in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan

Aldosteron Hormonu Nedir?

Aldosteron Hormonu: Nedir, Görevleri ve Sebep Olduğu Hastalıklar

Tanım

Bu hormonun adını çoğu kişinin duymamış olmasına rağmen, aldosteron hormonu kardiyovasküler sağlıkta önemli bir yere sahiptir. Aldosteron, böbreklerin üstünde bulunan adrenal bezlerin korteks adı verilen bölgesinde üretilir. Bu hormonu anlamak, bedeninizi daha iyi anlamanıza ve sağlığınızı en iyi düzeyde tutmak için önlemler almanıza yardım edecek.

Aldosteron vücudun kan basıncını düzenlemesinde etkilidir. Vücudun kan dolaşımına gönderdiği sodyum miktarını ya da idrarda bulunan potasyum miktarını arttırabilen organlara, böbrek ve kolon gibi, sinyal gönderir. Ayrıca bu hormon sodyum ile birlikte suyu geri emerek kan basıncının arttırılmasına neden olur. Tüm bu olaylar, kan damarlarının arttırılmasında ve azaltılmasında olmazsa olmaz bir yere sahiptir. Dolaylı yoldan, aldosteron kanın pH değerini ve elektrolit düzeylerinin korunmasına yardımcı olur.

Bu hormon, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini oluşturan iki hormonla, renin ve anjiyotensin, yakından bağlantılıdır. Bu sistem, vücuttan böbreklere doğru olan kan akışı azaldığında aktifleşir. Örneğin, kan basıcında bir düşüş ya da ciddi bir yaralanma sonrasında kan hacminde önemli bir düşüş olması bu sistemin aktifleşmesine neden olur. Renin, anjiyotensin üretiminden sorumludur. Anjiyotensin ise sistemin devamında aldosteron salınımına sebep olacak. Renin seviyesi, vücut yeniden hidratlandığında ve kandaki tuz seviyesi normal seviyeye geldiğinde düşer. Dolayısıyla aldosteron seviyesi de düşer.

Aldosteron Hormonunda Ne Ters Gidebilir?

Sağlıklı bir bireyde, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi parazitsiz olarak çalışır ve kan basıncı seviyelerini doğal olarak düzenler ve kontrol altında tutar. Fakat, bazı bireylerde aldosteron miktarı çok ya da az olabiliyor. Her iki durum da aldosteronun işlevlerini etkiliyor.

Yüksek aldosteron seviyesine sahip olan bireylerde hiperaldosteronizm olarak bilinen bir durum söz konusudur ve bu durum adrenal bezlerinde oluşan küçük, iyi huylu tümörler yüzünden oluşur. Hiperaldosteronizm, hormonun vücudu etkilemesi nedeni ile, düşük potasyum seviyelerine, anormal olarak yüksek olan kan hacmi ve yüksek kan basıncına neden olur.

Ayrıca düşük aldosteron seviyesine sahip olmak da mümkündür. Genel bir adrenal fonksiyon kaybına neden olan bir hastalık olan temel adrenal yetmezliği, düşük aldosteron seviyelerine neden olabilir. Bu hastalığa sahip olan bireylerde uyuşukluk, düşük tansiyon ve yüksek potasyum seviyeleri görülebilir.

Ek olarak, genetik mutasyonlar da aldosteron üretimini etkileyebilir. Bu nadir genetik hastalığa sahip olan bireylerin gösterdikleri belirtiler temel adrenal yetmezliği belirtilerine benzer ama genel olarak daha az şiddetlidir.

Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/aldosterone

Görsel Kaynak: https://tr.depositphotos.com/stock-photos/aldosteron.html?filter=all&qview=182071490

Editör: Tolga POLAT

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir