in

Patojen Hedefli Antibiyotiklerde Keşif

Nadir Hastalığın Tedavisi için Bir Yol

Özet

Steve Tally tarafından, Purdue Üniversitesi

Legionella pneumophila’da keşfedilen bir protein, bakterinin vücuttaki hücreleri nasıl enfekte ettiğini gösterir ve sadece virülan bakterileri etkileyen yeni antibiyotikler için bir yol sağlayabilir.

Giriş

“Yiyecekle birlikte alın”, antibiyotik kullanan insanlar için ortak bir uyarıdır, ancak bu hafta bilimsel dergi Nature ‘da daha fazla hedef ilaca yol açabilecek bir keşif duyuruldu.

Antibiyotik almak için bu tavsiyeye ihtiyaç duyulur, çünkü mevcut ilaçlar bağırsaklarımızdaki yiyecekleri sindirmemize yardımcı olan bakteriler de dahil olmak üzere her türlü bakteriyi öldürür. Bugünkü antibiyotikleri aldığımız zaman, sindirim rahatsızlığına ve hatta daha kötü sonuçlara neden olabilir.

Bakterileri hastalığa neden olan mikroorganizmalar olarak düşünmemize rağmen, vücudunuzda insan hücreleri kadar birçok bakteri çeşidi vardır. Neredeyse hepsi yardımsever; hava, yiyecek ve su kadar insanın hayatta kalması için elzemdir. Bu yüzden daha seçici bir antibiyotik önemlidir.

Purdue Üniversitesi’nde biyoloji profesörü olan Zhao-Qing Luo ve ekibi, Lejyoner hastalığına neden olan bakterinin, konakçı hücrelere girmeye (invazyonu) başladığı mekanizmayı buldu. Bu keşif kendi başına Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 20.000’den az insanı etkileyen nispeten nadir hastalığın tedavisi için bir yol sunmaktadır.

Ancak keşif sonuçları, Lejyonerlerin çok ötesine geçiyor.

Çalışmalar

Luo ve meslektaşları, bakterilerin konakçı hücreye yaklaşık 300 protein enjekte ettiğini ve bu da bakterilerin konakçı içinde bir kez çoğalmasını ve hayatta kalmasını sağlar.

Luo laboratuvarından yapılan çalışmalar, bakteriler tarafından üretilen tek bir enzimin, enfeksiyonları hızlandıran hücre savunmasını geçersiz kılabileceğini göstermiştir. Yeni keşif, bu enzimin benzersiz bir mekanizma yoluyla tek bir enzim tarafından düzenlendiğini tespit ediyor.

Luo, “Bu, ilaç tedavisinin virülan bakterilere karşı savaşması için yeni bir hedef teşkil ediyor.” dedi. “Mevcut antibiyotiklerin ortak bir sorunu, bakteriyel hücrelerin merkezi işlevselliğine saldırdıkları için ayrım gözetmeden öldürmeleridir. Bu, mikrobiyomu bozacaktır.”

Bunun yerine Luo, sadece bu enfeksiyon mekanizmasına saldıran bir ilacın vücudumuzda yaşayan iyi bakterileri etkilemeyeceğini söyledi.

Luo, enjekte edilen protein molekülünün, ATP hücresel molekülünü, bir ilaç hedefi için çekici bir mekanizma sağlayabilen enerji molekülünü nasıl bağladığı konusunda benzersiz bir şekilde kullandığını söyledi.

“Şimdi enfeksiyon için gerekli olan bu proteini tanımladığımızda, etkisine müdahale eden bileşikleri tarayabilir ve yeni ilaçlar olarak uygun olup olmadıklarını görmek için araştırma yapabiliriz” dedi.

Kaynak: https://phys.org/news/2019-08-discovery-path-pathogen-targeted-antibiotics.html

Daha Fazla Bilgi İçin: Ninghai Gan et al. Regulation of phosphoribosyl ubiquitination by a calmodulin-dependent glutamylase, Nature (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1439-1

Dergi Kaynağı İçin: Nature

Görsel Kaynak: https://phys.org/news/2019-08-discovery-path-pathogen-targeted-antibiotics.html

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir