in

CHMP2B Geni Nedir?

CHMP2B Geni: Fonksiyon, Sağlık Durumları ve Kromozomal Konum

İçindekiler

CHMP2B Geni: Yüklü Multivesiküler Vücut Proteini 2B

Normal Fonksiyon

CHMP2B geni, Yüklü Multivesiküler Vücut Proteini 2B olarak adlandırılan bir proteinin üretim emrini verir. Bu protein beyinde aktif olup, sinir hücrelerinin (nöronlar) hayatta kalması için gerekli olduğu görülüyor.

Yüklü Multivesiküler Vücut Proteini 2B, ESCRT-III kompleksi olarak bilinen protein grubunun bir bölümünü (alt ünite) oluşturur. Bu kompleks, diğer proteinlerin hücre zarından, endositoz olarak bilinen bir işlem ile hücrenin içine taşınmasına yardımcı olur. Özellikle, ESCRT-III kompleksi, hücre tarafından parçalanması (bozulması) gereken proteinlerin endositozunda yer alır. Kompleks, bu proteinleri lizozomlara ileten, multivesiküler cisimler (MVB’ler) denilen yapılara ayırmaya yardımcı olur. Lizozomlar, birçok farklı tipte molekülü sindiren ve geri dönüştüren hücrelerin içindeki bölümlerdir.

Yüklü Multivesiküler Vücut Proteini 2B, C-terminal alanı olarak bilinen, proteinin bir ucundaki bir segment tarafından düzenlenir. Bu alan genellikle proteinin kapalı kalmasını sağlar (aktif değil). Aktif olmayan protein, ESCRT-III kompleksinin diğer alt birimleri ile etkileşime giremez, bu, ihtiyaç duyulmadığında kompleksin oluşmasını engeller. C-terminal alanı ayrıca, ESCRT-III kompleksi, vakumla ayırma proteini sınıflandırma 4 (Vps4) olarak adlandırılan bir protein ile etkileşimi yoluyla parçalara ayrılmasında önemli bir rol oynar.

Genetik Değişikliklerle İlgili Sağlık Durumları

CHMP2B İlişkili Frontotemporal Demans

Frontotemporal Demans hastalarında CHMP2B geninde çeşitli değişiklikler tespit edilmiştir. Bu genetik değişikliklerden en az ikisinin, hastalığa neden olan mutasyonlar olduğu düşünülmektedir. Diğer genetik değişikliklerin de hastalığa neden olup olmadığı açık değildir; Frontotemporal Demans gelişimi ile ilgili olmayan nadir farklılıklar olabilir.

CHMP2B ile ilişkili Frontotemporal Demans hastalarının çoğu, büyük ve tek bir Danimarkalı ailenin üyesidir. Bu ailede etkilenen bireyler, CHMP2B geninde tek bir DNA yapıtaşını (baz çifti) değiştiren, 532-1G>C olarak yazılan belirli bir mutasyona sahiptir. Bu mutasyon, her ikisi de C-terminali alanını kaybetmiş, iki adet anormal Yüklü Multivesiküler Vücut Proteini 2B versiyonunun üretilmesine yol açar.

C-terminal alanı olmadan, Yüklü Multivesiküler Vücut Proteini 2B, ESCRT-III kompleksinin bir parçası olarak sürekli açıktır (aktif). Vps4 ile etkileşime giremez, bu yüzden artık ihtiyaç duyulmadığında kompleks parçalanmaz. Sonuç olarak, ESCRT-III kompleksi hücrelerin içinde birikir ve diğer proteinlerin taşınmasını ve bozulmasını bozar. En sonunda bu anormallikler beyindeki nöronların ölümüne yol açar.

Beyindeki kademeli bir nöron kaybı, CHMP2B İle İlişkili Frontotemporal Demansın karakteristik özelliğidir. Bu hastalığın özelliklerinden birçoğu, ön ve temporal lob olarak adlandırılan, beynin önü yakınındaki bölgelerde nöronal ölümden kaynaklanmaktadır. Ön loblar muhakeme, planlama, yargılama ve problem çözme sürecine dahil olurken, geçici loblar duyma, konuşma, hafıza ve duyguları işlemeye yardımcı olur. Bu hastalığın belirtileri ve semptomlarının neden ön ve arka loblarla ilişkili olduğu açık değildir.

Amyotrofik Lateral Skleroz

Kromozomal Konum

  • Sitogenetik Konum: 3p11.2, 11.2 konumundaki kromozom 3’ün kısa (p) kolu
  • Moleküler Konum: 3. Kromozom üzerinde 87,227,263 – 87,255,548 baz çiftleri
Görsel: CHMP2B Geni; Genom Dekorasyon Sayfası/NCBI
Görsel: CHMP2B Geni Kromozomal Konum; Genom Dekorasyon Sayfası/NCBI

Bu Gen İçin Diğer İsimler

  • CHM2B_İNSAN
  • CHMP Ailesi, Üye 2B
  • CHMP2.5
  • Kromatin Değiştirici Protein 2B
  • DMT1
  • hVps2-2
  • Vakuolar Protein Sınıflandırma İle İlişkili Protein 2-2
  • VPS2-2
  • VPS2 Homolog B
  • VPS2B

Görsel Kaynak: https://humanizing.tech/health-2-0-the-next-mega-trend-8e855649d1b0

Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/2jqk

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir