in

Araştırmacılar SARS-CoV-2 ile İlgili Yeni Bir Protein Tanımladı

Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü tarafından kodlanan yeni protein keşfi…

Giriş

Colorado Eyalet Üniversitesi’nde Biyokimya ve Moleküler Biyoloji alanlarında araştırmacı olan Eric Ross ve Sean Cascarina, Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü tarafından kodlanan bir proteini tanımlayan bir araştırma makalesi yayımladılar. Bu protein, insan vücudunda bulunan hücreler arcılığıyla virüsün çabuk yayılmasında ilişkisi olabilir.

Temel bilimlerin ve biyoinformatiğin etkili uygulamaları aracılığıyla Covid-19 virüsünün önemli karakteristik özellikleri vurgulanmaktadır. Bu da bir gün Covid-19 için tedavi geliştirilmesinde önemli olabilir.

Covid-19’dan önce Ross ve Cascarina prionlar üzerinde çalışıyorlardı. Prionlar, yanlış katlanmış protein yapılarıdır ve de bu anormal şekillerini aynı proteinin normal değişkenlerine aktarabilirler. Prionlar, sığırlarda olan Deli Dana Hastalığı ve insanlarda görülen Creutzfeldt-Jakob Hastalığı da dahil olmak üzere pek çok ölümcül ve bulaşıcı nörodejeneratif hastalığa sebep olurlar. Cascarina’nın odaklanmış olduğu alt başlık ise karmaşıklık düzeyi düşük alanlar üzerinedir. Bunlar amino asit yapıları ve kimyasal davranışlar açısından, bir protein dizisinde normal bölgelerden farklı bölgelerde bulunan alanlardır.

Bu karmaşıklık oranı düşük olan alanları ilginç yapan şey sıvı-sıvı faz ayrılması yönündeki eğilimleridir: aynı suyun yağdan ayrılması gibi. Bu proteinlerin bazıları, yağın sudan ayrılması sırasındaki formu olan yağ damlacıklarına benzer şekilde, bir hücrede proteinin yüksek konsantrasyonlarda olduğu küçük alanlar olan “biyomoleküler yoğunlaşmalar” oluşturur.

Yeni Virüs Paketleri Oluşturmak

Bu yılın başlarında Ross ve Cascarina Covid-19 üzerinde çalışmak için döndüklerinde, SARS-CoV-2 virüsündeki nükleokopsid veya N proteininin düşük karmaşıklıklı alana sahip olduğunu buldular. Bu, yeni virüsler içerisinde bulunan ve komşu hücrelere bulaşabilen (enfekte edebilen) viral (virüse ait) RNA partiküllerinin paketlenmesine yardım etmek için sıvı-sıvı faz ayrımını kullanabilen düşük karmaşıklıklı bir alandır.

N proteini, ayrıca enfekte olmuş bir hücrenin antiviral (virüse karşı) stres tepkisinin azaltılmasıyla da ilişkili olabilir. Hücreler genellikle stres granülleri adında yapılar oluştururlar. Bu yapılar, hücrenin etrafındaki değişikliklere karşı yanıt vermek için oluşturdukları bir tür biyomoleküler yoğunlaştırıcılardır. Ayrıca bu granüller antiviral bir etkiye de sahip olabilirler.

Ross, ” Hücre, hücresel ortamında değişiklikler yaparak stres durumuna karşı tepki verebilir.” dedi ve “bazı proteinler için bu anlamda modifikasyonlar geçirmeleri de bu duruma dahildir” diyerek ekledi.

Cascarina da “Ama virüsler açıkça bir hücrenin savunmasından kaçmak istiyor yani bulaşıcı olmak istiyor. Bu nedenle bazen bu stres granüllerini düzenleyebiliyorlar.” dedi. Virüs normal stres yanıtını ele geçirerek hücrenin antiviral yanıt yeteneğini düşürebilir.

31 Mayıs’ta yayınladıkları makalelerinden beri, ülke genelinde bulunan diğer 4 laboratuvar, Cascarina’nın N proteinleri hakkındaki hipotezinin bazı kısımlarını doğruladılar.

Bu araştırmanın uygulaması, aşının yaptığı gibi enfeksiyonu (mikrop kapmayı) önlemek yerine, bir birey, virüsü hali hazırda kapmışsa buna karşın bir tedavi geliştirmek için olabilir. Araştırmanın bu her iki alanı da, Covid-19 salgınını yavaşlatmak ve bitirmek için gereklidir.

Ross bu konuda son olarak, “Tıbben, virüsün bir hücrenin immün yanıtına müdahale etme yeteneğini etkisiz hale getirebilirseniz, sonrasında hücrelerin virüsle savaşmasına yardım edebilirsiniz. Bana göre bu durum çok basit temel bilim kategorisine giriyor; eğer bizler viral süreci anlayabilirsek, devamında muhtemelen bu süreci tersine döndürebilecek bir ilaç da tasarlamaya çalışabiliriz.” dedi.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-08-protein-sars-cov-rapidly-cells.html

Görsel Kaynak: https://blendswap.com/blend_previews/24647/0/0?u=2020-03-24%2001:16:54

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir