in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan

Cap Miyopati

Cap Miyopati

İçindekiler

Tanım

Cap Miyopati, vücudun kendi hareketi için kullandığı kaslar olan, iskelet kaslarını (1*) etkileyen bir hastalıktır. Cap Miyopati hastalığına sahip olan insanlar, kas zayıflığına (miyopati) ve vücut boyunca zayıf kas tonusuna (hipotoni) sahiptirler, ancak genellikle yüz, boyun ve uzuv kaslarından ciddi bir şekilde etkilenirler. Doğum sırasında veya çocukluk zamanlarında başlayan kas güçsüzlüğü, zaman geçtikçe kötüleşebilir.

1* – Detaylı Kas Lifi

Hastalıktan etkilenen bireyler, bebeklik zamanlarında beslenme ve yutma zorlukları yaşayabilir. Tipik olarak, oturma, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi gecikmiş motor becerilerine sahiptirler. Sık sık düşebilirler, kolayca yorulabilirler ve koşma, merdiven çıkma veya atlamada zorluk yaşayabilirler. Bazı vakalarda, solunumu için kullanılan kaslar etkilenebilir ve hayati tehlikeye sahip olan nefes alma zorlukları oluşabilir.

Cap Miyopati hastalığına sahip olan insanlar, ağızlarının çatısında yüksek bir kemere (yüksek kemerli damak) (2*), ciddi derecede sarkan göz kapaklarına (pitoz) (3*) ve uzun bir yüze (4)* sahip olabilirler. Hastalıktan etkilenen bazı insanlar, anormal kavisli bir bel (lordoz) (5*) veya yana eğik bir omurga (skolyoz) (6*) geliştirebilir.

2* – Yüksek kemerli damak
3* – Pitoz
4* – Uzun bir yüz
5* – Kifoz ve lordoz ile karşılaştırıldığında normal omurga
6* – Normal omurga ve skolyozlu omurga

Cap Miyopati, kas dokusu mikroskop altında görüntülendiği zaman, kas hücrelerinde görülen  karakteristik anormal kapak benzeri bir yapıdan gelmektedir. Cap Miyopati’nin şiddeti, bu kapaklara sahip olan kasların yüzdelikleri ile ilişkilidir. Kas hücrelerinin, yüzde 70 ila 75’inin kapaklara sahip olduğu bireyler, tipik olarak ciddi solunum problemlerine sahiptir ve çocukluk döneminde hayatta kalamayabilirler, buna karşılık olarak, kas hücrelerinin yüzde 10 ila 30’unun kapaklara sahip olduğu bireyler, daha hafif semptomları sahiptir ve yetişkinlik dönemini yaşayabilirler.

Sıklık

Cap Miyopati, sadece az sayıda kişide tespit edilebilmiş olan, nadir görülen bir hastalıktır. Kesin olarak yaygınlığı bilinmemektedir.

Nedenler

Cap Miyopati’ye, ACTA1, TPM2 veya TPM3 genlerindeki mutasyonlar neden olabilir. Bu genler, iskelet kaslarında önemli rol oynayan proteinlerin üretim emrini verir.

ACTA1 geni, aktin protein ailesinin bir parçası olan, iskelet alfa (α) aktin adı verilen bir protein üretim emrini verir. Aktin proteinleri, hücre hareketi ve kas liflerinin gerilmesi (kas kasılması) için oldukça önemlidir. Aktin moleküllerinden yapılmış olan ince filamentler ve miyozin adı verilen, başka bir proteinden yapılmış kalın filamentler, kas liflerinin birincil bileşenleridir ve kas kasılması için önemlidir. Kasların kasılabilmesi için Üst üste binen kalın ve ince filamentlerin yapışması (bağlanması) ve serbest bırakılması, birbirlerine göre hareket etmelerini sağlar. Cap Miyopati’ye neden olan ACTA1 genindeki mutasyon, ince filamentlerin uygun şekilde toplanmasını engelleyebilecek anormal bir protein üretilmesi ile sonuçlanır. Bu hastalığın karakteristik özelliği olan kas hücrelerindeki kapak yapıları, düzensiz, ince filamentlerden oluşur.

TPM2 ve TPM3 genleri, tropomiyosin protein ailesinin üyelerinden olan proteinlerin üretim emrini verir. Tropomiyosin (7*) proteinleri, aktin ve miyozine bağlanmayı kontrol ederek, kas kasılmasını düzenler. TPM2 ve TPM3 gen mutasyonlarının spesifik etkileri belirgin değildir, ancak araştırmacılar, ince ve kalın filamentler arasındaki normal aktin-miyozin bağlanmasına müdahale edebileceklerini, kas kasılmasını bozacak ve Cap Miyopati’nde ortaya çıkan kas zayıflığına neden olabileceklerini öne sürmektedir.

7* – Aktin ve miyozin, troponin kompleksi, ince filamentler ve kalın filamentleri gösteren kas dokusunun detayı

Kalıtım Modeli

Cap Miyopati, her hücrede değiştirilmiş genin bir kopyasının hastalığa neden olması için yeterli olduğu anlamına gelen, otozomal dominant bir durumdur. Çoğu vaka kalıtsal değildir; gendeki yeni mutasyonlardan (8*) kaynaklanır ve ailelerinde hastalık öyküsü olmayan kişilerde görülür.

8* – Yeni (de novo) mutasyona sahip otozomal dominant kalıtım

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Cap Hastalığı
  • Konjenital Cap Miyopati

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/cap-myopathy#

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum