in

HavalıHavalı

ETV6 Geni Nedir?

ETV6 Geni: Normal Fonksiyon, Sağlık Koşulları ve Kromozomal konum

İçindekiler

ETV6 Geni: ETS Varyant 6

Normal Fonksiyon

ETV6 geni, transkripsiyon faktörü gibi işlev gösteren bir protein üretmek için gerekli talimatları sağlar. Bu, DNA’nın özel bölgelerine bağlandığı ve belirli genlerin aktivitelerini kontrol ettiği anlamına gelir. ETV6 proteini vücuttaki  hücrelerin çekirdeği içinde bulunur ve burada gen aktivitesini önler. Doğum öncesi gelişimde ve kan hücresi oluşumunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.

Genetik Değişiklilere Bağlı Sağlık Koşulları

PDGFRB ile ilişkili kronik eozinofilik lösemi

PDGFRB ile ilişkili kronik eozinofilik lösemi, kan yapıcı hücrelerde bir tür kanser çeşitidir. ETV6 geninin bir kısmını ve PDGFRB adı verilen başka bir genin bir kısmını bir araya getiren ve ETV6-PDGFRB füzyon genini oluşturan bir translokasyon olarak bilinen genetic bir düzenleştirmeden kaynaklanabilir. ETV6-PDGFRB füzyon genine yol açan bu translokasyon, bir kişinin hayatı boyunca edinilen ve başta tek bir hücrede meydana gelen somatik bir mutasyondur. Bu hücre büyümeye ve bölünmeye devam ederek, aynı mutasyonla bir grup hücre oluşturur ( klonal bir popülasyon).

ETV6/PDGFRß olarak adlandırılan protein, ETV6-PDGFRB füzyon geninden üretilir, bireysel genlerden üretilen proteinlerden farklı olarak işlev gösterir. Normal PDGFRß proteininin aksine, füzyon proteini her zaman aktiftir. Bu, belirli hücrelerin sinyal yollarının daimi olarak açık olduğu anlamına gelir. Füzyon protein, ETV6 proteini tarafından düzenlenen gen aktivitesini önleyemez bu yüzden gen aktivitesi yükselir. Aşırı aktif sinyal yolları ve normal dışı gen aktivitesi, hücrelerin çoğalması ve sağkalımını arttırır. ETV6-PDGFRB füzyon geni mutasyonu kan hücreleri içinde gelişen hücrelerde ortaya çıkar. Eozinofil olarak adlandırılan beyaz kan hücrelerinin gelişimi (ara sıra nötrofiller ve mast hücreler gibi diğer beyaz kan hücreleri de) kötü kontrollüdür ve bu PDGFRB ile ilişkili kronik eozinofilik lösemiye yol açar. Eozinofillerin bu genetik değişiklikten neden tercihen etkilendikleri açık değil.

Diğer Kanserler

ETV6 genini ve 30’dan fazla diğer geni içeren translokasyonların, akut miyeloid lösemi(AML) ve akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve miyelodisplastik sendrom(MDS) adı verilen bir kemik iliği hastalığı dahil olmak üzere farklı lösemi türlerine neden olduğu bulunmuştur. ETV6 ile birleştirilmiş gene bağlı olarak, bazı mekanizmalar gen aktivitesi düzenlenmesinin bozulmasına, normal dışı sinyallere ya da normal gen işlevinin kaybına yol açabilir. Bu rahatsızlıklara yol açan ETV6 gen translokasyonları somatik mutasyonlardır ve kalıtsal değildir.

Kromozomal Konum

  • Sitogenetik Konum: 13.2 poziyonundaki kromozom 12’nin kısa(p) kolu olan 12p13.2
  • Moleküler Konum: kromozom 12 üzerindeki baz çiftleri 11.649.601 ila 11.895.386
Görsel: ETV6 Geni Kromozomal Konum; Genome Decoration Page/NCBI

Bu Genin Diğer İsimleri

  • ETS ile ilişkili protein Tel1
  • ETS translokasyon varyantı 6
  • ets varyant 6
  • ets varyant geni 6( TEL onkojen)
  • ETV6_HUMAN
  • TEL
  • TEL1 onkojen
  • ETV6 transkripsiyon faktör

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ETV6

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/1lky

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir