in

HavalıHavalı ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu AğlamaklıAğlamaklı

Timothy John Berners-Lee Kimdir?

Timothy John Berners-Lee: Giriş, Erken Yaşamı, Kariyeri, Kişisel Bilgiler ve Ödüller

İçindekiler

Giriş

Timothy John Berners-Lee Kimdir?
Görsel 1: Timothy John Berners-Lee

1955 yılında doğmuştur.

1989 yılında CERN’de çalışan Timothy John Berners-Lee, orada çalıştığı dönemlerde interneti buluşuyla tanınan bir yazılım mühendisidir.

World Wide Web Konsorsiyomu’nun kurucusu ve direktörü olan Tim Berners-Lee aynı zamanda Oxford Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği bölümü profesörü olarak görev yapmaktadır.

2001 yılında Kraliyet Cemiyetine üye olmuş ve 2004 yılında da şövalye ilan edilmiştir.

Erken Yaşamı

8 Haziran 1955 yılında Londra’da doğdu. Mary Lee Woods ve Conway Berners-Lee ‘nin çocuğu olarak dünyaya gelen Tim Berners-Lee’nin üç kardeşi daha vardı. İlk ticari bilgisayar Ferranti Mark 1 ile çalışan Berners-Lee çifti için, bu bilgisayarın onlardan bir miras olarak kaldığını söyleyebiliriz.

Sheen Mount İlkokulu’nda ve ardından Londra’nın güneybatısında yer alan Emanuel School’da okuyan Tim Berners-Lee, çocukluk çağında gözlemlemeye doyamadığı trenler ve oynadığı demiryolu modellemeleri sayesinde elektronik hakkında her şeyi öğrendi.

Bu eğitimlerden sonra Queen’s Lisesi ve Oxford Üniversitesi’nde okumuş ve 1976 yılında fizik alanında birincilik ile mezun olmuştur.

Kariyeri

Mezuniyetinin ardından Dorset’te bulunan Plessey Telecom’da mühendis olarak işe başlamış ve burada mesaj aktarıcıları, barkod teknolojileri ve dağılmış işletim sistemleri üzerinde çalışmıştır. 1978 yılında yakın arkadaşları John Poole ve Dennis Nash’in yönettiği Ferndown Dorset’te bulanan DG Nash’te işe başlamış ve burada yazıcılarda kullanılabilecek yazım belirleme yazılımını ve çoklu görevi olan bir işletim sistemi üretti.

1980 yılı Haziran-Aralık ayları arasında Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN)’de bağımsız olarak çalışan Tim Berners-Lee oradayken araştırmacılar tarafından bilgi güncellemesinin ve paylaşımının kolaylaşması adına daha rahat ve kolay kullanım sağlayan “hipermetin” temelli bir proje teklifi sundu ve nasıl çalışacağını gösterebilmek adına INQUIRE isimli bir prototip sistemi tasarladı. İsmini ise Viktorya dönemine ait bir kitaptan esinlenerek “Her Şeyin İçini Sorgula” koydu.

1980 yılının sonlarına doğru CERN’deki işinden ayrılarak arkadaşı John Poole’un Dorset Bournemouth’ta bulunan Image Computer System LTD’de direktör olarak göreve başladı. Grafik ve iletişim yazılımları, bilgisayar ağları gibi konularda deneyim kazandığı bu görevinde şirketin tek bölümünün sorumlusu olarak üç yıl çalışmıştır.

1983 yılında bilgilerin e-posta adreslerini kullanan bireyler arasında paylaşılabildiği ilk ticari “e-posta” sistemini üretmiş ve INQUIRE önerisiyle otomatik olarak herkesin kullanabileceği bir sistem tasarlamayı amaçlamıştır.

Tim Berners-Lee, 1984 yılında CERN’e geri döndü ve 1989 yılında CERN, avrupa kıtasındaki en büyük internet merkezi oldu.

Berners-Lee ürettiği hiper metin ile internetin birleşmesinin iyi olabileceğini gördü ve 1989 yılı Mart ayında e-postalara gerek duymadan küresel bilgi paylaşımı için “Bilgi Yönetimi: Bir Teklif” fikrini üretti ve Thee sistemini World Wide Web olarak adlandırarak aynı zamanda ilk web tarayıcısını tasarlamış ve üretmiş oldu.

İlkel Web

İlk web sistesi, CERN’de kurulmasının ardından, 6 Ağustos 1991 tarihinde yayınladı. “info.cern.ch.idi” adresi, hem web sitesi hem de web sunucusu olarak kullanıldı. Oluşturulan bu web sitesinin çalışması için CERN’deki NeXT bilgisayarı kullanıldı. Oluşturulan bu web sitesi, Berners-Lee’nin hiper metin (HTTP) projesi hakkında bilgileri içeriyordu ve bu sayede siteye gelen ziyaretçiler hem kendileri için bir web sitesi kurabilmeyi hem de hiper metini öğrenebiliyorlardı.

1992 yılında 50 farklı sunucusu ve 1994 yılında 2 milyondan fazla kullanıcısı vardı. Bununla beraber, web akademik alanda sıklıkla tercih edilmekteydi.

Berners-Lee, 1994 yılında, Boston’da bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Laboratuvarı (LCS)’nda web standartlarını oluşturup, ayrıca webi geliştirebilmek isteyen bazı şirketlerden oluşan World Wide Web Consortium’u (W3C) kurdu. Kurulduktan sonra W3C’nin direktörlüğünü yaptı.

1995 yılında Microsoft ve Internet Explorer ilk sürümünü üretip bu ticari tarayıcı, web kullanıcılarında ve web sitelerinde oldukça fazla bir büyüme elde etti.

1997 yılında ise Web, e-ticaret için ilk kez kullanıldı.

İleri Kariyeri

2009 yılı Haziran ayında İngiltere başbakanı Gordon Brown, Nigel Shadbolt ile Berners-Lee’nin birlikte Birleşik Krallık hükümeti için çalışacağını, ve bu sayede “data.gov.uk web” sitesinde bulunan verilerin daha erişilebilir olacağını, ihtiyaç duyan kişiler için web sitesine erişimin açık olacağını duyurdu.

Berners-Lee, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde bilgisayar bilimleri bölümünü kurdu ve burada kurucu başkan olarak görev yapmaktadır.

2016 yılında profesör araştırma görevlisi olarak Oxford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri bölümünde göreve başladı.

Kişisel Bilgiler ve Ödüller

Berners-Lee 1990 yılında analist programcı olan Nancy Carlson ile evlendi. Bu evlilikten iki çocuğu oldu ve 2011 yılında boşandılar. 2014 yılında ise World Wide Web Vakfı’nın direktörü olan Rosemary Leith ile evlendi.

2001 yılında Kraliyet Cemiyeti Üyesi olduktan sonra 2004 yılında şovalye ilan edildi, 2007 yılında ise Liyakat Nişanı’na layık görüldü.

2009 yılı Nisan ayında ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne yabancı ortak olarak seçildi.

2016 yılında ise “İlk Web Tarayıcısı olan World Wide Web’i ve beraberinde Web’in ölçeklenmesinde temel algoritma ve protokolleri” icadı ile ACM AM Turing Ödülü’ne layık görülmüştür.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/timothy-john-berners-lee/

Görsel Kaynak: https://simple.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

Editör: Sibel Öncel

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir