in

EntellektüelEntellektüel

DNAJC5 Geni Nedir?

DNAJC5 Geni Nedir: Tanım, Fonksiyonu, Sağlık Koşulları, Kromozomal Konum ve Genin Diğer İsimleri

İçindekiler

DNAJC5 Geni: DNAJ Isı Şoku Protein Ailesi (Hsp40) Üyesi C5

Normal Fonksiyon

DNAJC5 geni, sistein dizisi protein alfa (CSPα) adı verilen bir proteinin yapımı için emir verir. Bu protein, beyindeki sinir hücrelerinin yakınında bulunur ve sinir uyarılarının iletilmesinde rol oynar. CSPα özellikle sinaptik kesecik adı verilen bez benzeri yapıların zarında bulunan bir protein grubunun parçasıdır. Sinaptik kesecikler, sinir hücrelerinin uçlarına yakın bulunur ve bir sinir hücresinden diğerine sinyal ileten kimyasal haberciler içerir. CSPα, yeniden iletimde kullanılabilmeleri için, sinir iletim sisteminde bulunan şekli bozuk proteinlerin geri dönüştürülmesinde rol oynar.

Genetik Değişikler İle İlgili Sağlık Koşulları

CLN4 Hastalığı

DNAJC5 geninde en az iki mutasyonun CLN4 hastalığına neden olduğu bulunmuştur. CLN4 hastalığı, öncelikle sinir sistemini etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Bu durum, genellikle yetişkinlikte, zamanla kötüleşen hareket ve zihinsel işlev sorunları ile başlar.

DNAJC5 gen mutasyonlarından biri, protein yapı taşı lösinin yerini CSPα proteininde 115 pozisyonunda amino asit arjinin ile değiştirir (L115R olarak yazılır). Diğer mutasyon, proteindeki 116 pozisyonundaki amino asit lösinini siler (L116del olarak yazılır). Etkilenen bireyler, her hücrede DNAJC5 geninin bir kopyasında bu mutasyonlardan birine sahiptir. Bu da, sinaptik kesecikleri hücre duvarına iliştiremeyen, değiştirilmiş bir proteinin üretimine yol açar. Protein geri dönüşümünde ortaya çıkan azalma, sinir iletiminin verimliliğini bozan fonksiyonel proteinlerin noksanlığına yol açar. Anormal CSPα proteini, DNAJC5 geninin normal kopyasından üretilen fonksiyonel CSPα proteinine de bağlanabilir ve sinaptik kesecikler ile birleşmesini engelleyerek sinir iletimini daha da bozabilir. Sinir hücreleri arasındaki iletişim olmadan, nörolojik fonksiyonlar bozulur ve CLN4 hastalığının özelliklerine neden olur. CLN4 hastalığı, proteinlerin ve diğer maddelerin, hücredeki materyalleri sindiren ve geri dönüştüren bölmeler olan, lizozomlarda birikmesi ile tanımlanır. Bu birikimler, vücuttaki her hücrede meydana gelir ancak sinir hücreleri etkilerine karşı özellikle savunmasız görünmektedir. Birikimler hücre ölümüne yol açan hasarlara neden olabilir. Beyindeki ve diğer dokulardaki sinir hücrelerinin ilerleyen ölümü, CLN4 hastalığında nörolojik fonksiyonun azalmasındaki etken faktörtür. Bununla birlikte, DNAJ5 genindeki mutasyonların lizozomlardaki maddelerin birikmesine nasıl dahil olduğu açık değildir.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • CLN4
  • CLN4B
  • CSP
  • sistein dizi protein alfa
  • DnaJ (Hsp40) homolog, alt aile C, üye 5
  • dnaJ homolog alt ailesi C üye 5
  • DNAJC5A
  • DNJC5_İNSAN
  • FLJ00118
  • FLJ13070

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/DNAJC5#

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/2N05/0

Editör: Sibel Öncel

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir