in

ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu

L1 Sendromu

L1 Sendromu; Tanım,Sıklık,Nedenleri ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

L1 Sendromu, sinir sistemini etkileyen ve neredeyse sadece erkeklerde görülen bir grup durumu tanımlar. Bu koşullar şiddette değişiklik gösterir ve en ağırdan en azına kadar, Sylvius (HSAS) su kemeri stenozu, MASA sendromu, spastik parapleji tip 1 ve X’e bağlı karmaşık korpus kallusum agenezi olan hidrosefali içerir.

HSAS, durumun karakteristik özelliklerinin kısaltmasıdır: beyinde bir sıvı (hidrosefali) genellikle doğumdan önce ortaya çıkan bir sıvı birikimi, kas sertliği (spastisite), avuç içlerine kalıcı olarak bükülmüş başparmaklar (uyarılmış başparmaklar) ve beyindeki bir geçidin daralması (darlığı) Sylvius’un su kemeri olarak adlandırılır. HSAS’lı kişilerde Sylvius’un su kemeri stenozu, ventrikül adı verilen sıvı dolu boşluklardan beyin omurilik sıvısının (BOS) akışını engelleyerek hidrosefali oluşturur. HSAS’lı kişiler genellikle ciddi zihinsel engellidir ve nöbet geçirebilirler. Ayrıca, MASA sendromu, hafif veya orta, gecikmeli konuşma (afazi), spastisite ve eklenmiş başparmaklar arasında değişebilen zihinsel engelli (zihinsel gerilik) olan durumun karakteristik özellikleri için de adlandırılmıştır. MASA sendromlu kişilerde ventrikülde hafif genişleme olabilir.

Spastik Parapleji Tip 1, ilerleyici kas sertliği (spastisite) ve uzuvların paralizi (parapleji) ile karakterize edilmiştir. Ayrıca, etkilenen kişiler hafif veya orta dereceli zihinsel engellidir. Spastik Parapleji Tip 1 olan kişilerin genellikle beyin yapılarında önemli anormallikler yoktur.

X’e bağlı komplike korpus kallosum agenezisi, beynin sol ve sağ yarısını (korpus kallosum) bağlayan dokunun az gelişmişliği (hipoplazi) veya yokluğu (agenezisi) ile tanımlanır. Bu durumu olan insanlar spastik paraplejiye sahip olabilir ve hafif veya orta derecede zihinsel engelli olabilirler.

L1 sendromlu kişilerin yaşam beklentisi, belirti ve semptomların ciddiyetine bağlı olarak değişir. Ciddi derecede etkilenen kişiler doğumdan sadece kısa bir süre sonra hayatta kalabilirken, hafif özellikleri olanlar yetişkinlikte de yaşar.

Bir zamanlar, L1 sendromunu oluşturan koşulların farklı bozukluklar olduğu düşünülmüştü ama şimdi genetik bir nedeni paylaştıkları için aynı sendromun bir parçası olarak kabul ediliyorlar. Aynı mutasyonun neden olduğu L1 sendromlu aile üyeleri, durumun farklı biçimlerine sahip olabilir.

Sıklık

Genel olarak L1 sendromunun yaygınlığı bilinmemektedir, ancak HSAS’ın 30.000 erkekten 1’ini etkilediği tahmin edilmektedir.

Nedenler

L1 sendromuna L1CAM genindeki mutasyonlar neden olur. L1CAM geni, sinir sistemi boyunca
bulunan Ll hücre yapışma molekülü proteinini (Ll proteinine kısaltılmış) üretmek için talimatlar sağlar. Bu protein, hücrelerin birbirine yapışmasına (hücre-hücre yapışması) yardımcı olmak için komşu nöronlardaki proteinlere bağlandığı sinir hücrelerinin yüzeyinde (nöronlar) bulunur. L1 proteini, beyin gelişimine, düşünme yeteneğine, hafızaya ve harekete katkıda bulunan birçok nöron fonksiyonunda rol oynar.

L1 sendromuna neden olan L1CAM gen mutasyonları, hücre-hücre yapışmasını kolaylaştıramayan veya çeşitli nöronal fonksiyonlara katılamayan bir L1 proteinine yol açar. Bu fonksiyonların bozulması muhtemelen beynin büyümesini ve gelişmesini engelleyerek L1 sendromunun belirtilerine ve semptomlarına yol açar.

Bazı L1CAM gen mutasyonları, anormal derecede kısa ve işlevsel olmayan bir proteinin üretilmesine veya proteinin tamamen yok olmasına neden olur. Bu mutasyonlar tipik olarak, sıklıkla HSAS olmak üzere ciddi L1 sendromu vakalarına yol açar. Diğer mutasyonlar, proteinin yapısını değiştirerek, proteinin hücre yüzeyindeki diğer proteinlerle etkileşime girme kabiliyetini zayıflatır veya proteinin ihtiyaç duyulduğu hücre yüzeyine ulaşmasını önler. Bu mutasyonlar tipik olarak daha az ciddi L1 sendromu vakalarına, genellikle MASA sendromuna veya bu durumun diğer hafif formlarına neden olur. Bir mutasyonun Ll proteini üzerindeki etkisi bazen durumun ciddiyeti hakkında bir ipucu sunsa da, aynı veya benzer mutasyonlara sahip bireylerin çok farklı belirtileri ve semptomları olabilir.

Kalıtım Modeli

Bu durum X’e bağlı bir modelde kalıtsaldır. Bozukluğa neden olan mutasyona uğramış gen, her bir hücrede bulunan iki cinsiyet kromozomundan biri olan X kromozomunda bulunuyorsa, X ile bağlantılı bir durum olarak kabul edilir. Sadece bir X kromozomu olan erkeklerde, her hücrede genin tek kopyasındaki bir mutasyon, duruma neden olmak için yeterlidir. X kromozomunun iki kopyasına sahip olan kadınlarda, her hücrede genin değiştirilmiş bir kopyası, durumun daha az ciddi özelliklerine yol açabilir veya hiçbir belirti veya semptomlara neden olmayabilir. X’e bağlı kalıtımın bir özelliği, babaların X’e bağlı özellikleri oğullarına geçirememeleridir.

Hastalığın Diğer İsimleri

  • Uyarılmış Başparmak
  • Zeka Geriliği Sendromu
  • Korpus Kallosum Hipoplazisi
  • Zihinsel Gerilik
  • Bağımlı Baş Parmaklar
  • Spastik Parapleji
  • Hidrosefali Sendromu
  • CRASH Sendromu
  • Zeka Geriliği-
  • Sıkışık Başparmak Sendromu
  • X’e Bağlı Hidrosefali Sendromu

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/l1-syndrome

Görsel Kaynak: https://doi.org/10.1016/j.clineuro.2018.06.007

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir