in

İnterferens ve İnterferonlar

İnterferens, İnterferon ve İnterferon Çeşitleri

İnterferens Nedir?

Bir hücreyi enfekte eden virüsün, söz konusu hücrenin aynı veya farklı türde ikinci bir virüsle tekrar enfekte olmasını engellemesi interferens olarak tanımlanır. Yani interferens bir olaydır. Burada ilk enfeksiyonu oluşturan virüse interfere eden virüs, enfeksiyonu engellenen ikinci virüse ise “challenge virüs” adı verilir.

İnterferon Nedir ve Çeşitleri Nelerdir

İnterferon ise virüsle enfekte olan hücreler tarafından salgılanan protein yapısında biyolojik bir üründür. Alfa (a), beta (b) ve gama (g) interferon olmak üzere 3 tip interferon bulunmaktadır. Bunlardan a ve b interferonlar antiviral etkinliğe sahiptir. İnterferon salgılanması aktif veya inaktif virüslerle birlikte çıplak viral RNA’lar, endotoksin ve bazı kimyasal maddeler (mitojenler) tarafından da uyarılabilir. Salgılanan interferon kültür vasatlarına ve vücut sıvılarına karışır. Böylece salgılandığı yerden uzak bölgelerde de etkin olabilir. Salgılanan interferonların toplanıp saklanması ve antiviral amaçlarla kullanılması mümkündür.

Bir virüs türüne karşı salgılanan interferon genellikle diğer virüslere karşı da antiviral etkinlik gösterir. Fakat bir canlı türünde üretilen interferon başka bir canlı türünde etkin değildir. İnterferon salgılanması geçici bir olaydır, viral neden ortadan kalkınca interferon salgılanması sona erer. Hücrenin virüsle enfeksiyonunu takiben interferon salgılanması kısa bir sürede başlar. Virüs enfeksiyonunu takip eden birkaç saat içinde vücutta interferon üretimi tespit edilebilir. Enfeksiyonun çok erken evrelerinde interferon salgılanması ilk enfekte olan hücrede çoğalan yeni nesil virüs partiküllerinin yakın veya uzak bölgelerdeki hücreleri enfekte etmesinin engellenmesine katkı sağlar. Böylece aktif bağışıklık gelişene kadar geçen süreçte enfeksiyon doku düzeyinde sınırlandırılmaya çalışılır. İnterferon özellikle komşu hücrelerin enfeksiyonunu sınırlandırmada ve bölgesel olarak virüs yayılımını yavaşlatmada son derece önemlidir.

Kaynaklar: 

  1. http://www.romatoloji.org/Dokumanlar/OnamFormlari/interferon.pdf
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nterferon
  3. https://labtestsonline.org.tr/glossary/interferans
  4. https://www.nedirnedemek.com/interferans-ne-demek
  5. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/236287

Görsel Kaynak: https://www.pasteur.fr/en/research-journal/news/tunneling-nanotubes-between-neurons-enable-spread-parkinson-s-disease-lysosomes

Editör: Züleyha DEMİRCİ

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum