in

ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu ŞaşkınŞaşkın ÇılgıncaÇılgınca

Anjiyotensin Hormonu Nedir?

Anjiyotensin Hormonu

Tanım

Anjiyotensin dört hormona verilen ortak bir isim olmakla beraber, bu hormonlar anjiyotensin I-IV olarak adlandırılır. Anjiyotensin hormonları vücudun genel sağlığı ve kan basıncının dengelenmesinde önemli bir yere sahiptirler. Bu hormonun nasıl bir hormon olduğunu öğrenmeniz size sağlınızı daha iyi anlamanızda yardımcı olacaktır.

Anjiyotensin, reninanjiyotensin sitemine dahil olan hormonların bir kısmına verilen isimdir. Üretimi için ilk önce karaciğerin anjiyotensinojen olarak adlandırılan bir proteini sentezlemesi gerekmektedir. Bu protein, böbrekte üretilen renin tarafından parçalanabilmektedir. Parçalanma sonucunda arjiyotensin 1 formu oluşur. Anjiyotensin 1 formu kandan geçtikten sonra anjiyotensin 2 formuna dönüşür ve bu form ise tansiyonu ve vücudun diğer bölümleri etkileyen formudur.

Anjiyotensin Nasıl Çalışmaktadır?

Anjiyotensin, özellikle de anjiyotensin 2 vücuttaki çeşitli bölgeleri etkileyebilmek için birçok reseptöre bağlanmaktadır. Bu hormon, kan damarlarını daraltarak kan basıncı yükseltebilir ve ayrıca susuzluğu ve  tuz yeme isteğini artırabilir. Hipofiz bezinde salgılanan bu hormon, antidiüretik hormonunun (ADH)  üretimini etkiler.

Anjiyotensin, adrenol bezlerdeki aldosteron üretimini uyarır. Bu hormon vücudun sodyum tutmasına neden olmaktadır. Böbreklerde ki sodyum tutulumunu  tetikleyerek suyun tekrar emilimine neden olur ve bunun sonucunda ise kan hacminin artışı gözlemlenir. Bu ise kan basıncının tekrar artmasına neden olur.

Anjiyotensin vücut üzerinde çeşitli etkileri sahiptir.Bu etkilerden ilk görülenleri kan basıncındaki yükseliş ve sodyum tutuculuğudur.

Anjiyotensinden Kaynaklı Olası Sorunlar

İnsanlar anjiyotensin ile iki farklı yol ile mücadele edebilir. Yüksek miktardaki anjiyotensin, vücutta fazla su birikmesine veya yüksek kan basıncından kaynaklı vücut ısısının artmasına yol açabilir. Ayrıca, kalp büyümesi ve bundan kaynaklı kalp yetmezliğiyle sonuçlanabilir. Bunların olmasını engellemek için anjiyotensin blokları, reseptörleri bloke ederek anjiyotensin bağlanmasını engelleyebilir ancak bu da fazla potasyum birikmesine yol açabilir. Vücuttaki anjiyotensin seviyesini sağlıklı bir şekilde dengeleyebilmek için bir endokrinologla çalışmak önemlidir.

Anjiyotensinin düşük olması da bazı sorunlara neden olabilir. Bu hormonun eksikliğinde kan basıncının ve hacminin düzenlenmesinde sorunlar oluşturabilir ve ayrıca hormonun eksikliği fazla sodyum tutumuna neden olabilir. Bu sebeple, vücut ihtiyacı olan suyu tutamaz fazla su kaybından dolayı sık idrara çıkma gözlemlenir ve bunla birlikte sodyum kaybı gerçekleşir. Bu durum düşük tansiyona neden olur.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/angiotensin

Görsel Kaynak: https://www.yenibiyoloji.com/anjiyotensin-nedir-3684/

Editör: Seray YETKİN

Ne düşünüyorsunuz?

11 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. “Anjiyotensin, adrenol bezlerdeki adrenalin üretimini uyarır. Bu hormon vücudun sodyum tutmasına neden olmaktadır.” Demişsiniz oysa bu hormon adrenalin değil aldosteron hormonu olmalidir.
    “Hipofiz bezinde salgılanan bu hormon, antidiüretik hormonunun (ADH) üretiminden sorumludur.” Bu cümleniz de bu hormon hipofizden salgılanan ADH üretimini etkiler şeklinde olmalıdır. Anjiyotensini hipofiz üretmez çünkü. Sayın editörümüz biraz daha dikkatli olmalı. Genç arkadaşlarimizin çeviri hataları olabilmekte. Sağlıcakla.