in

Lassa Ateşi Nedir?

Lassa Ateşi; Tanım, Semptomları, Bulaşma Yolu, Teşhis ve Tedavi

İçindekiler

Tanım

Lassa Ateşi, Lassa hemorajik ateşi (LHA) olarak da bilinen Batı Afrika’da görülen akut viral bir hastalıktır. Arenaviridae ailesine üye olan bir hastalık tipidir. Lassa ateşine neden olan bir virüs vardır ve bu virüs Arenaviridae ailesine üye olan tek iplikli bir RNA virüsüdür. Lassa ateşi ilk olarak 1950 yıllarda görüldü fakat 1969 yılına kadar hangi virüsün Lassa ateşine neden olduğu bulanamamıştır.

Semptomlar

Lassa virüsü taşıyan insanların yaklaşık yüzde 80’inde hastalık semptomlarının görülmediği bilinmektedir. Ancak virüsün hastalık yapıcı bir hale gelmesinin ardından özellikle de karaciğer, dalak ve böbrekler üzerinde etkili olduğu görülmektedir.Hastalığın semptomları yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ve göğüs ağrıları, bulantı ve kusma ile ishal gösterilmektedir. Hastalığın ilerlediği vakalarda yüzde bölgesel şişme, düşük tansiyon, akciğerde sıvı birikmesi, burun kanaması, üreme ve sindirim sistemi kökenli kanamalar gözlenmektedir.Lassa ateşini kapan birisinin son evrelerinde ise şok, nöbet, titreme ve hastanın komaya girdiği durumlar görülmüştür. Bu hastalığın kuluçka süresi 2-21 gün arasındadır.

Bulaşma Yolu

Lassa Ateşi hayvan kaynaklı bir hastalıktır. Vektörü çok memeli sıçan olarak bilinen Mastomys natalensis’tir. Bu kemirgen bir kez enfekte olduktan sonra uzun bir sure virüsü idrarıyla çıkarır. Lassa virüsünün insanlara bulaşması en çok gıdalarla ve solunum yoluyla meydana gelir. Mastomys kemirgenlerinin çıkartılarıyla (idrar, dışkı) doğrudan temas, çıkartılarla kirlenmiş objelere dokunmak, kontamine gıdaları yemek veya açık yara ve kesiklerin maruziyetiyle enfeksiyon gelişebilir.Kişiden kişiye (hasta kişinin kan, doku, sekresyon ve çıkartılarıyla temasla) bulaş söz konusudur. Özellikle sağlık bakım ünitelerinde, yeterli kişisel koruyucu önlemler alınmamışsa kişiden kişiye geçiş sıktır (nozokomiyal enfeksiyon). Lassa virüsü tekrar tekrar kullanılan iğne ve enjektörler gibi kontamine olmuş tıbbi malzemelerle de yayılabilir.

Teşhis ve Tedavi

Bu hastalığın spesifik semptomları yoktur. Bu nedenle hastalığa erken teşhis koymak zordur.Bu hastalığı sıtma ve sarı humma gibi hastalıklardan ayrıması da zordur. Çünkü hepsi yüksek ateşe bağlıdır. Lassa Ateşi’nin herhangi bir aşısı henüz yoktur. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da önerilen Antiviral bir ilaç olan Ribavirin’den başarılı sonuçlar alınabilmektedir.Bazı hastalarda Ribavirin’in hastalığı daha kötü hale getirdiği belirlenmiştir.
Hastalığın teşhisi için labaratuvar çalışması yapılması zorunludur. Lassa ateşinin teşhisi için genellikle ELISA testi, RT-PCR, antijen belirleme testleri, hücre kültürü çalışmaları yapılmaktadır.

Salgının Güncel Durumu

3Nisan 2020’de Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinden (NCDC) yapılan açıklamada, ülkeyi etkisi altına alan salgında Edo, Ebonyi, Ondo ve Bauchi başta olmak üzere 28 eyalette 951 vaka tespit edildiği belirtildi.Ayrıca hastalıktan haytını kaybedenlerin sayısı 186 olarak belirlendi.

Kaynaklar: 

  1. https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2020/01/30/bes-baslikta-nijeryadaki-lassa-atesi-salgini/
  2. https://www.tv100.com/son-dakika-nijeryada-yeni-salgin-lassa-atesi-186-can-aldi-haber-491007

Görsel Kaynak: https://bcacf.com/lassa-vir%C3%BCs%C3%BC-nedir-lassa-ate%C5%9Fi-vir%C3%BCs%C3%BC-nas%C4%B1l-bula%C5%9F%C4%B1r-belirtileri/1825680509926839804

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir