in

HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan

FGA Geni Nedir?

FGA Geni; Fonksiyon, Sağlık Durumları ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

FGA Geni: Fibrinojen Alfa Zinciri

Normal Fonksiyonu 

FGA geni, fibrinojen proteinin bir parçası (alt birimi) olan, fibrinojen A alfa (Aα) diye adlandırılan bir proteinin üretim emrini verir. Bu protein, yaralanma sonrası aşırı kanamayı durdurmak için gerekli olan kan pıhtısı oluşumu (pıhtılaşma) için önemlidir. Fibrinojen oluşturmak için, Aα zinciri, her biri farklı genlerden üretilen fibrinojen B beta (Bβ) ve fibrinojen gama (γ) zincirleri olarak adlandırılan diğer iki proteine ​​bağlanır. Bu üç protein kompleksinin iki takımı, fonksiyonel fibrinojen oluşturmak için birleşir.

Pıhtılaşmanın meydana gelmesi için trombin adı verilen başka bir protein fonksiyonel fibrinojen proteininin Aα ve Bβ alt birimlerinden bir parçayı çıkarır (parçalara A ve B fibrinopeptitleri denir). Bu süreç, fibrinojeni kan pıhtılarındaki ana protein olan fibrine dönüştürür. Fibrin proteinleri birbirine yapışarak kan pıhtısını oluşturan sabit bir ağ oluşturur.

Sağlık Koşullarına İlişkin Genetik Değişimler 

Konjenital Afibrinojenemi

FGA genindeki mutasyonlar, kanda fibrinojen proteininin bulunmaması nedeniyle aşırı kanamaya neden olan konjenital afibrinojenemiye yol açabilir. Bu duruma neden olan çoğu FGA gen mutasyonu, protein oluşumu (mRNA) için anormal derecede kısa bir plana yol açar. Eğer fibrinojen Aa üretimi varsa, işlevsel değildir. Bu durum, FGA geninin her iki kopyası da değiştiğinde meydana geldiğinden, fonksiyonel fibrinojen Aα zinciri tamamen yoktur. Aα alt birimi olmadan, fibrinojen proteini toplanmaz, bu da fibrin yokluğuna neden olur. Sonuç olarak, kan pıhtıları yaralanmaya yanıt olarak oluşmaz ve konjenital afibrinojenemisi olan kişilerde görülen aşırı kanamaya neden olur.

Diğer Bozukluklar

FGA geninin bir veya her iki kopyasındaki mutasyonlar, hipofibrinojenemi, disfibrinojenemi veya hipodisfibrinojenemi olarak bilinen diğer kanama bozukluklarına neden olabilir.
Hipofibrinojenemi, kandaki düşük fibrinojen seviyeleri ile karakterize bir durumdur. Bu duruma fibrinojen Aα zincirinin üretimini azaltan ancak ortadan kaldırmayan mutasyonlar neden olur. Hipofibrinojenemisi olan kişilerde hafif ile şiddetli arasında değişen kanama problemleri olabilir. Genellikle kanda ne kadar az fibrinojen varsa, kanama problemleri o kadar şiddetlidir.

Disfibrinojenemi, protein normal seviyelerde mevcut olmasına rağmen, anormal çalışan fibrinojen ile karakterize edilen bir durumdur. Bu duruma genellikle fibrinojen Aα zincirindeki tek bir protein yapı bloğunu (amino asit) değiştiren mutasyonlar neden olur. Bu mutasyonlar fibrinojen proteininin işlevini değiştirir ve fonksiyonel değişikliğe bağlı olarak aşırı kanamaya veya anormal kan pıhtılaşmasına (tromboz) yol açabilir. Hipodisfibrinojenemi, kandaki düşük düzeyde anormal olarak çalışan fibrinojen proteini ile karakterize edilen bir durumdur. Disfibrinojenemide olduğu gibi, bu durum aşırı kanama veya tromboz ile sonuçlanabilir.

FGA genindeki mutasyonlar, böbrek (böbrek) fonksiyonunun bozulmasına neden olan ve böbrek yetmezliğine yol açan kalıtsal böbrek amiloidozu adı verilen bir durumdan da sorumludur. Bu durum, böbreklerdeki amiloid birikintileri adı verilen protein kümelerinin birikmesi ile karakterizedir. Durum FGA gen mutasyonlarından kaynaklandığında, amiloid birikintileri anormal fibrinojen Aα zincir proteinlerinden oluşur ve duruma bazen fibrinojen amiloidoz denir. Bu durumda yer alan mutasyonlar tipik olarak fibrinojen A α zincirindeki tek bir amino asidi değiştirir ve fibrinojenin pıhtılaşma aktivitesini etkilemediği görülür.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • Fib2
  • FIBA_İNSAN
  • fibrinojen alfa zinciri izoform alfa-E preproprotein
  • fibrinojen alfa zinciri izoform alfa preproprotein
  • fibrinojen, bir alfa polipeptidi

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/FGA

Görsel Kaynak: https://lupusnewstoday.com/2016/08/19/targeting-dna-and-rna-lupus-patients-decrease-chronic-inflammation-disease-severity/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum