (metilasyon) sonra diğer genlerin düzenlenmelerinde görevlidir. Birden fazla hücresel fonksiyonda metilasyon kritik önem taşıdığı bilinmektedir. ZEP57 proteinin hücresel fonksiyonlarda görevleri, sinir sisteminde (nörotrans-mitterler) sinyalleri ileten kimyasalların işlenmesini, proteinleri ve lipitleri içeren reaksiyonların düzenlenip düzenlenmemesini ve belirli bir DNA segmentindeki emirlerin (gen baskılama) gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine karar verilmesini içerir.

Genetik Değişikliklerle İlgili Sağlık Koşulları

6q24 İle İlgili Geçici Neonatal Diyabet

Bebeklerde ortaya çıkan bir diyabet türüdür. 6q24 ile ilgili geçici “yenidoğan diyabetes mellitus” vakalarının yaklaşık yüzde 10’una ZFP57 geninde olan mutasyonlar neden olur. Bu genetik rahatsızlık, 6q24 olarak isimlendirilen 6. Kromozom’un uzun kolunun bir bölgesinde belirli genlerin aşırı aşırı ekspresyonu kaynaklanır.

İnsanlar genlerinin iki kopyasını da ebeveynlerinden (Anne-Baba) birer kopya olarak miras alırlar. Genellikle her genin her iki kopyası hücrelerde aktifdir. Bazı kalıtım motifleri durumlarında ise iki kopyadan sadece biri normal olarak aktiftir. Hangi kopyanın aktif olduğu ebeveyne bağlıdır: bazı genler normalde sadece babadan miras kaldıklarında aktif olurlar; bazı genler ise sadece anneden miras kaldığında aktif olurlar. Bu fenomen “genomik baskılama” olarak bilinmektedir.

6q24 bölgesi, paternal olarak ifade edilen baskılanmış genleri içerir, bu da normalde sadece babadan gelen genin kopyasının aktif olduğu anlamına gelir. Anneden gelen genin her kopyası metilasyon ile inaktive edilmekte yani baskılanmaktadır.

ZFP57 geninde oluşan mutasyonlar, 6q24’ün baskılı bölgesi de dahil olmak üzere birçok baskılı bölgeyi etkileyen, “baskılı lokusun hipometilasyonu (HIL)” olarak isimlendirilen genel bir gen susturma bozukluğuna neden olur. İnsülin sekresyonunun düzenlenmesi ve hücrelerin kendi kendini yok etmesi olan apoptozla ilişkili olan 6q24 bölgesindeki genlerin aşırı aktivitesi, insülin salgılayan beta hücrelerinin sayısını azaltabilir ya da etkilenen insanların bata hücrelerinin işlevlerini bozabilir. İnsülinin başlıca görevi kandan enerjiye dönüşüm için hücrelere ne kadar glikoz geçtiğini kontrol etmektir. İnsülin eksikliği, diabetes mellitus ile ilişkisi kan şekeri kontrolünde bozulma ile sonuçlanır.

ZFP57 genindeki oluşan mutasyonlarından köken alan HIL, birçok baskılanan genin ekspresyonunu etkileyebileceği için; HIL mekanizması kalp, beyin veya böbrekler gibi yaşam için kritik organların malformasyonları gibi kimi 6q24 ile ilgili geçici yenidoğan diabetes mellituslu bireylerde ortaya çıkan başka sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kromozomal Konum

  • Sitogenetik Konum: 6q22.1 kromozom 6’nın (P) kolunda 22.1 pozisyonunda
  • Moleküler Konum: Kromozom 6 üzerinde 29,672,392 ile 29,681,152 baz çiftleri arasında
ZFP57 Geni: Kromozomal Konum; Genom Dekorasyon Sayfası/NCBI
Görsel: ZFP57 Geni: Kromozomal Konum; Genom Dekorasyon Sayfası/NCBI

ZFP57 Geninin Diğer İsimlendirmeleri

  • ZNF698
  • ZFP57_İNSAN
  • ZFP-57
  • TNDM1
  • çinko parmak proteini 698
  • çinko parmak proteini 57 homolog (fare)
  • çinko parmak proteini 57 homolog
  • C6orf40
  • bA145L22.2
  • bA145L22

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ZFP57#

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/4GZN

Editör: İrem Ezgi Ustaoğlu

Ne düşünüyorsunuz?

17 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir