in

ŞaşkınŞaşkın

Kanser Hücreleri ve Beyin Hücreleri

Kanser Hücrelerinin Beyin Hücrelerini Gasp Etmek İçin Tedirgin Edici Bir Yeteneği Var

Giriş

Bir araştırma üçlüsüne göre, tümör hücreleri beynin karmaşık nöron ağına bağlanabilir ve bu ağdan beslenebilirler. Bu korkunç yetenek belirli tümörlerin gizemli davranışlarını açıklayabilir ve kanseri tedavi etmede yeni yollar gösterebilir.

18 Eylül’de Nature’da yayınlanan araştırmalar, gliomalar denilen beyin tümörlerindeki ve beyne yayılan bazı göğüs tümörlerindeki bu şaşırtıcı kabiliyeti anlatmaktadır. Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nde pediatrik nöro-onkolog ve araştırmalardan birinin lider yazarı Michelle Monje, “Buluşlar doktorlar ve bilim insanları arasında sinir sisteminin kanserlerin büyümesinde önemli bir rol oynadığının idrak edilmesini körüklüyor” diyor.

Buna rağmen, nöronlar gibi davranan tümör hücreleri bulmak bir sürprizdi. “Bu huzursuz edici.” Diyor Monje, “Kanserin, beyin gibi elekriksel olarak aktif doku oluşturabileceğini düşünmüyoruz.” 

Beyinden Besleniyor

Almanya’da, Heidelberg Üniversitesi’nde bir nörolojist ve Nature araştırmalarından bir diğerinin lider yazarı olan Frank Winkler, bu olguya 2014’te bazı beyin tümörü hücrelerinin oluşturduğu iletişim ağlarını araştırırken rastladı. O ve ekibi, tümörlerde,  nöronların birbirleri ile iletişim kurmak için kullandıkları sinaps ve yapılar buldu. “Deli işiydi” diyor Winkler. “İlk tepkimiz ‘Buna inanmak zor’ oldu.”

Araştırmacılar tümör sinapslarının rastgele bir oluşum olduğunu düşündü. Ancak Winkler ve takım arkadaşlarının son araştırmalarında bildirdiği gibi, kültürde yetiştirilen tümör hücrelerinden alınan glioma örneklerinde, farelere yerleştirilen insan glioma tümörlerinde ve on kişiden alınan glioma örneklerinde sinapslar buldular. Monje ve Winkler’ın ekipleri tarafından yapılan ayrı ama paralel çalışmalar ayrıca tümör sinapslarının kanser hücrelerinin büyümesine yardımcı olduğunu gösterdi. Ekipler sonuçlarını birbirinden bağımsız olan iki araştırmada belirtti.

Monje’nin buluşları hastalarında gördüğü gliomaların bazı şaşırtıcı özelliklerini açıklıyor. “Tümörleri tedavi etmek oldukça zor; sert, yoğun bir yapı oluşturmak yerine beyne yayılma eğilimindeler, bu da onları uzaklaştırmayı zorlaştırıyor. Eğer glioma büyük bir beyin dokusunu işgal ederse hastalar tipik olarak çok az semptom gösteriyor çünkü tümör fazla beyin ağını bozmuyormuş gibi görünüyor” diyor Monje. “Şimdi bu da mantıklı oluyor çünkü tümör beyin hücrelerinin fonksiyonuna muhtaç.”

İsviçre’de Lausenne Üniversitesi, Ludwig Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nde kanser biyoloğu Johanna Joyce, “Eğer bunu geniş çapta diğer kanserler de uygulayabiliyorsa, beyindeki tümörleri tedavi etmenin neden bu kadar zorlayıcı olduğu şaşırtıcı değil,” diyor. Tümör hücreleri temel olarak beynin nöral ağına karışıyor, “Bu aydınlatıcı” diyor.

Ölümcül Birleşme

Olgu beyin tümörleri ile sınırlı değil. 18 Eylül’de yayınlanan yeni bir makalede, Lausanne’de İsviçre Deneysel Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nde kanser bilimci Douglas Hanahan ve ekibi, beyindeki göğüs kanseri tümörlerinin nöronlar gibi davrandıklarını açıklıyor. Bu göğüs tümörleri beyne yayılmaları ile bilinir ve bir kere oradalarsa, tedavi edilmeleri çok zordur.

Hanahan ve ekip arkadaşları, göğüs tümör hücrelerinin beyni işgal ettiklerinde, glutamat denilen bir kimyasalı emebilmelerini sağlayan özelleşmiş bir sinaps tipi oluşturduklarını gösterdi. Bahsedilen glutamat beyinde en bol bulunan ve ayrıca tümör büyümesini destekleyen bir nörotransmitterdir.

Almanya’da Frankfurt Üniversitesi’nde beyin kanserlerini araştıran Lisa Sevenich, “Üç araştırma da tümör hücrelerinin dayanıklılığının altını çiziyor” dedi. Beynin tümör hücreleri için oldukça haşin bir ortam olduğunu söylüyor. “Ancak tümör hücreleri bir şekilde oradaki mekanizmayı sahiplenip kullanabiliyor.”

Araştırmacılar bu buluşların tümörü tedavi etmede yeni yöntemlere yol göstereceğini umuyor. En yeni araştırmalardan ikisinde ise, Winkler ve Monje’nin ekipleri, epilepsi ilaçlarının farelerde gliomaların yayılmasını yavaşlattığını açıklayan deneyleri göz önüne seriyor. Araştırmacılar tedavinin insanlarda işe yarayıp yaramadığını saptamadılar ancak tümör hücreleri ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı bozmanın kanserin büyümesini engelleyeceğini umuyorlar.

“Böyle bir tedavi geliştirmenin zor noktası, normal beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı bozmadan tömör-nöron hibrit hücreleri hedef almak olacaktır” diyor Sevenich. “Doğrusu oldukça zor olacağını düşünüyorum” diyor. “Eğer bu hücreler, çoktan beyinde bulunan belirli ağları kontrol altına alırsa, seçici olmak çok zor olacaktır. Ama işlerin iyi gitmesini umuyorum.”

Kaynak: https://www.pagina100.com/cancer-cells-have-unsettling-ability-to-hijack-the-brains-nerves/

Görsel Kaynaklar:

  1. https://www.nikonsmallworld.com/galleries/2017-photomicrography-competition/prostate-cancer-cells
  2. https://scienews.com/es/la-medicina/7175-los-cient-ficos-cultivaron-neuronal-en-una-red-de-c-lulas-madre-humana.html

Editör: Hazal Kalsın DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir