in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı

Muhammed ibn Musa el-Harizmi Kimdir?

Muhammed ibn Musa el-Harizmi Hayatı ve Daha Fazlası…

İçindekiler

Giriş

Muhammed ibn Musa el-Harizmi
Görsel 1: Muhammed ibn Musa el-Harizmi

Erken Yaşam

Muhammed ibn Musa el-Harizmi, İranlı matematikçi, astronom, astrolog coğrafyacı ve Bağdat’taki Bilgelik Evi’nde akademisyendi. Muhammed ibn Musa el-Harizmi 780 yıllarında İran’da doğdu. Al-Harizmi Bilgelik Evi’nde çalışan bilgili adamlardandı. El-Hureyre, Arap Geceleri’ nde ünlü olan Halif Harun el-Reşid’ in oğlu Kalif al-Mamun’ un önderliğinde Bağdat’ taki Bilgelik Evi’ nin bir üyesi olarak çalıştı. Bilgelik Evi bilimsel bir araştırma ve öğretim merkeziydi.

Katkıları ve Başarıları

Al-Harizmi matematikte algoritma kavramını geliştirdi (bazı insanlar tarafından bilgisayar biliminin dedesi olarak tanınmasının sebebidir). Al-Harizmi’ nin cebiri bilimlerin temel taşı olarak kabul edilir. El-Harizmi’ ye en büyük matematiksel eseri Hisab al-Jabr wa-al-Muqabala’dan dünyaya “cebir” i borçluyuz. 12. yüzyılda Cremonalı Gerard ve Chester’lı Robert tarafından iki kez Latince’ye çevrilen kitap, analiz ve geometrik örnekle bazı basit denklemi işliyor. Ayrıca, mirasların bölünmesi ve arazilerin incelenmesi yöntemleri konusunda da önemli bölümlere sahiptir. Terim artık anlaşıldığı gibi büyük ölçüde cebir yerine pratik hesaplama problemleri çözme yöntemleri ile ilgilidir.

Al-Harizmi tartışmasını birinci ve ikinci derece denklemlerle sınırladı. Ayrıca astronomi üzerine önemli bir çalışma yazdı, takvimleri kapsayan, güneş, ay ve gezegenlerin gerçek konumlarını hesaplama, sinüs ve teğet tabloları, küresel astronomi, astrolojik tablolar, paralaks ve tutulma hesaplamaları ve ayın görünürlüğü. Onun astronomik çalışmaları, Zij al-sindhind aynı zamanda diğer bilim adamlarının çalışmalarına dayanmaktadır. Cebir’de olduğu gibi temel ilgi alanı da Arapça’ da hala bulunan ilk Arap eseridir.

Yukarıda belirtildiği gibi onun en tanınmış çalışması ve bu nedenle adı matematiksel kavram Algoritmasıdır. Kelimenin modern anlamı belirlenen sorunu çözmek için belirli bir uygulama ile ilgilidir. Bugün insanlar ekleme ve uzun bölünme yapmak için algoritmaları tercih eder, el-Harizmi yaklaşık olarak 1200 yıl önce yazılmış olan ilkeleri. El-Harizmi ayrıca Batı’ya Arapça rakamları tanıtmaktan da sorumluydu ve sıfır işaretiyle birlikte dokuz Arap rakamının kullanılmasına yol açan bir dönemi harekete geçirirdi.

El-Harizmi’nin ortaçağ coğrafyasına katkısı da büyük önem taşıyordu. Surat al-Ard (Dünya’nın Şekli) başlıklı kendi orijinal bulgularını kullanarak Ptolemamy’nin coğrafya araştırmasını sistematize ederek düzeltdi. Metin bir el yazmasında vardır; modern bilim adamları el-Harizmi’ nin açıklamalarından yeniden inşa etmek mümkün olmasına rağmen haritalar ne yazık ki korunamamış. O dönemde “bilinen dünya” bir harita oluşturmak için 70 coğrafyacıların çalışmalarını denetledi. Eserleri Avrupa’ da Latince çevirilerle tanındığında, etkisi Batı’da bilimin gelişimine destek sağladı.

Al-Harizmi, Hint ve Helenistik seferlerinden miras kalan güneş saatlerinin teorisi ve yapımında önemli gelişmeler yaptı. Bu aletler için tablolar yaptı ve bu da belirli hesaplamalar yapmak için gereken süreyi önemli ölçüde kısalttı. Güneş saati evrenseldi ve dünya üzerindeki herhangi bir yerden gözlemlenebilirdi. O andan itibaren namaz vakitlerini belirlemek için sık sık camilere güneş saati konulmuştu. Gölge kare, açısal gözlemler için bir nesnenin doğrusal yüksekliğini belirlemek için kullanılan bir araç ve aynı zamanda dokuzuncu yüzyıl da Bağdat’ta el-Harizmi tarafından icat edilmiştir.

Onun büyük katkıları orijinal araştırma sonucu iken, alanda bulunan bilgileri Yunan, Hint ve diğer kaynaklardan sentezlemek için çok şey yaptı. El-Harizmi tarafından Yahudi takvimine yazdığı usturlap gibi konularda bir dizi küçük eserler yazılmıştır. Ayrıca tanınmış kişilerin burçları içeren bir siyasi tarih yazdı.

Ölüm

Muhammed ibn Musa el-Harizmî, 850 yılında vefat etmiştir. Erken İslam kültürünün en önemli bilimsel beyinlerinden birisi olarak hatırlanmaktadır.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/muhammad-ibn-musa-al-khwarizmi/ 

Görsel Kaynak: https://twitter.com/KocaeliBilim/status/1265619400264167424

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

13 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir