in

CLCN2 Geni Nedir?

CLCN2 Geni; Normal Fonksiyonu, Sağlık Koşulları ve Kromozomal Konum

İçindekiler

CLCN2 Geni: Klorür Voltaj Kapılı Kanal-2

Normal Fonksiyon

Hücresel düzeyde önemli bir işleve sahip olan Klorür kanalı, CLC gen ailesi tarafından kodlanır. Klorür voltaj kapılı kanal-2 (CLCN2) geni de bu gen ailesindendir. Klorür kanallarının işlevi hücrede elektriksel sinyal iletimini sağlayan klorür iyonunun geçişini düzenler. Bazı klor kanalları klorür iyonlarının hücre içine, bazı klor kanalları ise klorür iyonlarının hücre dışını çıkışını kontrol eder. Bu kanallardan biri olan CIC-2 klorür kanalı, CLCN2 geni tarafından kodlanır. Bu kanal, birçok hücrede hücre zarında gömülü olarak bulunur ve klorür iyonlarının giriş ve çıkışını denetler. Araştırmacılar bu klorür kanalının beynin fonksiyonunda önemli bir işlevi olduğunu düşünmektedir. Bunun nedeni, bu kanalın iyon dengesini sağlamak için nöronun içerisine su alımını ve su çıkışını düzenleyerek nöronun boyutunu(hacmini) etkilemesidir.

Genetik Değişiklikler ile İlgili Sağlık Koşulları

CLCN2 İlişkili Lökoensefalopati

CLCN2 ilişkili Lökoensefalopatiye neden olan CLCN2 geninde en az 18 mutasyon tespit edilmiştir. Bu durum başlıca, koordinasyon ve denge sorunuyla (ataksi) karakterize olmasının yanı sıra öğrenme güçlüğü , sık görülen baş ağrılarını ve görme problemlerini de beraberinde getiriyor.

Bazı CLCN2 geni mutasyonlarında, CIC2 kanalını oluşturan proteinlerin amino asitlerinde meydana gelen değişimlerin kanal düzeninin bozulmasına ve kanalın işlevinin azalmasına neden olmaktadır. Diğer CLCN2 geni mutasyonlarında tipik olarak anormal derecede kısa bir kanal proteininin üretimine yol açarak, kanal işlevinin tamamen kaybına neden olur. Kısaltılmış bir protein ya hücrenin içine hapsolur ve hücre zarına ulaşamaz ya da hızla parçalanır.

CIC2 kanal etkinliğinin azalmasının bir sonucu olarak belli beyin hücreleri ve nöronları çevreleyen miyelin kılıfı çok fazla suyla dolar ve işlevini düzgün bir şekilde yerine getiremez. Sıvı dolu miyelin, sinir impulslarını etkili bir şekilde iletemez bu da ataksi ve CLCN2 ile ilişkili lökoensefalopatinin diğer belirti ve semptomları gibi nörolojik sorunlara neden olur.

Juvenil Myoklonik Epilepsi

Juvenil Miyoklonik Epilepsi, kendini tekrarlayan nöbetler ile gösteren nörolojik bir bozukluktur. Bu durum genellikle çocuklukta veya ergenlikte, 12-18 yaşları arasında başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Hastalarda en sık görülen nöbet türü, hızlı ve kontrolsüz bir şekilde oluşan kas sarsıntıları ile kendini gösteren miyoklonik nöbetlerdir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde kas sertliğine , kasılmalara ve bilinç kaybına neden olan grand mal nöbetleri olarakta bilinen genel tonik-klonik nöbetler de görülmektedir. Bazen, etkilenen bireyler, tek bir noktaya odaklanmış halde kısa bir süre için bilinç kaybına neden olan yokluk nöbetleri geçirir. Tipik olarak Juvenil Miyoklonik Epilepsisi olan kişiler, ergenlik döneminde karakteristik miyoklonik nöbetler geliştirir, ardından birkaç yıl sonra genelleştirilmiş tonik-klonik nöbetler geliştirir. JME’nin klinik anlamda hastalık oluşumuna bakıldığında, CIC-2 klor iyonu kanalını kodlayan CLCN2 genindeki mutasyonların JME’ye neden olduğu görülür. CLC-2 kanallarının, düşük hücre içi klorür derişiminin korunmasında önemli bir rol oynaması nedeniyle CLCN2‘yi içeren işlev kaybı mutasyonlarının sonunda beyindeki GABAerjik iletimi bozabilecek, bozulmuş klorür akışına ve anormal hücre içi klor birikimine yol açması beklenmektedir. Dolayısıyla bu bulgular, ilgili epileptik sendromlar için GABA-alfa reseptörünün en az dört farklı alt biriminde bulunan işlev kaybı mutasyonları ile de ilişkilidir.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • Klor kanalı 2
  • Klor kanalı, voltaj-duyarlı 2
  • CIC-2
  • clC-2
  • CLC2
  • ECA2
  • ECA3
  • EGI3
  • EGI11
  • EGMA
  • EJM6
  • EJM8
  • LKPAT

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/CLCN2#resources

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/1kpk

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir