in

Sevgi DoluSevgi Dolu HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan

FOXC1 Geni Nedir?

FOXC1 Geni; Fonksiyon, Sağlık Durumları Kromozomal Konum

İçindekiler

FOXC1 Geni: Forkhead Box C1

Normal Fonksiyonu

FOXC1 geni, DNA’nın belirli bölgelerine bağlanan  bir proteinin üretim emrini verir ve diğer genlerin aktivitesini düzenler. Bu eyleme bağlı olarak, FOXC1 proteinine transkripsiyon faktörü denir.

FOXC1 proteini erken gelişimde, özellikle gözün ön kısmında (ön segment) yapıların oluşumunda kritik bir rol oynar. Bu yapılar arasında gözün renkli kısmı (iris), göz merceği ve gözün net ön kaplaması (kornea) bulunur. Çalışmalar, FOXC1 proteininin yetişkin gözünde, hücrelerin oksidatif strese yanıt vermesine yardımcı olma gibi işlevlere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Oksidatif stres, serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküller hücrelere zarar verebilecek veya öldürebilecek seviyelerde biriktiğinde ortaya çıkar.

FOXC1 proteini ayrıca kalp, böbrekler ve beyin de dahil olmak üzere vücudun diğer bölümlerinin normal gelişiminde rol oynar.

Genetik Değişikliklerle İlişkili Sağlık Koşulları 

Axenfeld-Rieger Sendromu

FOXC1 genindeki 50’den fazla mutasyonun, öncelikle gözün ön segmentinin gelişimini etkileyen, ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilen bir durum olan Axenfeld-Rieger sendromu tip 3’e neden olduğu bulunmuştur. Birçok FOXC1 gen mutasyonu, üretilen veya diğer genlerin aktivitesini düzenleyemeyen kusurlu bir proteine ​​yol açan fonksiyonel FOXC1 proteini miktarını azaltır. Diğer genetik değişiklikler (FOXC1 geninin kopyalanması gibi) muhtemelen FOXC1 proteininin miktarını veya fonksiyonunu arttırır. Bu proteinin çok az veya çok fazla aktivitesine sahip olmak, normal gelişim için gerekli olan diğer genlerin düzenlenmesini bozar.

FOXC1 proteininin miktarındaki veya fonksiyonundaki değişiklikler, gözün ön segmentinin gelişimini bozar ve Axenfeld-Rieger sendromunun karakteristik göz anormalliklerine yol açar. Bazı durumlarda, FOXC1 proteinini içeren değişiklikler de vücudun diğer bölümlerinin gelişmesinde sorunlara neden olur.

Peters Anomalisi

FOXC1 genindeki en az iki mutasyonun Peters anomalisine neden olduğu bulunmuştur. Bu durum, ön segmentin anormal gelişimi ve korneanın bulanıklaşması ile karakterizedir. Peters anomalisine neden olan mutasyonlar muhtemelen proteinin, özellikle gözü etkileyen gelişimsel genlerin ekspresyonunu düzenleme yeteneğini bozar. İris, kornea ve ön segmentin diğer yapılarının anormal oluşumu, Peters anomalisinin özelliklerine yol açar. Peters anomalisine neden olan FOXC1 gen mutasyonları, aynı ailenin üyelerinde Axenfeld-Rieger sendromu (yukarıda tarif edilmiştir) gibi diğer ilgili göz bozukluklarına neden olabilir.

Dandy-Walker Malformasyonu

Diğer bozukluklar

FOXC1 genindeki mutasyonlar, iridogoniyodisgenez tip 1 adı verilen başka bir göz bozukluğunda da tanımlanmıştır. Axenfeld-Rieger sendromu ve Peters anomalisi gibi, bu durum öncelikle gözün ön segmentini içerir. İridogoniyodisgenez tip 1, irisin azgelişmiş olması ve gözdeki artmış basınç riski (glokom) ile ilişkilidir.

Beyin gelişimi anormallikleri olan birkaç kişide FOXC1 gen mutasyonları rapor edilmiştir. FOXC1 proteinindeki tek protein yapı bloklarını (amino asitler) değiştiren mutasyonlar, beynin hareketi koordine eden parçası olan beyincik kusurları ile ilişkilendirilmiştir. Ek olarak, FOXC1 genini ve birkaç komşu geni içeren kromozom 6 bölgesinden genetik materyalin silinmesi, Dandy-Walker malformasyonu olarak bilinen beyincikte yapısal bir anormallik ile ilişkilendirilmiştir.

Bu Genin Diğer İsimler

  • FKHL7
  • Forkhead box protein C1
  • Forkhead ile ilgili aktivatör 3
  • Forkhead ile ilişkili protein FKHL7
  • Forkhead ile ilgili transkripsiyon faktörü 3
  • Forkhead, drosophila, homolog benzeri 7
  • Forkhead / kanatlı sarmal benzeri transkripsiyon faktörü 7
  • FOXC1_İNSAN
  • FREAC-3
  • FREAC3
  • Miyeloid faktör-delta

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/FOXC1

Görsel Kaynak: https://rb.ru/news/yandexmed/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum