in

Dişi Dağ Gorillerinin Üremedeki Başarısını Sosyal Statü Belirler

Dişi Dağ Gorillerinin Üremedeki Başarısını Sosyal Statü Belirlediğine İlişkin Bulgular

Giriş

Almanya’da ki Max Planck Enstitüsü Evrimsel Antropoloji Ana Bilim dalı araştırmacısı Edward Wringht ve çalışma arkadaşlarının 3 Haziran 2020 PLOS One dergisinde yayınladığı çalışmaya göre  dişi dağ gorillerinin baskınlık derecesi boyutlarıyla ilişkili olmamakla birlikte boyut büyüklüğünün, üreme verimini arttırdığına dair bulgular elde edilmiştir.

Dişi Dağ Gorillerinin Üremedeki Başarısını Sosyal Statü Belirler

Dağ gorilleri yaşayan en büyük primatlardır ve cinsiyetler arasında erkeklerde yaklaşık 200 kg, neredeyse dişilerin iki katı, gibi büyük farklar gösterirler. Vücut büyüklüğü birçok hayvan türü için savaşmaya karar vermekte çok önemli bir faktördür ve son araştırmalar vücut büyüklüğünün erkek dağ gorillerinde önemli baskınlık derecesi olduğunu göstermiştir.

Bu ilişkinin dişiler arasında olup olmadığını test etmek için uluslararası araştırma grubu 34 dişi dağ gorilinin vücut ağırlığını ölçmüş ve ölçümler Ruanda’daki Volkan Ulusal Parkı’nda uluslararası Dian Fossey Goril Fonu tarafından değerlendirilmiştir. Araştırmacıların 2000 yılından beri günlük olarak yürüttüğü çalışmada her yetişkin dişi için sırt genişliği ve vücut uzunluğu müdahalesiz lazer ve dijital kamera ölçümleriyle birlikte davranışsal gözlemlerle baskınlık derecesi verileri birleştirilmiştir.

Birçok memeli türünün aksine, araştırmacılar dişi gorillerde vücut büyüklüğünün baskınlık derecesiyle alakasız olduğu bulgularına ulaştılar. Sonuçlar yaş ve grupta görev aldığı süre gibi fiziksel dirençten farklı faktörler dişi dağ gorillerinin baskınlık hiyerarşisini belirlemekte daha önemli bir rol oynamaktadır. Baskınlık derecesi verimli türlerde bile hâlâ üreme avantajı sağlamaktadır. Yüksek rütbeli dişiler erkek gorillere ayrıcalıklı erişimlerinden dolayı daha sık yavru doğuruyorlar.

Ayrıca araştırmacılar, “Vücut büyüklüğü, baskınlık derecesi ve üreme başarısı arasındaki ilişkiyi çok az araştırmada inceleniyor. Bu yüzden bahsedilen değişkenlerin hiçbiri vücut büyüklüğü ile ilişkili olmamasına rağmen yüksek rütbeli dişi gorillerin doğumlar arası periyodunun oldukça düşük olduğunu bulmak son derece ilginçtir.” sözlerini ekledi.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-06-social-status-size-reproductive-success.html

Görsel Kaynaklar:

  1. https://wwftr.awsassets.panda.org/img/original/hi_325071.jpg
  2. https://scx2.b-cdn.net/gfx/news/2020/socialstatus.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir