in

BCKDHA Geni Nedir?

BCKDHA Geni; Fonksiyon,Sağlık Durumları ve Kromozomal Konum

İçindekiler

BCKDHA Geni: Dallı Zincirli Keto Asit Dehidrojenaz E1, Alfa Polipeptidi

Normal Fonksiyon

BCKDHA geni dallanmış alfa-keto asit dehidrojenaz (BCKD) enzim kompleksi olarak adlandırılan enzim grubunun bir parçası olan alfa alt biriminin üretilme emrini verir. BCKDHB geni tarafından üretilen, iki beta alt birimi iki alfa alt birimiyle birleşerek, E1 bileşeni olarak bilinen önemli bir enzim kompleksi parçasını oluşturur.

BCKD enzim kompleksi üçlü protein yapı bloklarının (amino asitler) normal yıkımındaki bir basamakta görevlidir. Bu amino asitler- lösin, izolösin ve valin- beslenme ile temin edilirler. Özellikle protein içeriği yüksek olan süt, et ve yumurta gibi çok çeşit besinde bulunurlar. BCKD enzim kompleksi, hücre içinde enerji üretme merkezi olarak özelleşen mitokondrilerde aktiftir. Lösin, izolösin ve valinin yıkımı enerji üretimi için kullanılabilen molekülleri oluşturur.

Genetik Değişikliklerle İlgili Sağlık Koşulları

Akçaağaç şurubu idrar hastalığı

BCKDHA genindeki 80′ den fazla mutasyonun Akçaağaç şurubu hastalığına neden olduğu bulunmuştur. Bu mutasyonlar doğum sonrası ortaya çıkan şiddetli, klasik tip hastalığın en sık görülen sebebidir. Akçaağaç şurubu hastalığı adını, hastalıklı bireyin şekerli kokan, ayırt edici idrarından alır. Aynı zamanda iştahsızlık, kusma, halsizlik (letarji), anormal hareketler ve geç gelişim ile de karakterize edilir.

Çoğu BCKDHA mutasyonu, BCKD enzim kompleksinin alfa alt biriminde tek amino asidi değiştirir. Akçaağaç şurubu hastalığının en sık görüldüğü Eski Düzen Mennonit popülasyonunda en yaygın mutasyon, tirozin amino asidi ile asparagin amino asidinin pozisyon 438’de yer değiştimesidir. (Tyr438Asn ya da Y438N olarak yazılır.)

BCKDHA genindeki mutasyonlar BCKD enzim kompleksinin normal fonksiyonunu olumsuz etkiler ve lösin, izolösin ve valin yıkımını önler. Sonuç olarak, bu amino asitler ve yan ürünleri vücutta birikir. Bu birikim; doku, hücreler ve özellikle sinir sistemi için toksik etki yapar. Bahsedilen maddelerdeki bu artış; hastalık nöbetlerine, gelişimsel geriliğe ve Akçaağaç şurubu hastalığıyla ilişkilendirilen diğer sağlık problemlerine yol açar.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • BCKDE1A
  • BCKDH E1-alfa
  • Dallı zincirli keto asit dehidrojenaz E1, alfa polipeptidi (akçaağaç şurubu idrar hastalığı)
  • MSUD1
  • ODBA_İNSAN

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/BCKDHA

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/1dtw

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir