in

Genitopatellar Sendromu

Genitopatellar Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Genitopatellar sendrom, genital anormallikler, eksik veya az gelişmiş dizkapakları (patella), zihinsel yetersizlik ve vücudun diğer kısımlarını etkileyen anormallikler ile karakterize olan nadir bir durumdur.

Etkilenen erkeklerde genital anormallikler tipik olarak inmemiş testisleri (kriptorşidizm) ve skrotumun az gelişmişliği, dişilerde ise genişlemiş bir klitoris (klitoromegali) ve küçük labia meydana gelir.

Eksik veya az gelişmiş diz kapağı, genitopatellar sendromu ile ilişkili en yaygın iskelet anomalisidir. Etkilenen bireyler, kalçaları ve dizleri içeren eklem deformiteleri (kontraktürler) veya klüp ayağı (Görsel 1) olarak adlandırılan içe ve yukarıya doğru dönen bir ayak dahil olmak üzere ilave iskelet problemleri olabilir. Omurga, kaburga, köprücük kemiği (klavikula) ve pelvis kemik anormallikleri de kayıt altına alınmıştır.

Görsel 1: İçe Doğru Dönen Ayaklı Bebek
Görsel 1: İçe Doğru Dönen Ayaklı Bebek

Genitopatellar sendromu ayrıca, genellikle şiddetli olan gecikmiş gelişim ve zihinsel yetersizlik ile de ilişkilidir. Etkilenen bireyler genellikle küçük bir başa (mikrosefali (Görsel 2)) ve beynin sol ve sağ yarısını (corpus callosum agenezi) bağlayan az gelişmiş veya mevcut olmayan dokular dahil yapısal beyin (Görsel 3) anormalliklerine sahip olabilir.

Görsel 2: Mikrosefali
Görsel 2: Mikrosefali
Görsel 3: Beynin yan görüntüsü
Görsel 3: Beynin yan görüntüsü

Genitopatellar sendromu olan kişiler, belirgin yanaklar (Görsel 4) ve gözler (Görsel 5), yuvarlak uçlu bir burun veya geniş burun köprüsü (Görsel 6), alışılmadık derecede küçük bir çene (mikrognati (Görsel 7)) veya çıkıntılı bir çene (prognatizm (Görsel 8)) ve kafa daralması (Görsel 9) gibi belirgin yüz özelliklerine sahip olabilir. Etkilenen birçok bebek, solunum ve beslenme güçlüğü çeken zayıf kas tonusuna (hipotoni) sahiptir. Bu durum ayrıca kalp anomallikleri, böbrekler ve dişlerle de ilişkilendirilebilir.

Görsel 4: Belirgin yanaklar
Görsel 4: Belirgin yanaklar
Görsel 5: Belirgin gözler
Görsel 5: Belirgin gözler
Görsel 7: Migronati
Görsel 7: Migronati
Görsel 8: Prognatizm
Görsel 8: Prognatizm
Görsel 9: Kafa daralması
Görsel 9: Kafa daralması

Sıklık

Genitopatellar sendromunun milyonda bir kişiden daha azında olduğu tahmin edilmektedir. Tıp literatüründe en az 18 vaka bildirilmiştir.

Nedenler

Genitopatellar sendromuna, KAT6B genindeki mutasyonlar neden olur. Bu gen, histon asetiltransferaz adı verilen bir enzim türü yapmak için talimatlar sağlar. Bu enzimler, DNA‘ya bağlanan ve kromozomlara şekil veren yapısal proteinler olan histonları (Görsel 10) değiştirir. Histonlara asetil grubu adı verilen küçük bir molekül ekleyerek, histon asetil transferazlar bazı genlerin aktivitesini kontrol eder. KAT6B geninden üretilen histon asetil transferazın işlevi hakkında çok az şey bilinmektedir. İskelet ve sinir sisteminin gelişimi de dahil olmak üzere erken gelişim için önemli olan genleri düzenliyor gibi görünmektedir.

Görsel 10: Kromatin ve histon
Görsel 10: Kromatin ve histon

Genitopatellar sendromuna neden olan mutasyonlar, KAT6B geninin sonuna yakın görülür ve kısaltılmış bir histon asetiltransferaz enziminin üretimine yol açar. Araştırmacılar, kısaltılmış enzimin, erken gelişim sırasında çeşitli genlerin düzenlenmesini değiştirerek, tam uzunluktaki versiyondan farklı çalışabileceğinden şüpheleniyor. Bununla birlikte, bu değişikliklerin genitopatellar sendromunun spesifik özelliklerine nasıl yol açtığı tam olarak belli değildir.

Kalıtım Modeli

Bu durum otozomal dominant kalıtım modeline (Görsel 11) sahiptir, bu da her hücrede değiştirilmiş genin bir kopyasının bozukluğa neden olması için yeterli olduğu anlamına gelir. Bildirilen tüm vakalar, gendeki yeni mutasyonlardan kaynaklanmıştır ve ailelerinde düzensizlik öyküsü olmayan kişilerde meydana gelmiştir.

Görsel 11: Yeni (de novo) mutasyona sahip otozomal dominant kalıtım
Görsel 11: Yeni (de novo) mutasyona sahip otozomal dominant kalıtım

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Patella Yokluğu
  • Skrotal Hipoplazisi
  • Böbrek Anomalileri
  • Fasiyal Dismorfizm
  • Zeka Geriliği.
  • GPS (GenitoPatellarSendrom)

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/genitopatellar-syndrom

Görsel Kaynak: http://www.bilgiinegi.com/destek-ve-hareket-sistemiiskelet-sistemi-hastaliklari-nelerdir.htm

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum