in

EntellektüelEntellektüel ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan

Graves Hastalığı

Graves Hastalığı: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Graves hastalığı, boyun alt kısmındaki bir bez olan tiroid bezinin işlevini etkileyen bir durumdur. Tiroid, çok çeşitli kritik vücut fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olan hormonlar üretir. Örneğin tiroid hormonları, büyüme ve gelişme, vücut ısısı, kalp atış hızı gibi önemli vücut fonksiyonlarını etkiler. Graves hastalığı olan kişilerde tiroid aşırı aktiftir ve vücutta ihtiyaç fazlası hormon üretir. Durum, her yaşta ortaya çıkabildiği gibi, genellikle yetişkinliğin ortasında ortaya çıkar.

Vücutta hormonal dalgalanmanın yarattığı düzensizlik, çeşitli belirti ve semptomlara yol açabilmektedir. Bunlara örnek olarak, sinirlilik veya anksiyete, aşırı yorgunluk (yorgunluk), hızlı ve düzensiz kalp atışı, el titremeleri, sık bağırsak hareketleri veya ishal, artan terleme ve sıcak koşullara tahammül güçlüğü, uyku sorunları ve iştah artışı olmasına rağmen kilo kaybı sayılabilir.

Graves hastalığı olan kişilerin yüzde 25 ila 50’sinde Graves oftalmopatisi olarak bilinen göz anormallikleri vardır. Bu göz sorunlarında, şişlik ve iltihaplanma, kızarıklık, kuruluk, şişkin göz kapakları ve gözlerde kum veya kir olması gibi semptomlar görülebilir. Bazı insanlarda, göz küresinin arkasındaki dokuların iltihaplanması ve göz kapaklarının “geri çekilmesi” nedeniyle gözlerde şişkinlik geliştirdiği görülmüştür. Nadiren, etkilenen bireylerde ağrı, çift görme ve göz ile beyni birbirine bağlayan optik sinirin sıkışması (sıkışması) gibi daha ciddi göz problemleri vardır. Optik sinirlerin sıkışması beyin ile göz arasındaki bağlantının bozulmasına ve bu da en nihayetinde görme kayıplarına yol açmaktadır.

Sıklık

Graves hastalığı yaklaşık 200 kişiden 1’ini etkiler. Hastalık, hormonal faktörlerle ilişkili olabilen kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

Nedenler

Graves hastalığının altında yatan birçok etmen mevcuttur. Bu etmenlerin genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir.

Graves hastalığı tipik bir otoimmün hastalıktır. Graves hastalığına sahip bireylerin immün sistemleri tiroid uyarıcı immünoglobulin(TUI) olarak bilinen bir çeşit antikor üretir. TUI sinyallerinin artması tiroid bezinin anormal yapıda hormon üretmesine neden olur. Tiroid bezinin bu fazlaca çalışması ve uyarılması da Graves sendromunu oluşturmaktadır. Ayrıca çalışmalar, bağışıklık sistemi anormalliklerinin Graves oftalmopatisinin ve pretibial miksödemin altında da yattığını göstermektedir. Yapılan araştırmalar Graves hastalığına sahip bireylerin diğer otoimmün hastalıklara yakalanma oranının arttığını göstermektedir.

Birçok genin çeşitli varyasyonlarının da Graves hastalığı neden olabileceği düşünülmektedir. İnsan Lökosit Antijen (HLA) kompleksi ailesine sahip gen ailesi bu gen varyasyonları arasındadır. Bu HLA genleri temelde immün sistemin kendinden olanı ve olmayanı ayırmasına olanak tanıyor. Bir başka deyişle, vücudun kendisine “saldırmamasını” sağlamaktadır. Ayrıca immün sistemi düzenleyen ve normal tiroid işlevini sağlayan diğer başka genlerdeki mutasyonların da Graves hastalığı ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Her ne kadar genetik etmenlerin var olduğu bilinse de, keşfedilen genetik varyasyonların çoğunun, bir kişinin bu durumu geliştirme genel riski üzerinde küçük bir etkisi olduğu düşünülmektedir.

Diğer, genetik olmayan faktörlerin de Graves hastalığında rol oynadığına inanılmaktadır. Bu faktörler, mekanizma tam olarak net olmasa da risk altındaki kişilerde durumu tetikleyebilir. Potansiyel tetikleyiciler arasında cinsiyet hormonlarındaki değişiklikler (özellikle kadınlarda), viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, belirli ilaçlar ve çok fazla veya çok az iyot (tiroid hormonu üretimi için kritik bir madde) miktarı bulunur. Sigara içmek göz problemleri riskini artırır ve Graves hastalığı olan kişilerde ciddi göz anormallikleriyle ilişkilidir.

Kalıtım Modeli

Graves hastalığında kalıtım konusu tam olarak bilinememektedir, çünkü hastalığın oluşumunda birçok genetik ve çevresel faktör söz konusudur. Bununla birlikte, hastalık durumu ailelerde kümelenebilir ve Graves hastalığı veya başka bir otoimmün bozuklukla yakın bir akrabaya sahip olmak, muhtemelen bir kişinin durumu geliştirme riskini artırır.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Otoimmün hipertiroidizm
  • Basedow hastalığı
  • Ekzoftalmik guatr
  • Yaygın toksik guatr

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/graves-disease/#references

Görsel Kaynak: https://www.diabetes.co.uk/conditions/thyroid-disease.html  

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir