in

CAV-3 Geni Nedir?

CAV-3 Geni; Fonksiyon,Sağlık Durumları ve Kromozomal Konum

İçindekiler

CAV-3 Geni: Kaveolin-3

Normal Fonksiyon

CAV-3 geni, kas hücrelerinin etrafını saran membranda bulunan Kaveolin-3 adlı proteinin üretilme emrini verir. Bu proteinin ana bileşeni olan Kaveola, kas hücre membranında küçük kesecikler halinde bulunur. Kaveola’nın içerisindeki Kaveolin-3 proteini hücrenin uyarılması ve savunulması için önemli olan diğer molekülleri organize eder.  Bu moleküller, pozitif yüklü sodyum atomlarını (sodyum iyonları) hücrelere taşıyan sodyum kanallarını oluşturan proteinleri içerir. Sodyum kanalları, hücrenin elektriksel sinyalleri oluşturmasında ve iletmesinde kilit rol oynar. Kalp kasındaki sodyum kanalları kalbin normal ritminin korunmasını da sağlar. Kaveolin-3 diğer yandan kas hücrelerindeki kasılma ve gevşemeyi kontrol eden kalsiyum düzeyinin ayarlanmasında yardımcıdır.

Genetik Değişikliklere Bağlı Sağlık Koşulları

CAV-3 Geninin Distal Myopati ile İlişkisi:

Asıl etkisi eller ve ayaklar gibi, vücudun merkezinden uzak kaslarda (distal kaslar) fonksiyon kaybı ve kas güçsüzlüğü ile karakterize bir bozukluk olan distal myopatinin insanlarda tanımlanan en az 2 CAV-3 gen mutasyonu vardır. Distal myopati; CAV-3 gen mutasyonunun neden olduğu kas hücre membranındaki Kaveolin-3 proteininin ve Kaveolin sayısının azlığı nedeni ile oluşur. Araştırmacılar bu azlığın kas hücrelerinin yapısal bütünlüğünü bozduğunu, hücre uyarımını engellediğini ve böylece hücrenin kendini yok ettiğini (apoptoz) ileri sürmüştür. Kas dokusunun parçalanması, CAV-3 ile ilişkili distal miyopatinin belirti ve semptomlarına yol açar.

İzole Hiperkalsemi

İzole hiperkalsemi olan bireylerde tanımlanmış en az 4 CAV-3 gen mutasyonu vardır. Bu duruma sahip olan bireylerin kanlarındaki Kreatin Kinaz enziminin miktarında yükseklik olduğu belirlenmiştir. Kreatin Kinaz kas hücreleri zarar gördüğünde kana salınır. Bununla birlikte, bu hastalık kas güçsüzlüğü ya da kas hastalıklarındaki diğer semptomları göstermez. CAV-3 gen mutasyonları Kreatin Kinaz miktarında artışa neden olur. O da Kaveolin-3 eksikliği nedeni ile kas hücrelerinin zarar görmesine yol açar. Zarar belirgin semptomlar açığa çıkaracak kadar büyük olmamasına rağmen, kanda yüksek miktarda Kreatin Kinaz varlığı izole hiperkalsemi ile karakterize edilmiştir.

Limb-Girdle Musküler Distrofi

Limb-Girdle Musküler Distrofi Tip 1 hastalarında tanımlanmış 20’den fazla CAV-3 gen mutasyonu vardır. Limb-Girdle Musküler Distrofi özellikle omuz, kalça ve bacaklarda kas güçsüzlüğü ve kas atrofisi ile karakterize edilmiş bir grup hastalıktır. Distal myopatide (yukarıda tanımlanan) olduğu gibi CAV-3 gen mutasyonu Kaveolin-3 proteininin eksikliğine neden olur. Bu da kas dokusuna zarar verir. Böylelikle bulgu ve semptomlar görülür.

Rippling Kas Hastalığı

Rippling Kas Hastalığı olan kişilerde tanımlanmış en az 12 gen mutasyonu vardır. Bu hastalık harekette ve basınçta (irrite edici) kasların normalin dışında hassasiyet göstermesi nedeni ile olur. Bu kişiler kas kramplarına, kas tutulmalarına ve kaslarını gerdikleri zaman yırtılmış görünümlü kaslara sahiptir.

CAV-3 gen mutasyonları kas hücresi membranında bulunan Kaveolin-3 eksikliğine; o da Rippling Kas hastalığa neden olur. Araştırmacılar, Kaveolin-3 azlığının kas hücrelerinde kalsiyumun geçiş kontrolünü bozduğunu; bunun da uyarılmaya karşılık anormal kas kasılmalarına neden olduğunu ileri sürmüştür.

Romano-Ward Sendromu

Diğer Bozukluklar

CAV-3 gen mutasyonları Hipertrofik Kardiyomyopati’ye de neden olabilir. Hipertrofik Kardiyomyopati kalp kasındaki kalınlaşmaya verilen isimdir. Kalp kasındaki bu kalınlaşma kalbin çalışmasını ve kanı pompalamasını zorlaştırır. Bu durum kalp yetmezliğine neden olur.

CAV-3 gen mutasyonu nedeni ile oluşan hastalıklar: Hipertrofik Kardiyomyopati, Limb-Girdle Musküler Distrofi, Kreatin Kinaz Yüksekliği, Rippling Kas Hastalığı ve Distal Myopati, Kaveolin hastalıkları adı altında sınıflandırılmıştır. Birçok CAV-3 gen mutasyonunun farklı bireylerde farklı Kaveolin hastalıklarına neden olduğu bulunmuştur. Fakat aynı ailedeki bireylerde dahi farklı bulgu ve semptomlar göstermesinin nedeni ise belirsizdir.

Kalp atışları arasındaki yeniden yüklemenin normalden uzun sürmesi ile karakterize olan Kronik QT Sendromu’nda da CAV-3 gen mutasyonuna rastlanmıştır. Bu düzensiz kalp atışları (aritmi) bayılmaya(senkop) ya da kardiyak arreste,ani ölüme neden olabilir. Araştırmacılar, CAV-3 gen mutasyonunun Kaveola’daki sodyum kanalında iyon transferini bozduğunu ileri sürmüştür.  Bu bozukluk kalp atışlarını düzensizleştirir ve anormal kalp ritmine neden olur.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • CAV3_İNSAN
  • kaveolin-3
  • LGMD1C
  • LQT9
  • M-kaveolin
  • MGC126100
  • MGC126101
  • MGC126129
  • VIP-21
  • VIP21

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/CAV3

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/6nit

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir