in

HavalıHavalı

Bakteri içermeyen Bölge Plasenta

Plasentanın Bakteri İçermeyen Bölge Olduğunu Gösteren Bir Çalışma Yayınlandı

Giriş

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Cambridge Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, insan plasentasının steril bir ortam olduğunu belirten bir kanıt buldular. Araştırma ekibi bu makalede, plasental çevre konusundaki çalışmalarını ve ne bulduklarını açıkladılar. Università degli Studi di Trento ile birlikte Nicola Segata, bu ekibin bulgularının plasentanın bebek mikrobiyotasının ana kaynağı olma ihtimalinin olmadığını gösterdiğini öne sürüyor.

Yıllarca tıp camiasında rahim ve plasentanın steril ortamlar olduğu konusunda geniş çapta bir fikir birliği vardı. 2014 yılına gelindiğinde, bir araştırma ekibi tarafından, bu ortamda var olan düşük bakteri düzeylerine dair kanıt bulundu. O zamandan beri bu bulguları onaylamak için başka birkaç çalışma daha ortaya çıktı. Fakat şimdi, Cambridge’deki ekip, plasentada biyom bulunmadığını, 2014’teki çalışmanın hatalı olduğunu ve ayrıca, önceki bulguların kontamine olmuş doku çalışmasının sonucu olduğunu ileri sürdüler.

Araştırma

Bu yeni çalışmada, araştırmacılar 578 farklı kadından doku örnekleri topladılar ve ardından yanlış pozitifleri önlemek için çoklu teknikler kullanarak tüm örnekler üzerinde DNA çalışmaları yaptılar. Bu yöntemlerden biri, iki farklı DNA ekstraksiyon kiti kullanılarak her bir doku kültüründen iki kez örnek almaktı.

Bir diğeri ise, çalıştıkları örneklerdeki bakteriyel DNA’yı tespit etmek için çoklu moleküler yöntemler kullanmaktı. Ayrıca, testlerin bir kontrol mekanizması olarak alınmasından önce örneklerin bazılarını insanlarda bulunmayan bir bakteri türü ile kontamine ettiler.

Araştırmacılar, tüm bu deneysel çalışmalar sonucunda plasental bir biyom olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadıklarını bildirdi. Bununla birlikte, çalıştıkları numunelerde bakteri bulduklarını, ancak onları dış kirletici maddelere (kontaminant) kadar izleyebildiklerini bildirdiler. Örneğin, yüzlerce örnekte neredeyse imkânsız olan aynı Escherichia coli suşunu buldular.

Araştırmacılar, bakterilerin kirli (kontamine olmuş) test kitlerinden gelmiş olabileceğini işaret ediyorlar. Ayrıca 2014 yılındaki ekibin bulgularıyla çakışan, normalde vajinada bulunan bakterilerden DNA buldular. Ancak yeni ekip, sezaryenden ziyade vajinal doğum yapan kadınlardan alınan örneklerdeki bakteri miktarını karşılaştırdığında, plasentanın doğum sırasında kontamine olduğunu gösteren daha fazla kanıt bulduklarını açıkladılar.

Kaynak: https://phys.org/news/2019-08-placenta-bacteria-free-zone.html

İleri Okuma: Marcus C. de Goffau et al. Human placenta has no microbiome but can contain potential pathogens, Nature (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1451-5  Nature

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir