in

HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel ÇılgıncaÇılgınca ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu

Bulaşıcı Hastalıklar İçin Tanı Testi

Bulaşıcı Hastalıklar İçin CRISPR Bazlı Ucuz ve Basit Tanı Testi Çalışmaları

Giriş

Diş hekimliği, tıp ve mühendislik okullarının ortak bölümü olan biyomedikal mühendislik fakültesindeki araştırmacılar tarafından, bulaşıcı hastalıklar için tanı testi çalışmaları, yeni koronavirüs, SARS-CoV-2, de dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıkların tanısı için CRISPR bazlı, ucuz ve yeni tanı testi yöntemi geliştirmek için yürütülüyor.

Yakın zamanda gerçekleşen, COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 salgını ile, Doçent Doktor Changchun Liu, evde ve küçük kliniklerde kullanım için, SARS-CoV-2 ve HIV virüslerini basit bir şekilde, hızlı, yüksek hassaslıkta, görsel olarak tespit edebilen “Hepsi-bir-arada İkili CRISPR-Cas12a, AIOD-CRISPR”ı geliştirdi.

Görsel 1: Bulaşıcı Hastalık ve Tanı Testi-COVID19
Görsel 1: Bulaşıcı Hastalık ve Tanı Testi-COVID19

Araştırma

Liu’nun laboratuvarı uzun süredir bulaşıcı hastalıklar tespiti için yeni bir teknoloji geliştirme üzerinde çalışıyordu.

“Yeni koronavirüs çok hızlı bir şekilde dünya çapında salgına yol açtı” dedi Liu. “SARS-CoV-2 virüsünün hızlı ve erken tespiti erken önlemler alınmasını sağlar ve hastalığı bulaştırma riskini azaltır. Metodumuzun gelecek nesil, tahlil noktasında moleküler tanı geliştirilmesinde büyük potansiyeli var.”

Polimeraz zincirleme tepkime (PCR) yöntemi şu anda tanı koymak için “altın standart” olarak kabul ediliyor. Ancak PCR yöntemi pahalı teçhizat ve iyi yetişmiş çalışanlara dayanıyor. PCR’ın aksine, Liu’nun yöntemi izotermik ve diğer izotermal çoğaltma yöntemlerine göre daha yüksek hassaslık ve özgüllüğe sahip.

Sonuç

“Mikrosıvı tanı cihazımızı tahlil noktasında SARS-CoV-2 tanısı için AOID-CRISPR ile bütünleştireceğiz” diyor Liu. “SARS-CoV-2 tanısı için bunun gibi basit, karşılanabilir, ve seyyar bir teknolojinin kullanılabileceğini öngörüyoruz.”

Bu, Liu’nun salgına yenilikçi bir tanı teknolojisi ile ilk karşılık verişi değil. 2015-2016 Zika salgını sırasında, Liu’nun Pensilvanya Üniversitesi’ndeki laboratuvarı Zika virüsü tespiti için tahlil noktasında cihazsız moleküler tanı yöntemi geliştirmişti.

Doktora sonrası araştırmacılar Xiong Ding ve Kun Yin ile doktora öğrencisi Ziyue Li, bu araştırmada Liu’ya katıldı. Yakın zamanda UConn teknolojinin patenti için başvuruda bulundu.

Araştırmanın makalesi BioRxiv ön basım platformunda bulunuyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-03-simple-low-cost-crispr-based-diagnostic-infectious.html

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr/image-illustration/3d-rendering-crispr-dna-editing-1202782540

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

13 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir