in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel AğlamaklıAğlamaklı

İşitme Kaybı

İşitme Kaybı: Tanımı, Sebepleri, Çeşitleri, Faktörler ve Tedavi Yöntemleri

İçindekiler

Tanım

Hayatımız boyunca kullandığımız beş duyu organımızın bizim için ne kadar önemli olduğunu hepimiz az çok biliriz. Günlük hayatta her bir duyumuz ve duyu organlarımız iletişim kurmamızda bize yardımcı olur, bundan dolayı her duyumuz önemlidir fakat en önemlilerinden biri “işitme” duyumuzdur. Günlük hayatta iletişimimizi sağlayan en büyük faktörlerden biridir işitme. İşitme duyumuzun olmadığını bir düşünsenize. Hayat o zaman hepimiz için çok zor olurdu.

Çevredeki sesleri duymakta güçlük çekme, kulaklarda oluşan çınlama gibi durumlar “İşitme Kaybı” olarak adlandırılır. Peki işitme kaybı hangi sebeplerden dolayı oluşur? İşitme kaybının çeşitleri nelerdir? İşitme kaybına neden olabilecek faktörler nelerdir? İşitme kaybının tedavi yöntemleri nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

İşitme Kaybının Sebepleri Nelerdir?

Öncelikle işitme kaybına neden olan birçok farklı sebep vardır. İşitme kayıplarının şiddeti, hafiften kalıcılığa doğru değişmektedir. İşitme kayıpları genel olarak üçe ayrılır,

  1. Dış ve orta kulakla ilgili hastalıklardan kaynaklanan işitme kaybı.
  2. İç kulak, işitme siniri ve beyinle ilgili hastalıklardan kaynaklanan işitme kaybı.
  3. İşitme yollarının birden fazla bölgesinde hasar bulunmasından kaynaklanan işitme kaybı.

İşitme Kaybının Çeşitleri Nelerdir?

İşitme kaybı çeşitleri, kulağın bölümlerine göre ayrılmaktadır ve belirli nedenlerden dolayı oluşurlar. Kulağın bölümlerine göre işitme kaybı nedenleri ise şunlardır,

  1. Dış Kulak: Dış kulakta bulunan kulak kiri, yabancı cisim, kulak kepçesi yokluğu ya da doğuştan şekil bozukluğu, dış kulak yolunun kapalı olması, dış kulak iltihabı ya da tümör işitme kaybına neden olabilir.
  2. Orta Kulak: Orta kulakta iltihap, basınç düşüklüğü, orta kulak kireçlenmesi, orta kulakta yer alan tümörler yırtılmış ya da delinmiş kulak zarı işitme kaybına neden olabilir.
  3. İç Kulak: Yaşlılığa ve yüksek gürültüye bağlı olarak kohleadaki işitme sinirlerinin zarar görmesi (bu durum kalıcı işitme kaybına neden olur), iç kulak iltihabı ve işitme sinirlerinde bulunan tümörler işitme kaybına neden olabilir.

İşitme Kaybına Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?

İşitme kaybına neden olabilecek risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir,

  1. Yaşın ilerlemesi
  2. Genetik
  3. Gürültülü ortamlarda çalışma
  4. Antibiyotikler
  5. Aşırı dozda alınan aspirin ve ağrı kesici gibi ilaçlar
  6. Yüksek ateş görülen hastalıklar (menenjit, vb.)

İşitme Kaybının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İşitme kayıplarının tedavisi, sorunun nedenine ve şiddetine göre değişmektedir. Tedavi seçenekleri ise şu şekildedir,

  1. Kulak kirini temizlemek
  2. İşitme kaybı iç kulakta oluşan hasar nedeniyle meydana geldiyse, işitme cihazları sesleri daha güçlü ve kolay şekilde duymayı sağlayabilir.
  3. Kohlear İmplant, iç kulakta meydana gelen sorunları gidermeye yarayan tıbbi bir cihazdır. İşitme cihazları sesin şiddetini yükseltirken; Kohlear İmplant, beyne ses sinyallerini göndermede problem yaşayan kohleanın görevlerini yerine getirir. Kohlear İmplant, sesleri, kodlanmış elektriksel uyarımlara dönüştürür. Bu uyarımlar işitme sinirlerini uyarır ve beyin tarafından ses olarak algılanır.

Görsel Kaynak: https://asmithblog.com/talking-listening/

Editör: Mehdi Koşaca

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum