in

ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu

Besiyeri Hazırlama Nedir?

Besiyeri Hazırlama Tanım ve Yöntemler

Tanım

Mikroorganizmaları, bulundukları ortam dışında ve laboratuvarlarda üretmek için formüle edilmiş,mikroorganizmaların ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren, pH i uygun, besleyici, katı veya sıvı yapay ortamlardır. Bunlar, mikroorganizmaların geliştirilmesi, izolasyon,  sayım, duyarlılık testleri, sterilite testleri, klinik örneklerin incelenmesi, gıda, su ve çevre kontrolleri, biyolojik ürünlerin elde edilmesi, antibiyotik ve vitamin analizleri, endüstriyel analizler vb. gibi çok çeşitli amaçlara yönelik olabilir. Su, karbonhidratlar, proteinler, peptonlar, amino asitler vb. organik bileşikler, KNO3, (NH4)PO4 vb. inorganik tuzlar gibi azot kaynağı maddeler, vitaminler, Na, K, Cl, P, Ca, Fe, Mg, S vb. makro elemetler, Zn, Br, Cu vb. mikro elementler besiyerlerinde mutlaka bulunması gereken maddelerdendir.

Yöntemler

Besiyerleri çok farklı şekillerde hazırlanabilir ve kullanılabilir. Genel olarak besiyerlerinin hazırlanmasında sırasıyla:

  1. Tartım: Besiyerlerine katılan kimyasal maddeler saf olmalı, bozuk, kötü kokulu veya son kullanma tarihi geçmiş maddeler kullanılmamalıdır ve bu maddeler farklı spatüller kullanılarak tartılmalıdır.
  2. Kaba Aktarma: Tartılan besiyeri veya besiyeri bileşenleri uygun bir erlen veya cam balona aktarılır.
  3. Çözündürme: Besiyeri bileşimine giren maddelerin çözelti haline getirilmesinde saf su kullanılır.
  4. Berraklaştırma: Besiyerinde çökelmiş veya çözünmemiş partiküller kolonilere benzer görünüm oluşturarak mikroorganizma gelişmesinin değerlendirilmesinde yanıltıcı olabilir, bu yüzden berraklaştırma işlemi uygulanır.

Besiyeri:

  • Adi filtre kâğıdından veya pamuktan geçirilerek
  • Santrifüjle
  • Kapta bekletilerek kaba partiküllerin çöktürülmesi (sedimantasyon) ile
    berraklaştırılabilir.

Kaynak: https://microbiologyonline.org/teachers/preparation-of-media-and-cultures

Görsel Kaynak: https://www.okorieokorocha.com/category/forensic-toxicology/page/9/

Editör: Molekülce Kaynak

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir