in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel

Anti-Müllerian Hormon Testi Nedir?

Anti-Müllerian Hormon (AMH) Testi: Nedir, Ne için Kullanılır, Süreç ve Sonuç

İçindekiler

Tanım

Kandaki anti-müllerian hormonu (AMH) seviyesini ölçmeye yarayan testtir. Kadında over granulosa hücrelerinden, erkekte testisin sertoli hücrelerinden salgılanan bir hormon olduğundan test üreme dokularında yapılır. Yaşa ve cinsiyete bağlı olarak AMH seviyesi değişiklik gösterir. Anne karnındaki süreçten itibaren cinsel organların gelişiminde AMH önemli bir role sahiptir. Bebeğin cinsiyetini belirleyecek olan gonozom çifti zigot oluşumunda belli olduğundan bebeğin üreme organı da hamileliğin ilk haftalarında gelişmeye başlar. Bebeğin erkek olması yani XY gonozom çiftine sahip olması durumunda diğer erkek hormonlarıyla birlikte yüksek düzeyde AMH üretilir. Kadın organlarının gelişimi bu şekilde engellenmiş ve erkek organların oluşumu desteklenmiş olur. Dişi organların gelişimini durdurmaya yetecek kadar AMH yoksa her iki cinsiyetin organları oluşabilir. Bebeğin cinsel organlarının açıkça erkek veya dişi olarak tanımlanamaması belirsiz cinsel organ (interseks) olarak bilinir. Bebeğin dişi olması yani XX gonozom çiftine sahip olması halinde az miktarda AMH üretilir. AMH’nin ergenlikten sonra kadınlarda farklı bir rolü vardır. Bu süreçte ovaryum, AMH üretmeye başlar. Ne kadar çok yumurta hücresi varsa AMH seviyesi o kadar yüksek olur. Kadınlarda AMH seviyesi, hamile kalma olasılığı hakkında bilgi sağlayabilir. AMH testi ayrıca adet bozukluklarının teşhisine yardımcı olmak veya belirli yumurtalık kanseri türlerine sahip kadınların sağlığını izlemek için de kullanılabilir.

AMH İçin Diğer İsimler

  • Müllerian inhibe edici hormon (MIH)
  • Müllerian inhibe edici faktör (MIF)
  • Müllerian inhibe edici madde (MIS)

Ne İçin Kullanılır?

AMH testi genellikle bir kadının hamilelik için döllenebilecek yumurta üretip üretmediğinin kontrolünde kullanılır. Bir kadının yumurtalıkları, puberteden menopoza kadar olan süreçte binlerce yumurta üretebilir. Yaşlanmaya bağlı olarak bu sayı azalır. AMH seviyeleri, bir kadının bıraktığı potansiyel yumurta hücresi sayısını göstermeye yardımcı olur (yumurtalık rezervi). Bir kadının yumurtalık rezervi yüksekse hamile kalma şansı daha fazla olabilir. Yumurtalık rezervinin düşük olması, bir kadının hamile kalmakta zorlanacağı ve bebek sahibi olmak için planladığı yaşı çok uzun süre ertelememesi gerektiği anlamına gelebilir.

AMH testi ayrıca şu amaçlarla da kullanılabilir:

  • Hamile kalmakta güçlük çeken bir kadınların tedavisi ve doğum uzmanının hastanın in vitro fertilizasyon (IVF) gibi bir tedaviye iyi yanıt verip vermeyeceğini tahmin etmesi
  • Menopoz başlangıcını tespit etmek
  • Erken menopozun nedenini saptamak
  • Adet görmeme durumu olan amenore nedenini bulmak (Çoğunlukla 15 yaşına kadar adet görmeye başlamamış kızlarda ve en az birkaç ay adet görmemiş kadınlarda teşhis edilir.)
  • Kadınlarda kısırlığın yaygın bir nedeni olan polikistik over sendromu (PCOS) hormonal bozukluğunun hamile kalamama teşhisine yardımcı olmak.

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Semptomları Nelerdir?

  • Erken menopoz veya amenore dahil adet bozuklukları,
  • Akne,
  • Vücut ve yüz kıllarının fazla uzaması,
  • Meme büyüklüğünün azalması,
  • Kilo almak,
  • Erkek veya dişi olarak açıkça tanımlanamayan cinsel organları olan bebekleri kontrol etmek,
  • Belirli yumurtalık kanseri türlerine sahip kadınların sağlık sürecini takip etmek,
  • Yüksek AMH seviyeleri, daha fazla yumurtaya sahip olabileceğiniz ve tedaviye daha iyi yanıt vereceğiniz anlamına gelirken genellikle düşük seviyeler için bu durum tersidir.

AMH Testi Süreci

Hastadan kan örneği alınır. İğnenin takıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir ancak çoğu semptom hızla geçer. Bunun haricinde AMH testi için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yoktur.

Sonuç

Hamile kalmak isteyen bir kadınsanız test sonucunuz hamile kalma şansınızın ne olduğunu görmenize ve ne zaman hamile kalmak istediğinize karar vermenize yardımcı olur. Yüksek AMH seviyesi, şansınızın daha iyi olduğu ve hamile kalmaya çalışmadan önce daha fazla zamanınız olabileceği anlamına gelebilir. Yüksek AMH seviyesi aynı zamanda polikistik over sendromunuz olduğu anlamına da gelebilir. PKOS için bir tedavi yoktur ancak semptomlar, sağlıklı bir diyet sürdürmek, kişisel bakım ve yaşam tarzında çeşitli değişiklikler yapılarak yönetilebilir.

Düşük AMH seviyesi, hamile kalmakta sorun yaşayabileceğiniz ya da menopoza başladığınız anlamına gelebilir (Genç kızlarda ve menopoz sonrası kadınlarda düşük AMH seviyesi normaldir.).

Erkek bir bebekte düşük AMH seviyesi, intersekse neden olan genetik ve/veya hormonal bir sorun anlamına gelebilir. Bu durum ameliyat ve/veya hormon tedavisi ile tedavi edilebilir (Erkekte doğumdan sonra AMH düzeyi kısa süre düşük seyrederken sonraki 3-6 ay içinde en yüksek düzeye ulaşır.).

Doğurganlık sorunları nedeniyle tedavi gören bir kadınsanız AMH ile birlikte muhtemelen başka testler de alacaksınız. Bunlar, üremede rol oynayan iki önemli hormon olan estradiol ve FSH için testleri içerir.

Kaynaklar:

  1. https://medlineplus.gov/lab-tests/anti-mullerian-hormone-test/
  2. http://www.gelisimlab.com.tr/over-fonksiyonunu-en-iyi-gosteren-marker,2-129

Görsel Kaynak: https://www.novaivffertility.com/fertility-help/wp-content/uploads/2019/06/What-is-a-AMH-test.jpg

Editör: Tolga POLAT

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir