in

AğlamaklıAğlamaklı ŞaşkınŞaşkın ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca

Vici Sendromu

Vici Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Vici sendromu, yaşamın erken dönemlerinde başlayan ve birçok vücut sistemini etkileyen ciddi bir bozukluktur. Beynin, bağışıklık sisteminin, kalbin, cildin ve gözlerin anormallikleri ile karakterizedir. Diğer organ ve dokular daha az etkilenir.

Vici sendromunun karakteristik özelliği, korpus kallozumun agenezi olarak adlandırılan beyin anormalliğidir. Burada beyinin sol ve sağ yarısını (korpus luteum (Görsel 1)) bağlayan doku, doğumdan önceki gelişim dönemlerinde normal olarak oluşmaz. Diğer beyin anormallikleri Vici sendromunda, pons (Görsel 2) (pontin hipoplazisi) olarak bilinen beynin az gelişmiş bölgeleri ve sinir hücrelerini örten ve koruyan yağlı bir madde olan azaltılmış miyelin (Görsel 3) de dahil olmak üzere meydana gelebilir. Beyin gelişimi ile ilgili sorunlara ek olarak, zamanla beyin dokusunun parçalanması (dejenerasyon) meydana gelebilir ve bu da alışılmadık derecede küçük bir kafa boyutuna (mikrosefali (Görsel 4)) neden olur.

Görsel 1: Beynin yan görünümü
Görsel 1: Beynin yan görünümü
Görsel 2: Beynin iç kısımları
Görsel 2: Beynin iç kısımları
Görsel 3: Nöronun kısımları
Görsel 3: Nöronun kısımları
Görsel 4: Mikrosefali
Görsel 4: Mikrosefali

Vici sendromu olan bireylerde beyin problemleri derin gelişimsel gecikmeye katkıda bulunur. Etkilenen bebeklerde zayıf kas tonusu (hipotoni) vardır. Az sayıda bebekler yuvarlanabilir ve yaşlandıklarında bu beceriyi kaybedebilirler. Hiçbiri oturamaz veya yürüyemez. Ayrıca, etkilenen çocuklar konuşamaz.

Vici sendromunun diğer bir özelliği, yaşamı tehdit edebilen tekrarlayan enfeksiyonlara yol açan bağışıklık fonksiyonunun zayıflamasıdır (bağışıklık sistemi yetersizliği). Solunum yolu enfeksiyonları en sık görülür ve gastrointestinal ve idrar yolu enfeksiyonları sık görülür

Vici sendromlu çocuklarda kardiyomiyopati denilen potansiyel olarak hayatı tehdit eden kalp rahatsızlığı, yaygındır. Zamanla kötüleşen bu durum, kalbin kanı verimli bir şekilde pompalamasını zorlaştırır. Etkilenen bazı çocuklarda da doğuştan gelen kalp kusurları vardır (konjenital).

Vici sendromunun diğer önemli özellikleri arasında, aile üyeleri ve aynı etnik kökene sahip diğer insanlardan daha renkli deri ve saçlar (hipopigmentasyon), göz merceklerinin bulanıklaşması (kataraktlar (Görsel 5)) veya diğer görmeyi azaltacak göz bozuklukları gözlenebilir.

Görsel 5: Katarakt
Görsel 5: Katarakt

Vici sendromunun diğer, daha az görülen nöbetler içeren belirtileri ve semptomları, iç kulağın (Görsel 6) anormalliklerinden kaynaklanan işitme kaybı (sensorinöral işitme kaybı); damakta bir açıklıkla veya açıklık olmayan (yarık damak (Görsel 7)) üst dudakta bir açıklık (yarık dudak (Görsel 8)) veya diğer nadir yüz özellikleri; ve tiroid, karaciğer veya böbreklerin anormal fonksiyonu. Etkilenen bebeklerin çoğu büyür ve beklenenden daha yavaş kilo alırlar.

Görsel 6: Kulağın normal anatomisi
Görsel 6: Kulağın normal anatomisi
Görsel 7: Yarık damaklı bebek
Görsel 7: Yarık damaklı bebek
Görsel 8: Yarık dudaklı bebek
Görsel 8: Yarık dudaklı bebek

Durumun ağırlığı nedeniyle, vici sendromu olan çoğu insan 5 yaşından sonra hayatta kalmaz.

Sıklık

Vici sendromu yaygınlığı bilinmeyen nadir bir hastalıktır. Bu durum yaklaşık 100 kişide teşhis edilmiştir.

Nedenler

EPG5 genindeki mutasyonlar Vici sendromuna neden olur. Bu gen, otofaji olarak adlandırılan hücresel bir sürece dahil olan bir proteinin yapılması için talimatlar sağlar. Hücreler, yıpranmış veya gereksiz hücre parçalarını geri dönüştürmek veya parçalamak için bu işlemi kullanır. Otofaji, enerji istekleri yüksek olduğunda hücrelerin materyalleri en verimli şekilde kullanmasına yardımcı olur.

Otofajiderolüne ek olarak, EPG5 proteini vücudun bakteriler ve virüsler gibi yabancı istilacılara karşı bağışıklık yanıtına yardımcı olur.

Vici sendromuna neden olan EPG5 gen mutasyonları, işlevsiz anormal EPG5 proteinlerinin üretimine yol açar.

EPG5 proteini kullanılmadan, yabancı istilacılar tekrarlayan enfeksiyonlara yol açan bağışıklık reaksiyonlarını tetiklemez. Ek olarak, otofaji bozulmuştur. Araştırmacılar, otofajiyle ilgili problemlerin beyindeki ve büyük miktarda enerji gerektiren diğer organ ve dokulardaki normal gelişimini ve hayatta kalmalarını bozduğunu düşünüyor; bununla birlikte, bu bozukluğun Vici sendromunun belirtilerine ve semptomlarına nasıl yol açtığını tam olarak anlamadılar.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal resesif bir biçimde kalıtım (Görsel 9) yoluyla alınır; bu da her bir hücredeki genin kopyalarının mutasyona sahip olduğu anlamına gelir. Otozomal resesif bir rahatsızlığı olan bir bireyin anne-babalarının her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak tipik olarak durumun belirtilerini ve semptomlarını göstermezler.

Görsel 9: Otozomal Resesif Kalıtım
Görsel 9: Otozomal Resesif Kalıtım

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • eksik korpus kallozum katarakt immün yetmezliği
  • korpus kallozum agenezi-katarakt-immün yetmezlik sendromu
  • Dionisi Vici Sabetta Gambarara sendromu
  • Dionisi-Vici-Sabetta-Gambarara sendromu
  • Yarık dudak / damak, katarakt, hipopigmentasyon ve eksik korpus kallozumile immün yetmezlik

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/vici-syndrome                  

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir