in

Marangoz Sendromu

Marangoz Sendromu; Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtımı ve Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Marangoz sendromu belirli kafatası kemiklerinin erken kaynaşması (kraniosinostoz), anormal parmaklar ve ayak parmakları ve diğer gelişimsel problemler olarak tanımlanan bir durumdur.

Kraniosinostoz kafatasının normal olarak büyümesini engeller, sıklıkla kafaya sivri görünüm (akrosefali) verirler. Ciddi biçimde etkilenen bireylerde, kafatası kemiklerinin anormal olarak kaynaşması yonca yaprağı kafatası denilen şekil bozukluğuna yol açar. Kraniosinostoz kafa ve yüzün iki yanı arasında değişikliklere (kraniyofasiyal asimetri) sebep olabilir. Kafatası kemiklerinin erken kaynaşması beynin gelişmesini etkileyebilir ve kafatası içindeki baskının(kafa içi basıncı) artmasına yol açabilir. Kafatası kemiklerinin erken kaynaşması marangoz sendromlu insanlarda birkaç karakteristik yüz hatlarına sebep olabilir. Ayırt edici yüz özellikleri düz burun köprüsü, aşağı bakan gözlerde dış köşeler(aşağı eğimli palpebral fissürler), düşük ayarlı ve anormal biçimli kulaklar, azgelişmiş al ve üst çeneler, ve anormal göz şekilleri dahil edilebilir. Bazı etkilenmiş kişiler bazı diş anormalliklerine küçük birincil (bebek) dişleri dahil olmak üzere, sahip olabilir. Görüş problemleri ayrıca sıklıkla ortaya çıkar.

Ayak parmakları ve parmaklardaki anormallikler 2 veya daha fazla parmak ve ayak parmakları arasındaki deri kaynaşması (kutanöz sindaktili) ,olağandışı olarak küçük parmak ve ayak parmakları (brakidaktili), ya da fazladan parmaklar ve ayak parmakları (polidaktili) içerir. Marangoz sendromunda, kutanöz sindaktili üçüncü(orta) ve dördüncü(yüzük) parmaklarında en yaygındır, ve polidaktili sıklıkla büyük ya da ikinci ayak parmağı ya da beşinci(pembemsi) ayak parmağının yanında ortaya çıkar.

Marangoz sendromlu insanlar sıklıkla hafif ya da şiddetli zihinsel engellidir.Hernasılsa, bazı etkilenmiş bireyler normal zekaya sahiptir. Zihinsel engelin sebebi bilinmemektedir, kraniosinostoz şiddeti ile zihinsel engelin şiddeti ilişkili değildir.

Marangoz sendromunun diğer özellikleri, çocukluktan başlayan obezite, göbek deliğinin etrafında yumuşak kese(göbek fıtığı), duyma kaybı, ve kalp bozukluklarını içerir. Ek olarak iskelet anormallikleri, bozuk şekilli kalçalar, yan tarafları da kapsayan yuvarlak üst sırt (kifoskolyoz), ve içe doğru bükülmüş dizler (genu valgum) gibi, sıklıkla ortaya çıkarlar. Neredeyse bütün etkilenmiş erkekler üreme organları ile ilgili anormalliklere sahiptir, en yaygın olanı inmemiş testisler (krptorşidizm).

Marangoz sendromlu birkaç insanın organları ya da ayna görüntüsü ters olan göğüs ve karın içindeki dokuları vardır. Bu anormal yerleşme birkaç iç organı (situs inversus) etkileyebilir; sadece kalp(dekstrokardi), vücudun sol tarafı yerine sağ tarafına yerleştirilmiş; ya da kalbin sadece ana(büyük) arterleri, kan akışını değiştirebilir.

Bu hastalığın belirtileri ve semptomları aynı ailede bile, oldukça değişkendir. Marangoz sendromlu bireylerin hayat beklentileri kısıtlıdır ama son derece değişkendir.

Marangoz sendromunun belirtileri ve semptomları diğer genetik durum olan Greig sefalopolisindaktili sendromu ile benzerdir. Örtüşen özellikler kraniyosinostoz, polidaktili ve kalp anormalliklerini içermesi, bu iki durumun yanlış teşhis edilmesine yol açabilir; doğru tanı için sıklıkla genetik test gereklidir.

Sıklık

Marangoz sendromunun nadir bir dürüm olduğu düşünülmüş; bilim dünyasında yaklaşık olarak 70 vaka tanımlanmıştır.

Nedenler

RAB23 ya da MEGF8 genindeki mutasyonlar Marangoz sendromuna sebep olur. RAB23 geni, kesecik adı verilen keseye benzeyen yapılarla hücre içine protein ve diğer moleküleri taşıyan vezikül kaçakçılığı denilen süreçte dahil olan bir proteinin yapım talimatlarını taşır. RAB23 proteini keseleri hücre zarından hücrenin içindeki uygun yerlerine taşır. Vezikül kaçakçılığı gelişme boyunca sinyal sinyali için gerekli olan materyallerin taşınması için önemlidir. Örneğin, RAB23 proteini hücre büyümesi (proliferasyon), hücre uzmanlaşması, ve vücudun birçok bölümünün normal şekillenmesi(modelleme) için kritik olan kirpi sinyal yolağı denilen gelişimsel bir yolağı düzenler.

MEGF8 geni işlevi belirsiz olan bir proteinin yapım talimatlarını içerir. Yapısına göre, MEGF8 proteini hücreleri birbirine yapıştırma(hücre yapışması) ve proteinlerin birbiri ile etkileşime girmesi gibi hücre işlemlerine dahil olabilir. Araştırmacılar ayrıca MEGF8 proteinin normal vücut şekillenmesinde rol oynadığından şüpheleniyorlar.

RAB23 ya da MEGF8 genindeki mutasyonlar genlerin küçük ya da işlevsiz olmasına yol açıyor. Proteindeki fonksiyon bozukluklarının Marangoz sendromu özelliklerine nasıl yol açtığı belirsizdir, ama muhtemelen normal vücut şekillenmesine müdahale etmede rolü var. Bilinmeyen sebeplerden dolayı, MEGF8 geni mutasyonuna sahip insanlar dekstrokardi ve diğer anormal organ pozisyonları ve RAB23 geni mutasyonuna sahip bireylerden daha az kraniyosinostos olmaya meyillidirler.

Kalıtım Modeli

Bu durum kopyaların her ikisinin de mutasyon olduğu otozomal çekinik kalıtımla kalıtsaldır. Otozomal çekinik kalıtıma sahip bireyin ebeveynleri, mutasyona uğramış genin birer kopyasını taşır. Fakat tipik olarak bu durumun belirti ve semptomlarını göstermezler.

Marangoz Sendromunun Diğer İsimlendirmeleri

  • ACPS2
  • Akrosefalopolisindaktili 2
  • Akrosefalopolisindaktili tip 2
  • Tip 2 akrosefalopolisindaktili

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/carpenter-syndrome

Görsel Kaynak: https://www.researchgate.net/profile/Ethylin_Jabs/publication/285928199/figure/download/fig9/AS:614211818385429@1523450917679/15-Carpenter-syndrome-Metopic-ridging-and-lateral-bulge-with-multiple-suture.png

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir