in

ÇalışkanÇalışkan

Nakajo-Nishimura Sendromu

Nakajo-Nishimura sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım ve Bu Durumun Diğer İsimleri 

İçindekiler

Tanım

Nakajo-Nishimura sendromu, vücudun birçok bölümünü etkileyen ve sadece Japon popülasyonunda tanımlanmış kalıtsal bir durumdur. Doğumdan itibaren ya da erken çocukluk döneminde, etkilenen bireyler özellikle soğuk havalarda kızarıklıklar, ve ciltte şişmiş topaklar (nodüler eritem) geliştirir. Ayrıca tekrarlı ateşler, genişlemiş ve yuvarlak uçlu uzun el ve ayak parmakları da bu hastalığın karakteristik özelliklerindendir.

Biraz daha geç çocukluk dönemlerinde, etkilenmiş bireyler, kontraktür adı verilen eklem ağrısı ve eklem bozuklukları geliştirir. Bu kontraktürler eller, bilekler ve dirseklerde hareketin kısıtlanmasına neden olur. Ayrıca hastalarda bedenin üst kısımlarında kuvvet açısından zayıflık, kas kayıpları ve bununla birlikte yağ dokusunda da kayıp (lipodistrofi) gözlenir. Kas ve yağ kayıpları zamanla daha da kötüleşir. Bu durum ise yüz, göğüs ve kollarda oldukça ince (aşırı zayıf) bir görünüme sebep olur.

Nakajo-Nishimura sendromunun diğer belirti ve semptomları, genişlemiş karaciğer ve dalak (hepatosplenomegali), kırmızı kan hücrelerinin iyice azalması veya yokluğu (anemi), trombosit (trombositopeni) adı verilen kan hücrelerinde azalma ve beynin Bazal Ganglion adı verilen bir bölümünde anormal kalsiyum birikintilerini (kireçlenme) içerebilir. Etkilenmiş bazı bireylerde zihinsel bozukluklar tanımlanmıştır.

Nakajo-Nishimura sendromunun belirti ve semptomları iki farklı durum ile örtüşür : eklem kontraktürleri, müsküler atrofi, mikrositik anemi ve pannikülite ilişkili lipodistrofi (JMP) sendromu olarak adlandırılan biri; öteki ise lipodistrofi ve yüksek sıcaklık (CANDLE) sendromlu kronik atipik nötrofilik dermatoz olarak bilinir. Bu durumlarda da cilt anormalileri ve lipodistrofi  ile karakterize olmasına rağmen farklı bozukluklar olarak ayrılmışlardır. Aynı gendeki mutasyonlardan kaynaklansalar da, bazı araştırmacılar onların bir durumun farklı tipleri olabileceğine inanır.

Sıklık

Nakajo-Nishimura sendromu oldukça nadirdir ve sadece Japon nüfusunda tanımlanmıştır. Tıp literatüründe raporlanmış yaklaşık 30 vaka bulunur.

Nedenler

Nakajo-Nishimura sendromu PSMB8 genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu gen, bağışıklık sistemi hücrelerinde başlıca bulunan ve özelleşmiş hücre yapılarının bir alt birimi olan immünoproteazomların üretimi için gerekli emirleri verir. İmmünoproteazomlar, virüs ya da bakteri gibi yabancı saldırganlara (istilacı) karşı bağışıklık sistemi tepkilerinin düzenlenmesinde önemli bir rolü vardır. İmmünoproteazomların başlıca fonksiyonlarından biri de immün sisteme yardım ederek, kendi proteinleri ile virüsler ve bakteriler gibi yabancı saldırganların proteinlerinin ayrımını yapmaktır. Böylece bağışıklık sistemi enfeksiyona karşı doğru tepki verebilir.

PSMB8 genindeki mutasyonlar, PSMB8 geninden üretilen proteinlerin miktarını ciddi anlamda düşürür. Bu da immünoproteazomların normal bileşimini bozarak bağışıklık sisteminde bozukluklara neden olur. Bilinmeyen sebeplerden dolayı, bağışıklık sistemindeki bozukluklar vücudun kendi doku ve organlarına zarar verebilen anormal iltihabı tetikler ve bu yüzden sendrom otoinflamatuvar bir bozukluk olarak sınıflandırılır.

Sendromun, nodüler eritem, tekrarlayan ateşler, eklemdeki sorunlar ve hepatosplenomegali gibi birçok belirti ve semptomlarına neden olarak anormal enflamasyon gösterilebilir. PSMB8 genindeki mutasyonların kas kaybına ve lipodistrofiye nasıl sebep olduğu henüz yeterince açık değildir. Yapılan çalışmalar, PSMB8 geninden üretilen proteinin, yağ hücrelerinin (adipositler) olgunlaşmasında farklı bir rol oynayabileceğini ve de bu proteinin eksikliğinin bu hücrelerin normal gelişimine ve fonksiyonuna müdahale edebileceğini göstermiştir.

Kalıtım Modeli

Bu bozukluk otozomal resesif kalıtıma sahip kalıtsal bir durumdur, bunun anlamı genin her hücredeki iki kopyasında da mutasyon içeriyor demektir. Etkilenmiş bireylerin ebeveynleri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşıyabilir, bu durumda taşıyıcıdırlar ve durumun belirti ve semptomlarını göstermezler.

Bu Durumun Diğer İsimleri 

  • ALDD
  • Otoinflamasyon, lipodistrofi ve dermatoz sendromu
  • Lipodistrofi ile birlikte Japon otoinflamatuar sendromu
  • JASL
  • Nakajo sendromu
  • NKJO

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/nakajo-nishimura-syndrome/#synonyms

Görsel Kaynak: http://pendik.onlineisletme.com/akilli-hastane-sistemleri/index.html

Editör: Züleyha DEMİRCİ

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir