in

ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu HavalıHavalı EntellektüelEntellektüel ÇılgıncaÇılgınca ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı

Antikor ve Monoklonal Antikorlar

Antikor ve Monoklonal Antikorlar: Giriş, Antikor Nedir ve Monoklonal Antikorlar

Giriş

Vücudumuzdaki bağışıklık sistemi mekanizmaları arasında önemli yere sahip olanlardan biri antikorlardır. Vücudumuz her türlü dış etkenlere karşı savunmaya, kendini korumaya alan mekanizmalara sahiptir. Bağışıklık sisteminin tanımadığı bir madde ile karşı karşıya gelmesi sonucunda, bu maddenin uzaklaştırılması için gerekli mekanizmalar devreye girer ve bir savaş başlar.

Antikor Nedir ?                                                       

Çok hücreli hayvansal organizmaların bağışıklık sistemi tarafından yabancı organizmalara karşı geliştirilen, yabancı organizmaları tanımak ve etkisiz bırakmak için kullanılan glikoproteinlerin yapısındaki moleküllere “antikor” veya “immünglobulin” denilmektedir.

Vücudumuz tarafından tanınan “antijen” adı verilen biyolojik maddeler vardır. Antikorlar, antijenleri tanıyıp bağlanabilen karmaşık moleküllerdir ve her bir antikor kendine özgü bir antijeni tanıyarak bağlanır. İnsan vücudunda bilinen 5 çeşit antikor bulunmaktadır. Bunlar; immünoglobülin Α (alfa), Δ (delta), ε (epsilon), γ (gama) ve μ (mü) olarak adlandırılmaktadırlar. İmmünoglobülin G (IgG), kanda ve hücre dışı sıvıda bulunan temel antikor tipidir ve vücudun enfeksiyonlara karşı kontrol savunulmasını sağlamaktadır.

Antijende, antikorların bağlandığı antijenik bölgelere “epitop” adı verilmektedir. Her bir epitop çeşidi için farklı bir antikor üretilir. Tek bir epitopa has üretilen antikorlara monoklonal antikorlar, farklı yapıda epitoplar bulunduğunda ise üretilen antikorlara poliklonal antikorlar denilmektedir.

Monoklonal Antikor

İmmünglobulinlerin yapısında, iki ağır iki hafif zincirin disülfit bağları ile bir arada tutulduğu, antijene bağlanma bölgeleri olan glikoproteinler, monoklonal antikorlardır. Monoklonal antikorlar tanı, tedavi ve saflandırma amacıyla kullanılmaktadırlar. Bu antikorlar, VEGF, EGFR, HER2 gibi kanseri tetikleyen büyüme faktörlerini veya CD52 ve CD20 gibi kanser hücrelerinde özel olarak üretilen antijenleri hedef almaktadır.

B lenfositlerin myeloma  hücreleri ile bizleşimi monoklonal antikor üretiminin temelini oluşturmaktadır. Yalnızca bir tane B-lenfosite dayanan hücre klonundan elde edilirler. Oluşan hibrit hücreler, uzun müddet monoklonal antikor üretecek özelliğe sahiptir ve ölümsüzdür.

Monoklonal antikorlar ile daha ucuz ve daha etkili ilaçlar elde edilebilir. Bakteri, virüs, enzim, protein ve kanserlerin vücuttaki yerleri radyoaktif işaretli monoklonal antikorlar kullanılarak bulunabilir, kanser hücreleri bulundukları bölgede yok edilebilirler. AIDS, hormon bozuklukları, kanser gibi hastalıkların teşhisi monoklonal antikorlar ile  daha sağlıklı yapılabilir.

Kaynaklar:

  1. http://eczacininsesi.com/index.php?yon=dosya&id=856#:~:text=Monoklonal%20antikorlar%3B%20immünglobulin%20yapısında%2C%20iki,tedavi%20ve%20saflandırma%20amacıyla%20kullanılırlar
  2. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/371702
  3. http://www.kithemsireleri.com/FileUpload/ds394642/File/3-hedefe_yonelik_tedaviler_doc_dr.dr._halit_karaca.pdf
  4. https://www.eczacidergisi.com.tr/ilac-biyoteknolojisinde-monoklonal-antikor-uretimi-ve-kullanim-alanlari/

Görsel Kaynak: https://www.sciencemag.org/news/2020/09/provocative-results-boost-hopes-antibody-treatment-covid-19

Editör: Sibel Öncel

Ne düşünüyorsunuz?

22 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum