in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu

Adrenalin Hormonu nedir?

Adrenalin (Epinefrin)

Giriş

Hayatımızda stresli bir durumla karşılaştığımızda vücudumuz savaş ya da kaç durumuna girer. Bu durum nabzın hızlanması, ellerin terlemesi ve kaçmak için bir çıkış yolu aranması ile kendini gösterir. Diğer adı epinefrin olan adrenalin hormonu, vücudun savaş ya da kaç durumunun oluşmasındaki önemli etkenlerden bir tanesidir, ancak bu hormona fazla maruz kalmak kişinin sağlığına kalıcı zararlar verebilir.

Bu hormon vücutta adrenalin bezlerinin bulunduğu medullada ve bazı merkezi sinir hücrelerinde üretilir. Stresli geçen birkaç dakikadan sonra bu hormon kana verilir ve ilgili organların hemen tepki vermesi sağlanır.

Adrenalinin Fonksiyonu Nedir?

Adrenalin vücuttaki savaş ya da kaç mekanizmasını tetikler. Bu tetiklenme vücuttaki kas hücrelerine savaşmak veya kaçmak için oksijen akımını artırır. Bu hormon aynı zamanda kan akışının ana damarlar üzerinden kalp ve ciğerlere direkt olarak gerçekleştirilmesini sağlar. Vücuttaki ani acı eşiğini yükseltir ve bu sayede yara aldığınız halde kaçmaya veya savaşmaya devam edersiniz. Ayrıca gözle görülebilir bir biçimde canlıdaki performansı ve gücü artırır, aynı zamanda stresli anlarda ise canlının farkındalığını oldukça artırır. Etkisi, stres kaynağı geçtikten sonra en çok 1 saat içerisinde canlıdan kalkar.

Adrenalinle İlişkilendirilen Sıkıntılar

Adrenalin canlının hayatta kalması için en önemli etmenlerden biridir, ancak vücut bazı durumlarda ortamda hayatı tehlikeye atıcı bir olay bulunmasa da stres altındayken kana bu hormonun salınımını gerçekleştirir. Bu salınım sersemlik hissine, baş dönmesine ve bulanık görmeye sebep olabilir. Aynı zamanda bu hormon salındığında vücut savaş ya da kaç mekanizmasını tetiklediği için glikoz salınımını gerçekleştirir. Ortamda bir tehlike bulunmadığı halde vücutta biriken bu enerjinin varlığı canlıyı huzursuz hissettirebilir. Tehlikeye bağlı olmayan stres anlarında olağanüstü düzeyde kana salınan hormon miktarına bağlı olarak canlılarda kalp hastalıkları, insomnia ve canlıda oldukça gergin bir his oluşabilir.

Sağlık kayıtları adrenalinin fazla üretilme durumunun yaygın olmadığını ama yine de olabileceğini gösteriyor. Örnek olarak; eğer bir kişinin böbrek üstü bezlerinde bir tümör varsa bu o hastanın vücudundaki bu hormonun üretimini arttırabilir. Hormon sayısındaki bu artış hastada anksiyeteye, ani kilo kaybına, kalpte çarpıntıya veya ritim bozukluğuna ve tansiyona hastalığına sebep olabilir. Vücudunda normalden az sayıda bu hormonu üretebilen canlılar da bulunur, bu canlıların stresli anlarda verdikleri tepkiler ise oldukça sınırlıdır.

Kaynak:https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/adrenaline

Görsel Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/adrenaline

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum