in

ÇılgıncaÇılgınca EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan

ABCB4 Geni Nedir?

ABCB4 Geni; Fonksiyonu, Sağlık Durumları ve Kromozamal Konum

İçindekiler

ABCB4 Geni: ATP Bağlayıcı Baset B Alt Üyesi 4. Proteini

Normal Fonksiyonu

ABCB4 geni (MDR3 olarak da bilinir.) kendi adıyla da alınan proteinin üretilme emrini verir. Bu protein fosfolipitlerin, karaciğer hücrelerinin zarları boyunca hareket ettirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu yağları safra denilen bir sindirim sıvısı içine salar. Fosfolipitler karaciğer hücrelerinin dışında, yağları sindiren safranın bir bileşeni olan safra asitlerine bağlanır. Büyük miktarlarda safra asitleri hücrelere zararlı olabilir; Bu asitler fosfolipitlere bağlı olduklarında ise daha az toksik olur.

Genetik Değişikliklerle Bağlantılı Sağlık Sorunları

Progresif Ailesel İntrahepatik Kolestaz

ABCB4 genindeki 45’ten fazla mutasyonun, genellikle karaciğer yetmezliğine yol açan progresif familiyal intrahepatik kolestaz tip 3 (PFIC3) olarak adlandırılan ciddi bir karaciğer hastalığına türüne neden olduğu bulunmuştur. Etkilenen bireylerde ABCB4 geninin her iki kopyasında da mutasyonlara sahip olduğu bulunmuştur. Kısa, fonksiyonel olmayan proteinlerin üretimine yol açan mutasyonlar yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan daha ciddi karaciğer hastalıklarıyla ilişkili olma eğilimindedir. PFIC3’e sebep olan ABCB4 gen mutasyonları, fosfolipitlerin hücre zarları boyunca hareket etmesini olumsuz yönde etkiler. Ve safra asitlerine bağlanabilecek fosfolipit eksikliğine yol açar. Serbest safra asitlerinin birikmesi karaciğer hücrelerine zarar verir, bu da karaciğer hastalığının belirti ve semptomlarına neden olur.

Gebelikte İntrahepatik Kolestaz

ABCB4 geninde mutasyon olan kadınlar, gebelikte intrahepatik kolestaz olarak adlandırılan bir hastalık geliştirme riski taşırlar. Etkilenen kadınlar genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde (son üç aylık dönem) safra salınımına ve şiddetli kaşıntıya neden olur. Ve bu özellikler bebek doğduktan sonra kaybolur.

ABCB4 genindeki tek bir mutasyon, ABCB4 proteininde hafif bir azalmaya yol açar. Ancak çoğu durumda, safra asitlerine bağlanmak için yeterli miktarda fosfolipitin karaciğer hücrelerinden dışarı taşınması için yeterli protein mevcuttur. Mekanizmanın belirsiz olmasına rağmen, kalan ABCB4 proteinin işlevi hamilelik sırasında bozulmuş görünmektedir. Bu da fosfolipitlerin safra safhasındaki hareketini daha da azaltabilir.

Safra asitlerine bağlanmak için mevcut fosfolipitlerin eksikliği, safra akışının düzenlenmesi de dahil olmak üzere karaciğer fonksiyonunu bozabilecek toksik safra asitlerinin birikmesine yol açar. Safra akışı ile ilgili problemler, gebelikte intrahepatik kolestazın belirti ve bulgularına yol açar. Bu karmaşık hastalığı geliştirme riskine birçok faktör katkıda bulunabilir.

Diğer Hastalıklar

ABCB4 genindeki mutasyonlar, ayrıca nadir görülen düşük miktarda fosfolipitle ilişkili kolelitiaziz (LPAC) hastalığıyla bağlantılıdır. Bu durum safra kesesi veya safra kanallarında küçük çakıl benzeri (safra taşları) kolesterol birikintilerine yol açar. LPAC’de safra taşları genellikle 40 yaşından önce ortaya çıkar. Bu da safra taşlarının ortaya çıkması için çok genç bir yaştır.

Ek olarak etkilenen bireyler küçük kolesterol kristalleri (mikrolitiazis) veya karaciğer safra kanallarında biliyer çamur denilen bir malzeme birikimine sahip olabilirler. Safra çamuru, genellikle kolesterol kristalleri veya kalsiyum tuzları dahil olmak üzere safra içinde çözünen katı parçacıklardan oluşur. Safra taşları veya safra çamurları safra kesesi çıkartıldıktan sonra bile ağrı, ateş, mide bulantısı veya pankreas iltihabı (pankreatit) gibi semptomlara neden olabilir.

LPAC’ye de sebep olan ABCB4 genindeki mutasyonlarının, proteinin fosfolipitleri safra kesesine transfer etme yeteneğini bozduğu düşünülmektedir. Fosfolipitler kolesterolün safrada çözünmesini sağlar. Fosfolipitlerin eksikliğinde, kolesterol safrada çözünemediğinden safra taşlarının ve kristallerinin oluşmasına neden olur.

Bu Genin Diğer İsimleri

  • ATP-bağlayıcı kaset, B alt ailesi (MDR/TAP), 4 numaralı üyesi
  • ATP-bağlayıcı kaset, B alt ailesi, üye 4
  • MDR3
  • MDR3_İNSAN
  • Çoklu ilaç direnci proteini 3
  • Çoklu ilaç direnci 3
  • P-glikoprotein-3/Çoklu ilaç direnci-3
  • P glikoprotein 3/Çoklu ilaç direnci 3
  • PFIC-3
  • PGY3

Kaynak:https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ABCB4

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir