in

HavalıHavalı EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu ŞaşkınŞaşkın ÇılgıncaÇılgınca

Andersen-Tawil Sendromu

Andersen-Tawil Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenleri ve Kalıtım Modeli

İçindekiler

Tanım

Andersen-Tawil Sendromu, kas güçsüzlüğüne (periyodik felç), kalp ritim değişikliklerine (aritmi) ve gelişimsel anormalliklere neden olan bir hastalıktır. Periyodik felç, yaşamın erken dönemlerinde başlar ve birkaç saat ile birkaç gün arasında sürer. Bu ataklar, egzersizden veya uzun süreli dinlenmeden sonra ortaya çıkabilir ancak belirgin bir nedeni genellikle yoktur. Ataklar arasında kas gücü genellikle normale döner. Bununla birlikte, hafif kas zayıflığı sonunda kalıcı olabilir.

Andersen-Tawil Sendromu olan kişilerin kalbinde görülen en belirgin şikayet, kalbin alt odacıklarının (ventriküler) ritminde olan ventriküler aritmi ve uzun QT sendromudur. Uzamış QT Sendromu, iki atış arasındaki kalp kasının normalden daha uzun sürmesine neden olan bir kalp hastalığı türüdür. Aritmi, kalp atışınızı hissetmek (çarpıntı) gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Düzensiz kalp atışlarına, nadiren bayılmaya ve daha nadiren ani ölüme neden olabilir.

Andersen-Tawil Sendromu ile ilişkili fiziksel anormallikler genellikle yüzü, başın diğer kısımlarını ve uzuvları etkiler. Bu özellikler arasında, çok küçük bir çene (mikro çene deformitesi), anormal dişler (çapraşık dişler), düşük kulaklar, gözler arasında büyük boşluk, ikinci ve üçüncü ayak parmaklarının füzyonu (aynı anda) ve normal olmayan derecede kavisli parmaklar veya ayak parmakları (etkilenen bazı kişiler kısadır ve sol ve sağ omurgada anormal eğrilikler (skolyoz)) vardır.

Andersen-Tawil Sendromu’nun belirti ve semptomları, aynı ailenin etkilenen üyeleri arasında bile büyük farklılıklar gösterir. Etkilenen bireylerin yaklaşık % 60’ı üç ana özelliğe sahiptir; periyodik felç, aritmi ve fiziksel anormallikler.

Sıklık

Andersen-Tawil Sendromu, nadir görülen bir genetik hastalıktır. Kesin yaygınlığı henüz bilinmemektedir ancak dünya çapında 1 milyonda bir kişinin etkilendiği tahmin edilmektedir. Tıbbi literatürde, yaklaşık 200 etkilenen kişi tanımlanmıştır. Araştırmacılar Andersen-Tawil Sendorumu’nun bu zamana kadar kayıtlara geçen tüm periyodik felç vakalarının %10 ‘undan daha azını oluşturduğunu tespit etmiştir.

Nedenleri

Andersen-Tawil Sendromu vakalarının yaklaşık %60’ı,  KCNJ2 genindeki mutasyonlardan kaynaklanmaktadır. Hastalığa bu gendeki bir mutasyon neden oluyorsa, Tip-1 (ATS1) olarak sınıflandırılır. KCNJ2 geni, pozitif yüklü potasyum iyonlarını, kas hücresi zarından geçiren bir kanal oluşturmak için rehberlik sağlar. Potasyum iyonlarının bu kanallar boyunca hareketi, egzersiz için kullanılan kasların (iskelet kası) ve kalp kasının normal işlevini sürdürmesi için gereklidir. KCNJ2 genindeki mutasyonlar, bu potasyum kanallarının normal yapısını ve işlevini değiştirir. Bu değişiklikler, kemiklerdeki ve kalp kaslarındaki potasyum iyonlarının akışını bozarak Andersen-Tawil Sendromu’nda periyodik felç ve düzensiz kalp ritimlerine yol açar.

Araştırmacılar, KCNJ2 geninin kemik gelişimindeki rolünü henüz belirlememişlerdir. Bu gendeki mutasyonlar, Andersen-Tawil Sendromu’nda yaygın olan kemik değişikliklerine ve diğer fiziksel anormalliklere neden olabilir.

KCNJ2 genindeki mutasyonların neden olmadığı vakaların %40’ında, Andersen-Tawil Sendromu’nun nedeni genellikle bilinmemektedir. Bu vakalar Tip-2 (ATS2) olarak sınıflandırılır. Çalışmalar, başka bir potasyum kanalındaki gende olan varvasyonların, etkilenen bazı bireylerdeki bozukluğun altında yatan temel sebeplerden olduğuna inanmaktadır.

Kalıtım Modeli

Andersen-Tawil Sendromu, otozomal baskın kalıtım modelinde kalıtılır. Yani, her hücrede bir gen değişikliğinin bir kopyasının hastalığa neden olmak için yeterli olduğu anlamına gelir. Hastalığa KCNJ2 genindeki bir mutasyon neden olduğunda, etkilenen kişi mutasyonu etkilenen bir ebeveynden miras alabilir. Diğer durumlarda, hastalığa KCNJ2 genindeki yeni bir mutasyon (de novo/spontan) neden olur. Bu vakalar, aile geçmişinde hastalığın görülmediği kişilerde meydana gelir.

Hastalığın Diğer İsimleri

  • Andersen Sendromu
  • ATS
  • Uzun QT Sendromu 7
  • LQT7

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/andersen-tawil-syndrome/

Görsel Kaynak: https://ethica.com.tr/blog/kardiyoloji/kalp-ritim-bozukluklari

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

12 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir