in

ADAMTSL4 Geni Nedir?

ADAMTSL4 Geni: Fonksiyon, Sağlık Durumları ve Kromozomal Konum

İçindekiler

ADAMTSL4 Geni: ADAMTS Benzeri 4

Normal Fonksiyonu

ADAMTSL4 geni vücudun her yerinde bulunan bir proteinin üretilmesi emrini verir. ADAMTSL4 proteini hücrelerden ekstraselüler matrikse salınır. Ekstraselüler matriks karmaşık, iç içe geçmiş proteinlerden oluşan bir yapıdır ve hücrelerarası boşluğu doldurur. Bu matriksin içinde, ADAMTSL4 proteini bir başka protein olan Fibrilin-1’e bağlanır.

Fibrilin-1 proteinleri, birbirlerine ve diğer proteinlere bağlanarak mikrofibril adı verilen ipliksi yapıları oluşturur. Muhtemelen fibrilin-1’e bağlanan ADAMTSL4 mikrofibril oluşumunu destekler ve düzenler. Mikrofibriller birçok dokuya destek sağlarlar. Örneğin göz merceği, merkezi pozisyonunu bu filamentler aracılığıyla stabilize eder.

Genetik Değişikliklere Bağlı Sağlık Durumları

İzole Ektopya Lentis

ADAMTSL4 geninde oluşan en az 15 mutasyonun izole ektopya lentis adı verilen bir rahatsızlığa sebep olduğu belirlenmiştir. Bu rahatsızlıkta, birinde ya da her iki gözde bulunan mercekler merkezin dışına çıkmıştır ve bu da çeşitli görüş anomalilerine sebebiyet verir. ADAMTSL4 geni mutasyonunun sıklıkla Avrupa kökenli bireyleri etkilediği ve gendeki 20 nükleotiti sildiği saptanmıştır (767_787del20 diye yazılır).

Mutasyon, anormal kısalıkta ve işlevsiz proteinler üretilmesine neden olmaktadır. Fonksiyonel anlamda yetersiz olan ADAMTSL4 proteinleri fibrilin-1 proteininin işlevini ve dolaylı olarak mikrofibril üretimini etkiler. Sonuç olarak izole ektopya lentis, göz merceğini stabilize etmeye yardımcı olan filamentlerdeki anormallikler dolayısıyla merceğin merkezi pozisyonunu yitirmesi ve buna bağlı olarak gelişen görüş bozuklukları ile karakterizedir.

ADAMTSL4 proteini vücudun her yerindedir ve diğer dokularda bulunan proteinlerin bu proteinin işlevini telafi edebildiği düşünülmektedir. Bu da bu mutasyonun neden sadece gözleri etkilediğini açıklar niteliktedir.

Diğer Rahatsızlıklar

Bazi ADAMTSL4 geni mutasyonları ektopya lentis et pupilla isimli bir rahatsızlığa daha sebep olur. Bu durumda, her iki mercek ve pupiller merkezden dışarı kayar ve genellikle bu yer değişimi karşıt yönlerde gerçekleşir. Ektopya lentis et pupilla rahatsızlığına sahip bireyler izole ektopya lentis’dekine benzer göz ve görüş bozukluklarından muzdariptir. Örneğin miyopluk, hipermetropluk ve astigmatizm gibi. Ayrıca bu bireylerde erken yaşlarda katarakt ve glokoma gelişimi gözlenebilir. İzole ektopya lentis’e benzer olarak, ADAMTSL4 geni mutasyonları mikrofibril üretiminin azalmasına ya da anormal mikrofibril formasyonuna sebep olur. Fakat bazı ADAMTSL4 mutasyonlarının neden sadece mercekleri, bazılarınınsa neden sadece pupilleri etkilediği henüz bilinmemektedir.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • ADAMTS-benzeri 4
  • ADAMTS-benzeri protein 4
  • ADAMTSL-4
  • ATL4_İNSAN
  • ECTOL2
  • Tekrarlı trombospondin proteini 1
  • TSRC1

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ADAMTSL4

Görsel Kaynak: https://www.rcsb.org/3d-view/ngl/3ljt

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir