in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel

Östron Hormonu Nedir?

Östron Hormonu: Nedir, Fonksiyonu ve Muhtemel Problemler

Nedir?

Östrojenin 3 alt türünden biri olan ve yumurtalıklarda üretilen östron hormonu, menopoz sonrası sağlıklı kadınların bedeninde bulunan ana hormonlardan biridir. Östron ve onun fonksiyonları ile ilgili çalışmalar, büyük ölçüde östrojenin 3 alt tipi arasında en az etkiye sahip olması nedeniyle hala devam ederken, yine de kadınların, vücutlarında bulunan bu hormonun bedenleri üzerindeki etkisini bilmeleri gerekmektedir.

Spesifik olarak östron, östradiol ve estriol gibi östrojen çeşididir. Diğer 2 hormonun aksine östron, ovaryumlardan, böbreküstü bezlerinden ve vücuttaki yağ dokularda üretilir. 3 hormon arasındaki en zayıf hormondur, genellikle de menopoz sonrası kadınların bedenlerinde en fazla miktarda bulunur.

Fonksiyonları Nasıldır?

Östrojen çeşidi olarak östron, kadınların cinsel gelişiminden ve cinsel organların yetenek kazanmasından sorumludur. Diğer östrojen çeşitlerinden daha az etkili olduğundan dolayı, bazen östrojenler için depo görevi görür ve vücut ihtiyaç duyduğunda bu depolanan östronu östrojene çevirebilir.

Östronlarla İlgili Muhtemel Problemler

Östronun vücutta fazla olduğu durumlardaki etkiler ya da tam tersi az bulunduğu zaman meydana gelebilecek etkiler hakkında hala kesin bulgular bulunmamaktadır. Göğüs kanserine sahip kadınlar ve testosteron seviyesinde azalma yaşayan erkekler (Örnek olarak prostat kanserinin tedavisinden kaynaklı testosteron düşüşü söylenebilir.) östron hormon seviyelerini kontrol ettirmelidirler çünkü verilen durumlarda vücutta östron artma oranı oldukça yüksektir. Vücut yağ dokularından da östron üretilebilmesi nedeniyle kilolu kadınlarda, vücutlarındaki yağ dokunun fazlalığı olmasından kaynaklı olarak, daha fazla östron üretilir. Vücutta çok fazla östron bulunması durumu göğüs ve rahim içi endometrium tabakasındaki kanserlerle bağlantılanmıştır. Bu potansiyel neticenin yanı sıra östron seviyelerindeki yükselmenin sonuçları henüz bilinmemektedir.

Vücutlarında oldukça az miktarda östrojen hormonu bulunan (Östron dahil) kadınlarda ostroporoz gelişme oranı oldukça yüksektir. Düşük miktardaki östrojen miktarı menopoza, ani ateş basmalarına, yorgunluğa, depresyona ve cinsel hazda azlığa (libido düşüklüğüne) sebep olur. Menopozdan sonraki süreçte bulunan kadınlarda bu belirtilerin devam etmesine östrojen hormonu eksikliği sebep olabilir. Bunlarla beraber, yapılan araştırmalar yumurtalık hormonlarının bu semptomlarla bağlantısının ne kadar kesin olduğunu henüz belirleyememiştir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estrone

Görsel Kaynak: https://bpac.org.nz/2016/mht.aspx

Editör: Züleyha Demirci

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir