in

HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu

Ters Osmoz

Ters Osmoz Tanımı

Ters Osmoz Nedir?

Gelecekte dünyamızdaki su kaynakları tükenebilir. Su dünyada bir döngü ile sürekli yer değiştirir. Su döngüsünün gerçekleşmesini sağlayan enerji Güneş’ten gelir. Su döngüsünün gerçekleşmesi için buharlaşmanın meydana gelmesi gerekir. Güneş yeryüzündeki suyu buharlaştırarak su döngüsünün devamını sağlar.

Ters Osmoz tekniği 1970’lerden bu yana dünyada kullanılmaktadır. Ters Osmoz tekniği, ilk başlarda çok pahalı olduğundan dolayı yalnızca gemilerde deniz suyundan içme suyu elde etme amacıyla kullanılmıştır, fakat zaman içerisinde ucuzlayarak evlerimize kadar girmiştir. Gelişen membran üretim teknikleri ile Ters Osmoz teknolojisi geliştirilmiştir.

Osmoz, doğada bulunan canlıların yaşamlarında çok önemli bir role sahiptir. Ters Osmoz olarak bilinen osmoz çeşidi ise hassas membran filtrasyon teknolojisidir. Atık suyun ya da deniz suyunun yeniden kullanılmasını sağlamak amacıyla, genellikle endüstriyel atık su arıtımında kullanılan çözünmüş kimyasal maddelerin sudan uzaklaştırılması ya da minerallerin geri kazanılması için yüksek basınç ve filtrasyon uygulanan bir sistemdir.

Ters Osmoz işleminin çalışma prensini cihaz üzerinde bulunan membranlardan suyun süzülmesidir. Su molekülleri, membran üzerinde bulunan gözeneklerden yüksek basınç altında geçmeye zorlanır. Bu işlem sırasında, su molekülleri ve bazı inorganik moleküller bu gözeneklerden geçebilir, fakat suyun içerisindeki maddelerin çoğu bu gözeneklerden geçemez ve konsantre su olarak dışarı atılır. Yapılan bu Ters Osmoz işlemi, diğer filtrasyon sistemlerine göre istenilen kapasitede çok daha iyi su kalitesi elde etmeye imkan sağlar. Gelişen teknoloji ile beraber tamamen otomatik olan Ters Osmoz cihaz üretimleri mümkün olmuş ve istenilen seviyede, yüksek kaliteli su elde edilmesi ile Ters Osmoz cihazları profosyonel arıtma da daha çok kullanılır hale gelmiştir.

Ters Osmoz cihazının çalışma şekli, insan ve hayvandaki böbreklerin çalışmasına benzer. Böbrek, kandaki zararlı maddeleri ayırıp, bir miktar su ile bu maddeleri idrar olarak vücut dışına atar. Ters Osmoz cihazı da sudaki mineralları ayırır ve bunları dışarı atabilmek için bir miktar suya ihtiyaç duyar. Mineralları atmak için yeterli miktarda su olmazsa aynı böbrek taşı misali ters osmoz içinde de taşlar oluşur.

Kaynaklar:

  1. http://www.kimyaevi.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF679A66406202CCB0650F71462C1ACF13
  2. http://www.makrocevre.com.tr/faliyet.php?sayfa=tersosmoz

Editör: Mehdi Koşaca

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir