in

ANO5 Geni Nedir?

ANO5 Geni; Normal Fonksiyon, Sağlık Koşulları ve Diğer İsimleri…

İçindekiler

ANO5 Geni: Anoktam 5

Normal Fonksiyon

ANO5 geni, “anoktamin-5” adlı bir proteini yapmak için talimatlar sağlar. Bu proteinin özel işlevi tam olarak anlaşılmamakla birlikte, klorür kanalları görevi gören, anoktaminler adı verilen bir protein ailesine aittir. Negatif yüklü klor atomlarını (klorür iyonları) hücrelerin içine ve dışına taşıyan klorür kanalları, hücrenin elektrik sinyalleri üretme ve iletme becerisinde kilit rol oynar.

Çalışmalar, çoğu anoktamin proteininin pozitif yüklü kalsiyum atomları (kalsiyum iyonları) varlığında açık (aktive edilmiş) olan klorür kanalları olarak işlev gördüğünü göstermektedir; bu kanallar kalsiyumla aktifleştirilen klorür kanalları olarak bilinir. Bu kalsiyum aktivasyonu için mekanizma belirsizdir. Anoktamin proteinleri, ayrıca hücreleri çevreleyen zarı korumak ve hasar görürse zarı onarmak için de rol oynarlar.

Anoktamin-5 proteini, hareket için kullanılan kaslarda (iskelet kasları) en fazla miktarda bulunur. Vücudun normal hareket etmesi için iskelet kasları gerilmeli (büzülmeli) ve koordineli bir şekilde gevşetilmelidir. Kas hücrelerinde klorür akışının düzenlenmesi, kas kasılmasını ve gevşemesini kontrol etmede rol oynar.

Anoktamin-5 proteini, kalp (kardiyak) kas hücreleri ve kemik hücreleri dahil olmak üzere diğer hücrelerde de bulunur. Çalışmalar, doğumdan önce kas ve kemik gelişimi için anoktamin-5 proteininin önemli olabileceğini göstermiştir.

Genetik Değişikliklerle İlgili Sağlık Sorunları

Gnathodiafizeal Displazi

Kırılgan kemiklere, çene problemlerine ve diğer iskelet anormalliklerine yol açan gnathodiafizeal displazi denilen kemik bozukluğu olan kişilerde, en az üç ANO5 gen mutasyonu tanımlanmıştır. Gnathodiafizeal displaziye neden olan ANO5 gen mutasyonları, anoktamin-5 proteindeki tek protein yapıtaşlarını (amino asitleri) değiştirir.

Bu mutasyonların nasıl gnathodiafizeal displazinin belirti ve semptomlarına yol açtığı veya diğer ANO5 gen mutasyonları kas bozukluklarına neden olurken, neden esas olarak kemikleri etkilediği belirgin değildir. Araştırmacılar, mutasyonların, hücrelerin, kemik gelişimi ve büyümesinde önemli bir mineral olan kalsiyumu işleme şeklini etkileyebileceğini öne sürüyor.

Uzuv-Kuşak Kas Distrofisi

ANO5 genindeki 40’tan fazla mutasyon, uzuv-kuşak kas distrofisi tip 2L olan kişilerde tanımlanmıştır. Uzuv-kuşak kas distrofi, özellikle omuzlarda, kalçalarda, uylukta ve üst kollarda, kas güçsüzlüğü ve israf (atrofi) ile karakterize edilmiş bir grup ilişkili rahatsızlıktır.

Uzuv-kuşak kas distrofisi tip 2L olan kişilerde tanımlanan ANO5 gen mutasyonları, anoktamin-5 protein sekansındaki tekli amino asitleri değiştirir, proteinin üretilmesi için bir taslak oluşturmak için genetik bilginin bir araya getirilmesini engeller veya anormal derecede kısa bir proteine yol açan erken durma sinyali verir.

Mutasyonlardan biri, ANO5 genine (191dupA olarak yazılmıştır) fazladan bir DNA yapıtaşı (nükleotit) ekler ve kuzey Avrupa soyuna sahip kişilerde nispeten yaygın bir uzuv-kuşak kas distrofisinin nedeni olduğuna inanılmaktadır. Bu mutasyon, anoktamin-5 proteinini yapmak için kullanılan talimatları değiştirerek anormal derecede kısa bir protein üreten erken bir durma sinyaline yol açar. Bunun yerine, saçma aracılı bozulma denilen bir hücresel hata yakalama mekanizması proteinin üretilmesini önler.

Anoktamin-5 proteininin bir klorür kanalı olarak rolünü ortadan kaldıran ya da azaltan ANO5 gen mutasyonları, muhtemelen Uzuv-Kuşak Kas Distrofisinin belirti ve semptomlarına yol açan, kas fonksiyonunun bozulmasına neden olabilir.

Miyoshi Miyopati

ANO5 genindeki en az 10 mutasyonun, Miyoshi miyopatiye neden olduğu bulunmuştur. Bu gendeki mutasyonlardan kaynaklandığı zaman, durum ayrıca distal anoktaminopati olarak da bilinir. Miyoshi miyopati, vücudun merkezinden uzaktaki kasların (distal kaslar), özellikle bacaklardaki kasların ilerleyici güçsüzlüğü ve atrofisi ile karakterize bir kas rahatsızlığıdır. Miyoshi miyopatili kişilerde tanımlanan ANO5 gen mutasyonları, anoktamin-5 proteinindeki tek amino asitleri değiştirir veya hızlı bir şekilde parçalanan anormal derecede kısa bir proteinin üretilmesine neden olur.

Bu mutasyonlar çok az veya az miktarda anoktamin-5 proteininin üretilmesine neden olur. Anoktamin-5 kaybının etkileri belirsizdir. Normal kas fonksiyonu için klorür gerekli olsa da, bu klorür kanalının eksikliğinin Miyoshi miyopatinin belirtilerine ve semptomlarına neden olduğu bilinmemektedir.

Uzuv-kuşak kas distrofisine neden olabilen 191dupA mutasyonu (yukarıda tarif edilen), aynı zamanda kuzey Avrupa soyunun bireylerinde Miyoshi miyopatinin ortak bir nedenidir. 191dupA mutasyonunun, belirtilerinin ve semptomlarının farklı kalıplarına neden olabileceği bilinmemektedir. ANO5 gen mutasyonlarının neden olduğu Miyoshi miyopatisi, muhtemelen aynı gendeki mutasyonlardan ve bazı vakalarda da aynı mutasyondan kaynaklandığı için uzuv-kuşak kas distrofisinin bir varvasyonudur.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • ANO5_İNSAN
  • anoktam-5
  • GDD1
  • gnathodiaphyseal displazi 1 proteini
  • integral zar proteini GDD1
  • LGMD2L
  • TMEM16E
  • zar ötesi protein 16E

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ANO5

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/4olb

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir