in

HavalıHavalı EntellektüelEntellektüel ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan

Refleks Epilepsi

Refleks Epilepsi: Tanım, Sonuç ve Öneriler

Tanım

Refleks epilepsi, özgün bir duysal veya bilişsel uyaran vasıtasıyla uyarılan nöbetlerdir. Çok kısa kas atımları, şiddetli ve uzamış konvülzyonlar gibi farklı nöbetlerle karakterize olan kronik bir hastalıktır. Refleks epilepsi nöbetleri genel olarak kendiliğinden oluşur. Fakat farklı tip epilepsilerde dış uyaranlarla nöbetler tetiklenebilir veya başlatılabilir. Epileptik nöbeti tetikleyen uyaran hastaya özgündür. Araştırmalara göre; refleks nöbetlerin özgün kognitif, motor ve duyusal uyaran esnasında normal aktive bölgelerle üst üste binen kortikal hiperaksitabilite alanlarından köken aldığı düşünülür. 1989 yılında ilk kez International (League Against Epilepsy) ILAE sınıflamasında, özel uyaranlarla ortaya çıkan epilepsi tanımı yer almıştır. 2001 yılında yapılan sınıflamada, refleks nöbet ve epilepsi tanımlanmıştır.

Refleks epilepsi nöbetleri fokal (görsel, duysal, motor) veya jeneralize (absans, myoklonik, tonik klonik) epilepsi sendromlarında karşılaşılabilir. Refleks epilepsi sendromu, duyusal uyaranlarla ortaya çıkan tüm epileptik nöbetleri kapsamaktadır. Sıcak su epilepsisi, diş fırçalama epilepsisi, çiş yapma ile tetiklenen nöbetler, göz hareketi ile tetiklenen nöbetler, denge ve işitsel uyaranlar ile tetiklenen nöbetler gibi refleks epilepsi nöbetleri ve uyaranlar örnek verilebilir. Görülen nöbetlerin erişkinlerde %5’ini, çocuklarda ise %10’unu refleks epilepsiler oluşturmaktadır. Hastalarda en sık görülen tipi, fotosentif epilepsiler oluşturur. Dünyada yaklaşık 50 milyon epilepsi hastası olduğu tahmin edilmekte ve bunların %90’ı gelişmekte olan ülkelerde yer almaktadır.

Sonuç ve Öneriler

Epilepsi tedavisinde, ilaçlar nöbetleri baskılar fakat epilepsiyi veya oluş sebebini iyileştirmemektedir. Özellikle çocuklarda geçerli olan epileptik nöbetlerin baskılanması beyinde nöbete bağlı değişikliklerin ortaya çıkmasını engelleyebileceği düşünülmektedir. Yalnızca bir veya iki nöbetten sonra başlatılan erken tedavi ile kronik ve ilaca karşı dirençli epilepsinin gelişmesi önlenebilir.

Kaynaklar:

  1. https://www.turkiyeklinikleri.com/article/tr-refleks-epilepsiler-35120.html
  2.  https://www.cocuknorolojiuzmani.com/refleks-epilepsi-nobetleri/#:~:text=Refleks%20epilepsi%2C%20çok%20kısa%20kas,ani%20başlayan%20aşırı%20elektriksel%20deşarjlardır.
  3.  Kabay, S. C., Karaman, H. Ö., Çelikkaş, E., & Erdinç, O. (2008). Refleks epilepsiler: Gözden geçirme. Epilepsi14, 207-212.
  4. BOZDEMİR, H., & ASLAN, K. (2009). Refleks epilepsiler. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi18(2), 70-90.

Görsel Kaynak: https://www.cocuknorolojiuzmani.com/refleks-epilepsi-nobetleri/

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir