in

AğlamaklıAğlamaklı

İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbetleri

İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbetleri; Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Bu Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbetleri (BFNS) yeni doğan bebeklerde tekrarlayan nöbetler ile karakterize bir durumdur. Nöbetler doğumdan sonraki 3 gün içerisinde başlar ve genellikle 1 ila 4 ay içerisinde kaybolur. Nöbetler (1*), beynin sadece bir tarafını (fokal nöbetler) veya her iki tarafını da (genel nöbetler) kapsayabilir. Bu duruma sahip olan birçok bebekte genel tonik-klonik nöbetler vardır. Bu tür nöbet beynin her iki tarafını da kapsar ve tüm vücudu etkiler, kas sertliğine, konvülsiyonlara ve bilinç kaybına neden olur.

İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbetleri -smi nöbet ve genel nöbet sırasında beyin aktivitesi
1* – Kısmi nöbet ve genel nöbet sırasında beyin aktivitesi

Elektroensefalografi (EEG) adı verilen bir test beynin elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılır. Nöbet aktivitesi olmadığı sırada ölçülen bir EEG testindeki anormallikler, nöbet riskini gösterebilir. Fakat bu duruma sahip olan bebeklerde genellikle normal EEG okumaları görülür. Etkilenen bazı bebeklerde EEG, teta pointu alternatif paterni olarak adlandırılan belirli bir anormallik gösterir. 2 yaşına kadar EEG anormalliklerine sahip etkilenen çoğu bebek normal bir EEG okumasına sahiptir.

Tipik olarak, nöbetler BFNS’nin tek semptomudur ve bu duruma sahip çoğu insan normal olarak gelişir. Bununla birlikte, etkilenen bazı bireyler erken çocukluk döneminde fark edilir hale gelen zihinsel engellilik geliştirir. BFNS’li insanların küçük bir yüzdesinde, kasların istemsiz bir dalgalanma hareketi olan miyokimya adı verilen bir durum da vardır. Ek olarak, BFNS’li kişilerin yaklaşık yüzde 15’inde, tekrarlayan nöbetler (epilepsi), BFNS ile ilişkili nöbetler ortadan kalktıktan sonra hayatın ilerleyen dönemlerinde geri gelecektir. Epilepsinin başladığı yaş değişkendir.

Sıklık

İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbetleri 100.000 yenidoğanın yaklaşık 1’inde görülür.

Nedenler

İki gende (KCNQ2 ve KCNQ3) mutasyonların BFNS’ye neden olduğu bulunmuştur. Bu duruma KCNQ2 genindeki mutasyonlar, KCNQ3 genindeki mutasyonlardan çok daha yaygın bir şekilde neden olur.

KCNQ2 ve KCNQ3 genleri, potasyum kanalları oluşturmak için etkileşime giren proteinlerin üretim emrini verir. Potasyumun pozitif yüklü atomlarını (iyonlarını) hücrelere ve hücrelerin dışına taşıyan potasyum kanalları, bir hücrenin elektrik sinyalleri üretme ve iletme kabiliyetinde önemli bir rol oynar.

KCNQ2 ve KCNQ3 proteinleri ile yapılan kanallar, beyindeki sinir hücrelerinde (nöronlar) aktiftirler, ve burada potasyum iyonlarını hücrelerden dışarı taşırlar. Bu kanallar, nöronun diğer nöronlara sinyal göndermeye devam etmesini engelleyen M-akımı adı verilen belirli bir elektrik sinyali türünü iletir. M-akımı nöronun sürekli aktif veya uyarılabilir olmamasını sağlar.

KCNQ2 veya KCNQ3 genindeki mutasyonlar, nöronların aşırı uyarılabilirliğine yol açan azaltılmış veya değiştirilmiş bir M akımıyla sonuçlanır. Beyindeki nöronlar anormal olarak uyarıldığında nöbetler gelişir. Nöbetlerin 4 aylıkken neden durduğu belli değildir.
KCNQ2 ve KCNQ3 proteinlerinden oluşan potasyum kanallarının yenidoğanlarda nöronların aşırı uyarılabilirliğini önlemede önemli bir rol oynadığı, ancak bebeklik döneminde diğer mekanizmaların geliştiği öne sürülmüştür.

BFNS’li insanların yaklaşık yüzde 70’inde KCNQ2 veya KCNQ3 geninde mutasyon vardır. Araştırmacılar, bu durumda yer alan diğer gen mutasyonlarını tanımlamak için çalışıyorlar.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal dominant bir modelde kalıtsaldır, yani her hücredeki değiştirilmiş genin bir kopyasının bozukluğa neden olması için yeterli olduğu anlamına gelir. Çoğu durumda, etkilenen kişi mutasyonu etkilenen bir ebeveynden (2*) devralır. Birkaç vaka, KCNQ2 genindeki yeni mutasyonlardan (3*) kaynaklanmaktadır. Bu vakalar, ailelerinde İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbet öyküsü olmayan kişilerde görülür.

İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbetleri - kalıtım modeli
2* – Otozomal Dominant Kalıtım
İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Nöbetleri - kalıtım modeli 2
3* – Yeni (de novo) mutasyona sahip otozomal dominant kalıtım

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Konvülsiyonları
  • İyi Huylu Ailesel Yenidoğan Epilepsisi
  • İyi Huylu Yenidoğan Konvülsiyonlar
  • İyi Huylu Yenidoğan Epilepsi
  • BFNS

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/benign-familial-neonatal-seizures

Görsel Kaynak: https://www.sparklesandstretchmarks.com/2016/03/amazing-facts-about-your-babys.html

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir