in

ŞaşkınŞaşkın ÇalışkanÇalışkan

Plaquenil (hidroksiklorokin) COVİD-19

Plaquenil (hidroksiklorokin) Nedir ?

İçindekiler

Tanım

Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin (HCQ), belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir ilaçtır.

Etken maddesi hidroksiklorokin sülfat olan ilaç tablet formunda bulunur. Kutudaki her bir tablet 200 mg hidroksiklorokin sülfat içerir. Madde özellikle klorokine cevap veren sıtma için kullanılır. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi, dünyanın farklı yerlerinde sıtmanın önlenmesi ve tedavisinde en son seyahat rehberinde sunar. Ayrıca bu ilaç, diğer ilaçların cevap vermediği veya kullanılmadığı bazı oto-bağışıklık hastalıkları (lupus, romatoid artrit) tedavi etmek için kullanılır. Lupus cilt problemlerini azaltabilir ve artritte şişme/ağrıyı önleyebilir. Ancak ilacın hastalığı iki tür içinde nasıl çalışıldığı tam olarak bilinmiyor.

Hidroksiklorokin 1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde tıbbi kullanım için onaylanmıştır. Bir sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en güvenli ve en etkili ilaçlar olan Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesi’nde yer alır. Romatoid artrit veya lupus için kullanıldığında gelişmekte olan dünyadaki toptan satış maliyeti (2015 itibarıyla) aylık yaklaşık 4.65 ABD $ olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir aylık tedavinin toptan maliyeti (2020 itibarıyla) yaklaşık 25 ABD $’dır. Birleşik Krallık’ta bu doz NHS’ye yaklaşık 5.15 £’e mal olmaktadır. Hidroksiklorokin 2017 yılında, beş milyondan fazla reçeteyle Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok reçete edilmiş 128. ilaç olmuştur.

Bu İlaç Nasıl Kullanılmalıdır?

Hidroksiklorokin ilacı ağız yoluyla alınmaktadır. Eğer yetişkin bir bireyseniz ve sıtma tedavisi için kullanıyorsanız haftanın aynı saatleri arasında ve 1 doz şeklinde alınmalıdır. Sıtmanın yaygın olduğu bir bölgeye seyahat edecekseniz gitmeden 2 hafta önce bu tedaviye başlanmalı ve geri döndükten 4 hafta boyunca tedaviye devam edilmelidir. Ayrıca doz miktarı yetişkin ve çocuk olarak değişmektedir ,doktorunuz bu miktarı hesaplayarak söyleyecektir ve doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Plaquenil Koronavirüs’e Karşı Etkili mi?

Sıtma hastalığa karşı etkili olan bu ilacın, yeni tip koronavirüs kaynaklı Covid-19 un tedavisinde Plaquenil veya Korokine etkinliği henüz kanıtlanmamıştır. Ancak araştırmalar devam etmektedir. Çin’de yapılan küçük çaplı bir laboratuvar çalışmasında klorokin ile tedavi edilen korona virüs hastalarının diğer hastalara oranla hastalığı daha hafif geçirdiği veya hastanede yatış sürelerinin daha kısaldığı ortaya koyuldu. Çalışma, tüm korona virüs hastalarına klorokin tedavisini önerilmektedir. Fakat bilimsel araştırmalar sonucunda yayınlanan makaleler tartışma yaratmıştır.

Sıtma ilaçları klorokin ve hidroksiklorokinin Covid-19 tedavisindeki etkilerine dair bugüne kadar yapılmış en kapsamlı bilimsel çalışma olan araştırmada, tedavisinde bu ilaçların kullanıldığı hastaların kalbinde ritim bozukluğu görülme sıklığının ve ölüm oranının, kullanılmayanlara kıyasla çok daha yüksek olduğu belirtilmişti. Araştırmanın yayımlanmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilaçla ilgili elde edilen bulguların bilim insanları tarafından incelenmesi için koronavirüs tedavisi ile araştırmalardan geçici olarak çıkartma kararı aldığını belirtti.

Sonuç

Plaquenil yaygın olarak sıtma, lupus eritematozus, romatoid artrit, juvenil idiyopatik artrit ve bazı cilt hastalıkları tedavilerinde kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Aynı zamanda klinik etkinliği kanıtlanmasa da dünyada ülkemizin de bulunda Covid-19’un tedavisi üzerine dünya çapında pek çok doktor bu ilacı reçete etmeye başlamıştır ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından korona virüse karşı etkinliği araştırılan bir ilaç olarak listelenmiştir. Sonuç olarak,  Hidroksiklorokin ve klorokinin COVID-19 tedavisinde kullanımıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Kaynaklar:

  1. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52814310
  2. https://www.drugs.com/monograph/hydroxychloroquine-sulfate.html
  3. http://www.solunum.org.tr/TusadData/userfiles/file/HIDROKSIKLOROKIN-SULFAT-200-MG-FILM-TABLET.pdf
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0883944120303907

Görsel Kaynak: https://www.news-medical.net/image.axd?picture=2020%2F5%2F%40_1714875235.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir