in

EntellektüelEntellektüel AğlamaklıAğlamaklı ÇalışkanÇalışkan

AKT3 Geni Nedir?

AKT3 Geni; Fonksiyonu, Sağlık Durumları ve Kromozomal Konum

İçindekiler

AKT3 Geni: AKT Serin/Treonin Kinaz 3

Normal Fonksiyonu

AKT3 geni, sinir sisteminde en aktif protein olan AKT serin/treonin kinaz 3 proteininin üretilmesi emrini verir. AKT3 proteini, PI3K-AKT-mTOR yolağı olarak adlandırılan kimyasal sinyal yolunun kilit bir düzenleyicisidir. Bu sinyal, hücrenin protein sentezi, hücre büyümesi-bölünmesi ve hücre sağ kalımı gibi birçok işlevi etkiler. PI3K-AKT-mTOR yolağı, beyin de dahil olmak üzere vücudun birçok bölümünün normal gelişimi için gereklidir. Çalışmalar AKT3 proteininin beyin büyüklüğünü belirlemede kritik bir rol oynadığını göstermektedir.

Genetik Değişiklerle İlgili Sağlık Sorunları

Megalensefali-Polimikrogiri-Polidaktili-Hidrosefali Sendromu

AKT3 genindeki birçok mutasyonun megalensefali-polimikrogiri-polidaktili-hidrosefali (MPPH) sendromuna neden olduğu bulunmuştur. Bu nadir durum beynin gelişimini etkileyerek, olağandışı büyük beyin ve kafa büyüklüğüne (megalensefali) ve beynin yapısının diğer anormalliklerine neden olur.

Bilinen mutasyonların her biri AKT3 proteinindeki bir amino asiti değiştirir. Bu değişiklikler fonksiyon kazandırıcı mutasyonlar olarak tanımlanır çünkü bu mutasyonlar proteinin aktivitesi arttırır. Bu artmış aktivite aşırı hücre büyümesi ve bölünmesine neden olan PI3K-AKT-mTOR yolağı boyunca kimyasal sinyalleşmeyi arttırır. Doğumdan önce artan hücre sayısı hızlı ve anormal beyin büyümesine yol açar.

Diğer Hastalıklar

AKT3 gen mutasyonları da diğer beyin büyümesi bozukluklarında rol oynar. MPPH sendromunun diğer özellikleri olmadan Megalensefali, AKT3 genindeki fonksiyon kazandırıcı mutasyonlar ya da 1.kromozomda AKT3 genini içeren bölgedeki fazla duplikasyon ile ilişkilendirilmiştir. Bu genetik değişiklikler AKT3 proteininin miktarını ve aktivitesini arttırır, bu da PI3K-AKT-mTOR yolağı ile kimyasal sinyalleşmeyi arttırır ve özellikle beyinde aşırı hücre büyümesi ve bölünmesine neden olur.

AKT3 genideki diğer genetik mutasyonlar, olağan dışı beyin ve kafa büyüklüğü (mikrosefali) ile ilişkilidir. Bu değişiklikler, AKT3 geninin silinmesini veya 1.kromozomda AKT3 genini içeren bölgenin kaybıyla sonuçlanır. AKT3 protein aktivitesindeki azalmanın sonucunda, PI3K-AKT-mTOR yolağı ile kimyasal sinyalleşme azalır ve bu da gelişmekte olan beyindeki hücre büyümesini ve bölünmesini kısıtlar.

AKT3 genindeki mutasyonlar ayrıca izole hemimegalensefali denilen beyin hasarına neden olabilir. Bu beyindeki anormallik, beyindeki büyük bölümlerden biri olan ve birçok gönüllü aktivite, konuşma, duygusal algı, öğrenme ve hafızayı kontrol eden serebrumun iki lobundan birinin genişlemesi sonucu oluşur.

MPPH sendromu ve megalensefaliye neden olan genetik mutasyonlar gibi,  AKT3 genindeki mutasyonlar fonksiyon kazandırıcı mutasyonlardır ve beyinde artmış hücre büyümesi ve bölünmesi sonucunda izole hemimegalensefaliye neden olur. Ancak, beyin büyümesinin diğer anormalliklerine neden olan mutasyonların aksine, izole hemimegalensefali ile ilgili genetik değişiklikler somatiktir, yani embriyonik gelişim sırasında bir noktada ortaya çıkar. Beyin hücreleri büyümeye ve bölünmeye devam ettikçe, bu hücrelerin bazıları genetik değişime sahip olurken bazıları olmaz (mozaisizm). Bu genetik mutasyonların mozaik doğası, neden iki serebral lobdan sadece birinde aşırı büyümeye neden olduklarını açıklamaya yardımcı olur.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • PKB-GAMA
  • PKB gama
  • PKBG
  • PRKBG
  • RAC-gama
  • RAC-gama serin/treonin protein kinazı
  • RAC-PK-gama
  • STK-2
  • V-akt murin timoma viral onkogen homoloğu 3 (protein kinazı B, gama)

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/AKT3

Editör: Mehdi Koşaca

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir